Zátoka před Ushuaiou

Zátoka před Ushuaiou Zdroj: Roman Nemec

Národní park Tierra del Fuego
Město Ushuaia
Kolonie tučňáků na ostrově Martillo
4
Fotogalerie

Antarktida, výjimečné místo plné superlativů a zážitků na celý život: Dobrodružství začíná ve městě Ushuaia

Pro někoho je to možná konec světa, ale pro ty, kteří se chtějí plavit na Antarktidu nebo poznat divokou a drsnou přírodu Ohňové země, představuje jen začátek, výchozí přístav pro jejich vysněné dobrodružství.

Leží na jižním okraji ostrova Grande, v argentinské provincii Ohňová země, jehož je i správním střediskem. Žije v ní asi 56 tisíc obyvatel, což z ní sice dělá největší jižně situované město na světě, avšak nejjižnější městečko je poklidné chilské Puerto Williams, ležící na druhé straně průlivu Beagle. Díky své strategické poloze je místní osobní a nákladní přístav velmi rušný.

Ushuaia má co nabídnout svým návštěvníkům prakticky během celého roku. V letních měsících, prosinci až březnu, kdy se teploměr přes den v průměru vyšvihne na 14 stupňů, místní agentury nabízejí poznávací plavby po průlivu Beagle. Pokud byste rádi spatřili kolonu tučňáků magellanských či královských, tak si v dostatečném předstihu rezervujte plavbu na ostrov Martillo přes agenturu Piratour, která má oprávnění k vylodění. Pro ty, co raději zůstanou na pevné zemi, se naskýtá příjemná celodenní pěší túra k Zelené laguně v Národním parku Ohňová země.

Na lyže do Ohňové země

Půjčte si auto či kolo a vyrazte i na více dní do okolí. Příroda Ohňové země je divoká a krásná. Zcela určitě natrefíte na rodinku bobrů, kteří se zde za poslední desetiletí výrazně přemnožili. V tomto období se místní marína obvykle naplní polárními plachetnicemi, jež jsou připraveny na plavbu k mysu Horn, nádhernými chilskými kanály či až k ledové Antarktidě, a také se z přístavu ozývá nejedna siréna zaoceánských vyhlídkových lodí. Zcela určitě stojí za to se přeplavit přes Beagle a navštívit sympatické městečko Puerto Williams.

V zimním období Ushuaia láká svými lyžařskými svahy či psími spřeženími. Teplota zde klesne v průměru pod nulu, často sněží, takže na svazích zažijete čerstvý prašan. Nejlepší období je od června do konce října. Lyžuje se v resortu Cerro Castor na 26 svazích, odstupňovaných podle obtížnosti, které dohromady tvoří třicet kilometrů lyžařských tratí. Jelikož v té době má den jen kolem sedmi hodin, pozorovatelé hvězdné oblohy si přijdou určitě na své. Nezávisle na měsíci pobytu navštivte fascinující námořní muzeum v bývalé věznici, jež vám bude vyprávět příběh této bývalé trestanecké kolonie.


Dobré vědět

Ushuaia je moderní město s dobrou infrastrukturou, poskytuje pestrou škálu ubytování a mezinárodní gastronomii. Najdete tam i Hard Rock Cafe či impozantní kasino, takže žádný „konec světa“ to už dnes není.

Jak sem: pohodlně letadlem na místní letiště USH; panoramatickou plavbou lodí z chilských přístavů Punta Arenas nebo Punta Delgada.

Ubytování: k dispozici je pestrá nabídka hotelů či ubytoven; například v ověřeném hostelu Antarctica asi za 18 eur (rezervujte hodně předem) nebo v sofistikovaném hotelu Arakur od 200 eur.

Peníze: mějte s sebou eura nebo americké dolary, nejlépe je směníte v bance, ovšem i mnohé hotely mají své směnárny. Kurz pesa neustále kolísá nebo se propadá. Kartou se dá platit na mnoha místech, ale většinou preferují hotovost.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: