Duhový ostrov Hormuz (Írán)

Duhový ostrov Hormuz (Írán) Zdroj: Jolana Sedláčková

Soutěska Širana (Irák)
Město Malúla (Sýrie)
3
Fotogalerie

Srdcovky na „ose zla“ aneb Tipy cestovatelky Jolany Sedláčkové na tři netradiční turistické cíle

Autorem termínu „osa zla“ je David Frum. Poprvé toto spojení použil bývalý americký prezident George W. Bush ve svém projevu zhruba pět měsíců po útocích z 11. září 2001. Osa vymezovala hlavní nepřátele USA. Mělo se jednat o zahraniční vlády, které poskytovaly zázemí teroristům a vyráběly zbraně hromadného ničení. Nejprve tak byly označeny státy Irák, Írán a Severní Korea. Později k nim přibyla ještě Sýrie, Libye a Kuba. Byla by ale velká škoda dívat se na tyto země s dlouhou a bohatou historií jen z téhle perspektivy.

Duhový ostrov Hormuz (Írán)

Barevný zázrak v Perském zálivu

Že je Írán pro turisty navzdory všem předsudkům přátelskou zemí, bylo zmíněno možná už tisíckrát. A já to musím potisící prvé zopakovat znovu. Během své měsíční cesty od severu na jih a od západu na východ jsem Írán poznala jako přívětivý kout světa, který se otvírá nově příchozím, nabízí nevšední zážitky a vlídná setkání. Pro milovníky kempování nadivoko představuje doslova ráj. Zažila jsem tady noci plné hvězd v pouštích, koupání na opuštěných plážích i dobrodružství v horách a skalních kaňonech. Co se týče přírodních krás, je ale jednoznačně nejzajímavějším místem barevný ostrov Hormuz, který jako kdyby snad nepatřil ani na naši planetu! Téměř zcela postrádá vegetaci. O bizarní a jedinečnou krásu se tady však dokonale postarala neživá příroda. Měsíční krajinu zdobí solné jeskyně, paláce, jezírka a také sirné řeky. Horniny různých barev se střídají v neobvyklých kombinacích, rozpadají se na jemný prach a barví i vodu v Perském zálivu.

Soutěska Širana (Irák)

Neznámý skvost divokého Kurdistánu

O údolí Širana naleznete na internetu úplné minimum informací. Když jsme sem přijížděli, věděli jsme prakticky jen to, že tohle místo existuje a že leží zřejmě někde v horách nedaleko města Deraluk. Abychom se sem dostali, museli jsme si nechat poradit od místních. Od malého kempu s piknikovými místy se dá pokračovat nejen proti proudu řeky dál do hor, ale můžete se vydat podél vodních kanálů i opačným směrem. V tom případě se dostanete k miniaturní přehradě, kde místní kluci půjčují legrační pestrobarevné plastové lodičky. Normálně bychom si tuhle zábavu asi nechali ujít, ale kluk v půjčovně měl takovou radost, že sem přišli cizinci, že nás přemluvil, ať se na lodičce svezeme. Zaplatit za to v žádném případě nechtěl. Nakonec se ukázalo, že to nebyl vůbec špatný nápad. Ráno jsme v kaňonu byli úplně sami a s lodičkou jsme dopluli až do malé úzké soutěsky, kde ze strmých skalních stěn padalo hned několik vodopádů.

Město Malúla (Sýrie)

Poutní místo pro křesťany i muslimy

Do Sýrie se nám podařilo přicestovat na konci roku 2018. Jedinou možností, jak se sem dostat, pro nás tehdy byla kooperace s místní cestovní kanceláří, která nám pomohla vyřídit pozvání, turistická víza a povolení pro cestu do Palmýry. Vzhledem k tomu, že válka v Sýrii ještě zdaleka nebyla (a stále není) u konce, mohli jsme se pohybovat pouze na území pod kontrolou Bašára al-Asada, současného prezidenta Sýrie. Z cesty po Sýrii mi paradoxně v hlavě nejvíce utkvělo nenápadné městečko Malúla, které vyrostlo kdysi dávno na úbočí hory ve výšce 1500 metrů nad mořem. Došlo tak k harmonickému propojení architektury s přírodou a nového se starým. Díky izolované poloze se v Malúle ještě dnes hovoří západní aramejštinou, jazykem Ježíše Krista, a nacházejí se tady dokonce dva významné křesťanské kláštery, z nichž jeden vznikl už ve čtvrtém století.