Aljaška (Palmer)

Aljaška (Palmer) Zdroj: Profimedia.cz

Ketchikan
Národní park Glacier Bay
3
Fotogalerie

Aljaška: co vidět a zažít v americkém státě s neskutečnou přehlídkou divoké přírody

Ačkoli je Aljaška rozlohou největším státem USA, z hlediska počtu obyvatel zaujímá v žebříčku třetí místo od konce. Už z těchto základních statistických údajů je patrné, že měst je tu pomálu a naprostou většinu území zabírá obrovská neobydlená divočina.

Ta je důležitým zdrojem nerostných surovin (právě zde vypukla na konci 19. století zlatá horečka), ale zároveň se tu rozléhají některé z největších národních a státních parků Spojených států s nejvyššími horami, ledovci a dalšími typy krajiny, v nichž se prohání neskutečně bohatá přehlídka divoké fauny. Pěšky, na kole, v autě nebo autobusu, v kajaku nebo ve člunu, případně i v helikoptéře tu tak můžete obdivovat přírodní scenerie, které berou dech.

Základní údaje

  • rozloha: 1 717 856 km2 (21,8 x ČR)
  • počet obyvatel: 740 tis.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 6 USD (cca 135 Kč)

Kdy vyrazit

Pokud nejste vyznavači zimních sportů v extrémních podmínkách, na zimní období zapomeňte. Turistická sezona tu často končí už v polovině září, kdy většina agentur zavírá svůj krám. Naopak nejlepší podmínky a nejdelší dny pro poznání přírodních krás panují od poloviny června přes celé léto, teploty se šplhají k 15 až 20 °C. Červen umožňuje vyhnout se největšímu náporu turistů a nejvyšším cenám.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Civilizace

Hlavní město Juneau je zajímavé v první řadě tím, že do něj nevede žádná silnice, přístupné je pouze lodí nebo letadlem. České návštěvníky nejspíš zaujme i několik místních pivovarů. Přesto většinou jako vstupní brána poslouží největší aljašské sídlo, Anchorage. Tady můžete v několika expozicích absolvovat prvotní seznámení s historií, kulturou a přírodou celého státu, projet se na kole po pobřežní stezce Tonyho Knowlese anebo nasednout na Aljašskou železnici, spojující města Fairbanks a Seward. V prvním z nich se nachází univerzitní muzeum s více než milionem exponátů, Ledové muzeum Aurora, jehož název předznamenává, že je Fairbanks jedním z nejlepších míst planety k pozorování polární záře. V Sewardu funguje nejlepší aljašské akvárium Alaska SeaLife Center a je také dobrou základnou k průzkumu poloostrova Kenai. Ketchikan, obklopený hustým deštným lesem, se proslavil především sbírkou historických totemů. Dějiny připomíná také Národní historický park Zlaté horečky na Klondiku v okolí městečka Skagway, kde začíná úchvatná White Pass & Yukon Route Railway. Připomínkou na ruskou éru je Sitka National Historic Park, mimo jiné místo bitvy mezi Rusy a domorodými obyvateli v roce 1804. Pokud se na Aljašce přece jen ocitnete v zimě, v síti stezek v rámci Iditarod National Historic Trailu zřejmě narazíte na psí spřežení. Naopak léto je ideální po projížďku po některé ze silničních spojek: Alaska Highway, Dalton Highway, McCarthy Road nebo Denali Highway.

KetchikanKetchikan|Shutterstock

Příroda

A právě národní park Denali (třetí největší v USA) se stejnojmennou nejvyšší horou Severní Ameriky patří k lokacím, které tu snad nikdo nevynechá. Pohoří, říční údolí, jezera a tundry jsou domovem medvědů grizzly, vlků, sobů, losů a desítek ptačích druhů. Z hlediska velikosti ovšem vede nejrozlehlejší národní park USA, Wrangell-St. Elias, který přitahuje kombinací 9 z 16 nejvyšších vrcholů USA, ledovců (např. Hubbardův), horských řek a divoké fauny. Součástí parku je i památník Kennecott Mines s pozůstatky budov a měděných dolů. Ledovcům ale zdaleka není konec. Národní park Glacier Bay je má přímo v názvu a kochat se jimi můžete po svých nebo z kajaku. Po silnici se dá dostat do blízkosti ledovce Mendenhall s jezerem a vodopádem Nugget Falls. Nedaleko hlavního města připomíná norskou krajinu fjord Tracy Arm. Doslova jako cesta v čase do doby ledové působí pobřežní národní park Kenai Fjords, jehož polovina je celoročně pokrytá ledem. Snadno tu narazíte na obrovské medvědy hnědé, v hlubokých fjordech zase můžete spatřit velryby. Koneckonců městečko Homer je považováno za rybářskou metropoli Aljašky. Tady vás určitě naláká k procházce písečná kosa Homer Spit a k vyjížďce vyhlídková Skyline Drive. Rybami se to v červnu a červenci hemží i v národním parku Katmai – hejna lososů k řece Brooks ve velkém přitahují medvědy. Další zajímavostí je v něm popelnaté údolí Deseti tisíc kouřů coby následek erupce sopky Novarupta v roce 1912. Oblíbeným způsobem, jak se kochat krásou aljašské přírody, je plavba spletí kanálů a průlivů tvořících tzv. Inside Passage. Kdo preferuje spíš pěší treky, nejspíš zavítá do státního parku Chugach, kde působivou krajinu s horami, lesy a jezerem Eklutna protínají stovky stezek. Ti nejstatečnější se pak vydají do nejméně navštěvovaného národního parku na území USA, který se celý nachází za polárním kruhem. Má příznačný název Gates of Arctic.

Národní park Glacier BayNárodní park Glacier Bay|Shutterstock

Další inspiraci najdete zde.