Historické zdymadlo Hořín.

Historické zdymadlo Hořín. Zdroj: Shutterstock

Zdymadlo v Hoříně rozhodně stojí za návštěvu.
Zašlá sláva českého rokoka.
Zámek Hořín je v současné době chátrající památkou.
Děti ocení kontakt se zvířaty.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Od historického zdymadla k rokokovému zámku Hořín  

Patrioti rádi říkají, že soutok Vltavy a Labe nepatří Mělníku, ale právě Hořínu. Obec, která je od Mělníka vzdálená dva kilometry a jejíž součástí jsou i vesničky Brozánky, Vrbno a Zelčín, je skvělým tipem na výlet. Kromě zdymadla a rokokového zámku tu můžete navštívit i zoopark Zelčín nebo odsud vyrazit do malebného Kokořínska.

Historické zdymadlo

Zdymadlo Hořín, které projektoval František Sander, bylo uvedeno do provozu v roce 1905. Dodnes funkční technická památka prošla mezi lety 2019 až 2021 rekonstrukcí, díky níž tudy bez problémů proplují i největší říční výletní lodě. Příjemná, čtyři kilometry dlouhá procházka po žluté turistické značce vás dovede od rozcestníku u mělnického zámku hořínským parkem k plavebním komorám a zpět podél plavebního kanálu.

Zdymadlo v Hoříně rozhodně stojí za návštěvu.Zdymadlo v Hoříně rozhodně stojí za návštěvu.|Shutterstock

Zašlá sláva českého rokoka

Původně lovecký zámeček, kterým je Hořín asi nejproslavenější, byl vystavěn na sklonku 17. století na přání hraběte Jakuba Černína podle návrhu architekta G. B. Alliprandiho. Malbami ho vyzdobil malíř F. M. Schiffer se svým bratrem Antonínem a v roce 1701 byla k zámku připojena jízdárna a stáje. Následně byl přestavěn podle projektu F. M. Kaňky na velkolepý barokní zámek a poté ještě několikrát rozšiřován. Dodnes patří celý objekt zámku v Hoříně k nejzachovalejším stavbám slučujícím prvky pozdního baroka s raným rokokem. Žel bohu už mnoho let chátrá a veřejnosti je běžně nepřístupný. Za procházku ale určitě stojí zámecký park, který jeho zašlou slávu stále připomíná, a vy tak můžete popustit uzdu fantazii a nechat se přenést do minulosti.

Zašlá sláva českého rokoka.Zašlá sláva českého rokoka.|Shutterstock

Mezi zvířata

Zvlášť děti ocení návštěvu kontaktního zooparku Zelčín. Zvířata tu místní chovají tak, jak to známe z minulosti, tedy ohleduplně a poctivě. Kdo by si je chtěl pohladit a nakrmit, má jedinečnou příležitost. Ve velkém oploceném výběhu se návštěvníci mohou pohybovat mezi kozami, ovcemi, lamami nebo poníky, aniž by zvířata zbytečně stresovali. Ta jsou totiž na každodenní kontakt s lidmi zvyklá. Chloubou zooparku je především chov fjordských koní.

Děti ocení kontakt se zvířaty.Děti ocení kontakt se zvířaty.|Shutterstock