Na podporu projektů ochrany přírody může veřejnost přispět prostřednictvím portálu pomahamekrajine.cz

Na podporu projektů ochrany přírody může veřejnost přispět prostřednictvím portálu pomahamekrajine.cz Zdroj: Shutterstock

Dětem není budoucnost planety jedno.
Jeden z obrázků mateřské školy Pohádka.
3
Fotogalerie

"Prosím, myslete na přírodu," vzkázaly děti a podpořily Den Země

Více než pět stovek osobností, které rozhodují o budoucnosti České republiky, oslovily v souvislosti s včerejším Dnem Země děti z několika mateřských a základních škol. Namalovaly pro ně obrázky s motivy přírody nebo zničeného životního prostředí a adresovaly jim tak prosbu: Prosím, myslete na přírodu.

„Jak vidíme téměř všude kolem sebe, s naší planetou to nevypadá vůbec dobře. Pokles biologické rozmanitosti se nedaří zastavit, koncentrace CO 2 v atmosféře rostou, letošní rekordní teploty odpovídají modelům, které měly nastat až za několik desetiletí. Ve vodě, vzduchu i půdě se objevují stále další škodliviny a mikroplasty,“ vysvětluje Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, proč společně s dětmi z mateřských a základních škol oslovili klíčové osobnosti české společnosti.

Jeden z obrázků mateřské školy Pohádka.Jeden z obrázků mateřské školy Pohádka.|ceska krajina

„Dnes rozhodujeme o tom, jak bude vypadat svět, ve kterém bude žít příští generace. Proto děti z mateřských a základních škol oslovily osobnosti, které svými dnešními rozhodnutími určují, jestli budou mít radostný a šťastný život nebo se budou muset trápit s problémy, na které jim nyní zadělávají rozhodnutí bez dostatečného ohledu na životní prostředí a přírodu,“ doplnil.

Zítra je taky den

Česká republika v ochraně přírody a životního prostředí stále zaostává za vyspělejšími zeměmi a těmto tématům se v tuzemsku věnuje menší pozornost než ve státech na západ od našich hranic.

Obrázky děti nakreslily pro prezidenta, členy vlády, poslance, senátory, členy Ústavního soudu, stovku největších českých firem a pro největší nadace.

„Věřím, že upřímná a naléhavá výzva, kterou děti adresovaly významným osobnostem, vezme všechny za srdce a budou na přírodu a životní prostředí myslet nejenom dnes, ale při všech svých následujících rozhodnutích. Závisí na tom budoucnost našich dětí, budoucnost naší země i budoucnost naši planety,“ zmínil Dalibor Dostál.

Dětem není budoucnost planety jedno.Dětem není budoucnost planety jedno.|Shutterstock

Není nám to jedno

Do tvorby obrázků se zapojily děti z Mateřské školy Kostička v Milovicích, Základní školy Juventa v Milovicích, Mateřské školy Pohádka v Kutné Hoře, Mateřské školy 17. listopadu – Sedmikráska v Kutné Hoře, Základní školy ve Velkých Přílepech, Základní školy Sázavská v Praze, Mateřské škola Jingle Bells v Praze, Mateřské škola Vestec a děti přátel a příznivců České krajiny, včetně Alenky Pálové, která nakreslila hned několik obrázků.