Tenerife

Tenerife Zdroj: Shutterstock

Fuerteventura
Gran Canaria
Lanzarote
La Palma
La Gomera
7
Fotogalerie

Kanárské ostrovy - který je ten „váš“?

Jaro je jedním ze dvou ročních období vhodných k návštěvě Kanárských ostrovů. Ale který z nich zvolit? Napovědět by mohla naše stručná charakteristika sedmi hlavních částí souostroví, seřazených dle jejich rozlohy.

1) Tenerife

Největší, nejlidnatější a nejrozvinutější ostrov může posloužit jako vhodná vstupní brána pro opatrné kanárské začátečníky. Přítomnost nejvyšší španělské hory a sopky Pico de Teide ve stejnojmenném národním parku předznamenává možnost výšlapů po turistických stezkách, zároveň je ale vždy nablízku vesnice, městečko nebo resort, v nichž to žije – nejvíce v Santa Cruzu během únorového karnevalu. Samozřejmě nechybějí ani pláže a v restauracích servírují báječné gastronomické zážitky.

2) Fuerteventura

Na ostrově, odkud je to nejblíž k africké pevnině, je naopak noční život spíš poklidný. Koneckonců tu prý žije víc koz než lidí, což pochopíte i při výběru sýrů, mezi nimiž dominuje právě kozí. Místy až měsíční krajina je ve znamení písečných dun a smaragdových zátok, klima pak pod vlivem pražícího slunce, sucha a silného větru. Často sem proto míří vyznavači vodních sportů, jako jsou surfing a kiting. Za jedinou památku se dá považovat zaniklá domorodá vesnice postavená z lávových kamenů.

3) Gran Canaria

Pokud vyhledáváte i historická zákoutí a chcete poznat kanárskou architekturu, zamiřte spíš na třetí největší ostrov s městem Las Palmas, kde se tyčí katedrála z 15. století, do uliček městečka Teror nebo do působivě umístěné vesnice Artenara. V ní bude nabíledni, že Gran Canaria má co nabídnout i milovníkům hor a přírody. Vždyť téměř polovina ostrova byla vyhlášena biosférickou rezervací UNESCO! Když k tomu přimícháte kulturní akce, taneční party a pláže, užijete si nejrozmanitější ze všech kanárských ostrovů.

4) Lanzarote

Milovníci geologie a bizarních přírodních výjevů, zbystřete! O pozornost se hlásí Lanzarote s mimozemsky působící sopečnou krajinou, barevnými jezírky, rozlehlými kaktusovými poli, vulkanickými vinohrady a tmavými plážemi. Pozadu nezůstává ani bohémská kultura a architektura, které výrazně ovlivnil místní rodák, vizionářský umělec César Manrique. Zkrátka nezůstanou ani sportovněji naladění návštěvníci, především pokud holdují silniční cyklistice nebo surfování ve vlnách oceánu. Klid naleznete na nedalekém ostrůvku La Graciosa, který byl teprve v roce 2018 oficiálně uznán za osmý kanárský ostrov.

5) La Palma

Vyznavače konvenčnější krajiny by mohl nadchnout nejzelenější ostrov z této sedmičky, který nabízí vyváženou a relativně klidnou kombinaci přírodních a městských krás. Kopce a hory porostlé deštnými lesy a protkané stovkami kilometrů stezek, vyvřelé skalní formace a pláže s černým pískem se tu snoubí s malebnými ulicemi města Santa Cruz de La Palma, zkrášlenými typickými dřevěnými balkony. Zajímavou podívanou jsou i Salinas de Fuencaliente. Ne nadarmo se La Palmě přezdívá „La Isla Bonita“.

6) La Gomera

Masovým turismem neobjevený ostrůvek s mlžnými vavřínovými pralesy je tip pro ty, kteří se snaží uniknout před davy a shonem. Sem se nejezdí ani tak s plážovým vybavením, jako spíš s trekovými holemi. Hlavu si parádně vyčistíte na procházkách přes údolí nebo po zalesněných srázech, odkud se naskýtají úžasné výhledy na terasovitá políčka či sopouchy vyhaslých sopek. Autentičnost prostředí dotváří také tzv. gomerské hvízdání (silbo gomero) a hospůdky, v nichž ochutnáte výtečné kanárské speciality.

7) El Hierro

Podobně romantickou a odlehlou atmosféru slibuje ještě menší a západněji položený ostrůvek, kam ani nelétají zahraniční spoje. Kdysi se považoval za konec světa. Snad i kvůli tomu je tu dráž než u předchozí šestice. Strmé svahy, borové lesy, rozkvetlé scenerie, lávová pole a průzračné vody Atlantiku s výbornou příležitostí k potápění vám to ale vynahradí. Obzvlášť je-li pro vás důležitá ochrana životního prostředí. El Hierro má ambici stát se díky využívání obnovitelných zdrojů prvním energeticky zcela soběstačným ostrovem světa.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 3/2023.