Statek jako z marcipánu, ve Vlastiboru.

Statek jako z marcipánu, ve Vlastiboru. Zdroj: Profimedia

Mažice jsou vesnickou památkovou rezervací.
Přírodní rezervace Borkovická blata.
Nádherná ukázka selského baroka v Zálší.
Detail průčelí domu v Zálší.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: za selským barokem na borkovická a mažická blata

Pokud rádi objevujete krásy jižních Čech, určitě budete znát Holašovice, které jsou nejlépe zachovaným dokladem jihočeské architektury druhé poloviny 19. století. Neméně malebná jsou ale také jihočeská Blata, která se rozprostírají v trojúhelníku mezi Soběslaví, Veselím nad Lužnicí a Bechyní. 

Specifické domy s nádherně zdobenými fasádami, které jsou pro tuto oblast typické, jsou dokladem toho, že blatenský region býval jedním z nejbohatších v kraji. Výstavná malovaná průčelí chalup, bohatě zdobené štíty, klenuté vjezdy do dvora a propojení všech staveb vás vrátí do doby hluboko před kolektivizací.

Mažice, ale i přilehlé Zálší a Klečany zaujmou kromě dobové architektury také svým okolím. Místní blata byla dříve využívána především k těžbě rašeliny, ze které se sušily borky na otop.

Přírodní rezervace Borkovická blata.Přírodní rezervace Borkovická blata.|Profimedia

Nyní protíná Borkovická Blata naučná stezka, která o těžbě rašeliny, architektuře, krojích a specifické fauně a flóře poučí návštěvníky mnohem víc. Začíná 3 km severně od obce Mažice a provede vás na necelých šesti kilometrech krásnou a ojedinělou blatskou přírodou. 

Kouzelné Mažice

První písemné doklady o obci, kterou najdeme mezi blatskými vesnicemi Borkovicemi a Zálším, na okraji někdejších tajemných, do široka se táhnoucích slatin, pochází z roku 1354. Dnes jsou jedním z nejdochovanějších míst selského baroka. Podobně je to i se slatinami. Sám název vesnice je totiž odvozen od mazlavé rašeliništní půdy.

Mažice jsou vesnickou památkovou rezervací.Mažice jsou vesnickou památkovou rezervací.|Profimedia

Střed obce tvoří oválná náves s kapličkou a rybníkem na horním konci, přes jehož hráz vede cesta s mostkem. V roce 1995 byly Mažice vyhlášeny vesnickou památkovou rezervací pro svou typickou blatskou zástavbu, kterou představují honosné statky dvorcového typu s bohatě členěným a zdobeným průčelím nejen obytných domů, ale také špýcharů, tvořící rytmické řady.

K nejstarším objektům ve vsi patří špýchar u č. 5, zdobený pětilistou rožmberskou růží, který zřejmě pochází až z r. 1613 a pamatuje tak doby, kdy se původní dřevěnice začaly přestavovat na zděná stavení.

Některé štíty budov nesou rysy bohatě členitého a plasticky pojatého empírového stylu, jiné jsou zas plošší, méně zdobené a vynikají především čistou hladkou konturou.

Smrčkův dům a Záluží

Pokud vás jihočeská blata zajímají, nezapomeňte navštívit Smrčkův dům v Soběslavi, kde se nachází nejvěští národpoisná expozice v jižních Čechách, která je právě o oblasti Blat. Na své si přijdou i děti v herničce se staročeskou pecí a řadou interaktivních úkolů.

Na návsi malebné vesnice Záluží můžete navštívit kovárnu s muzeem loutek, které majitel domu pan Vaněk, učedník Jiřího Trnky, sám vyrábí. Možná vás provede i zařízenou blatskou světnicí.