Kutná Hora nikdy nezklame.

Kutná Hora nikdy nezklame. Zdroj: Archiv Veroniky Kratochvílové

Monumentální dílo Aleše Veselého "Vstup do zákona" je umístěno před Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře.
Herna v GASKU je vkusným a pohodovým místem.
Střípek z aktuální výstavy Necenzurováno.
Na každém kroku tu je co obdivovat nebo objevovat.
Kutná Hora je zárukou pro krásný den.
7
Fotogalerie

Tip na rodinný výlet: Kutná Hora nikdy nezklame

Jsou města, která stačí navštívit jen jednou, a pak jsou ta, kam se můžete pravidelně vracet, a pokaždé vás obejmou svou jedinečnou atmosférou, dosytí zážitky a překvapí něčím úplně nečekaným. Jedním z takových „zaslíbených“ měst je pro mě Kutná hora. Tohle dvacetitisícové město ve středočeském kraji zkrátka nejde nemilovat.

Je jedno, jestli je léto, zima, deštivo nebo vedro k padnutí. Pokaždé, když nám dojdou nápady, nebo chceme vsadit na jistotu, vyrazíme do Kutné Hory. Motýlci v břiše se v ten moment rozlétnou nejen mě, ale i mým dětem. Tenhle výlet je pro ně totiž pokaždé příslibem skvělé zábavy, dobrého jídla a pohodové atmosféry. První zářijový víkend se tu navíc bude přímo na ulici degustovat místní víno. Máte snad lepší nápad, jak oslavit konec prázdnin a začátek školního roku?

Kutná Hora má rozhodně co nabídnout.Kutná Hora má rozhodně co nabídnout.|Shutterstock

Otevřená vinná ulička

Letos počtvrté se přímo v centru Kutné Hory uskuteční nádherná akce plná lahodného českého i moravského vína nazvaná Otevřená vinná ulička aneb Pouliční umění v Kutné Hoře. Oslava vína a také burčáku nabídne i lákavý doprovodný program. Proběhne v sobotu 2. září od 13:00 hodin. Smyslem krásné vinařské akce „Otevřená vinná ulička aneb Pouliční umění v Kutné Hoře“ je přiblížit lokální vinaře a milovníky vína. Proto se bude konat přímo na ulici - Uhelná, která je přístupná naprosto každému. Vzhledem k termínu konání poteče proudem kromě vína také burčák vyrobený z letošní sklizně hroznů. Svůj vinařský um předvedou především kutnohorští vinaři, ale nebudou chybět ani další středočeská a moravská vinařství. Doprovodným programem bude pouliční umění, kde ukážou své dovednosti různí kutnohorští a regionální interpreti. A tak se budete moci vznášet na vlnách hudby, tance i poezie a užít si ukázky mnoha řemesel.

Kutná Hora je zárukou pro krásný den.Kutná Hora je zárukou pro krásný den.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Milovaný „GASK“

Galerie Středočeského kraje je místem, které nemůžete minout. I kdyby Kutná hora nebyla tak malebná a nenabízela tolik možností, jak si ji užít, prostory bývalé jezuitské koleje jsou světem samy pro sebe. Přilehlé zahrady jsou také volně přístupné a během roku se tu odehrává mnoho akcí akcí. GASK, která má v přilehlé někdejší Jezuitské koleji své expozice, v zahradách počítá s výstavami, ale také s pikniky, kurátoři ale nezapomínají ani na umění pod širým nebem.

Herna v GASKU je vkusným a pohodovým místem.Herna v GASKU je vkusným a pohodovým místem.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Pro každého něco

Zvlášť teď, přes léto přijdou vhod třeba vodní schody. A abychom se oslím můstkem vrátili zpátky k vínu, i v zahradách se můžete pokochat pohledem na ukázkovou vinici s použitím u nás již téměř zapomenuté odrůdy v kombinaci s nově vyšlechtěnými sortami. V zahradách se dále nachází vyhlídka směrem k chrámu sv. Barbory. Ale o tom už se asi rozepisovat nemusím.

Monumentální dílo Aleše Veselého "Vstup do zákona" je umístěno před Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře.Monumentální dílo Aleše Veselého "Vstup do zákona" je umístěno před Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Pokud se sem vypravíte s dětmi, pak vězte, že herny v GASKU nikdy nezklamou a patří k těm nejlepším, které znám. Jsou bezpečné, kreativní, a hlavně si v nich nebudete připadat jako v nevkusném cirkuse. I příčetní dospělí, kteří se podobným místům vyhýbají , protože koncentrace dětí, rodičů, nevkusných zvuků a hraček obvykle překračuje únosnou mez, budou příjemně překvapeni.

Současnou výstavu „Necenzurováno“ o polském nezávislém umění 80. let vřele doporučuji. Trvá jen do 17. září.