Z opuštěných kasáren v centru slovinské Lublaně se stalo vyhlášené kulturní centrum tolerované úřady.

Z opuštěných kasáren v centru slovinské Lublaně se stalo vyhlášené kulturní centrum tolerované úřady. Zdroj: Shutterstock

Squat v centru města se stal vyhlášeným kulturním centrem
Pasáž Kunsthof v Neustadtu v Drážďanech je souborem vnitřních nádvoří s moderním uměním a svéráznými restauracemi.
Reeperbahn v hamburské čtvrti Sankt Pauli se proslavila jako centrum nočního života
Každou sobotu se na vídeňském Naschmarktu koná vyhlášený bleší trh.
Bleší trhy jsou vždy samostatným světem plným překvapení.
6
Fotogalerie

Zábavnější než Kreuzberg: nejen Berlín má svou bohémskou čtvrť!

Každé město má čtvrť, která nepřetržitě pulzuje životem. Vytváří pomyslné srdce a mísí se v ní jak turisté, tak místní. Zábava tu téměř nikdy nekončí, a je tak ideální pro nasávání atmosféry a poznávání unikátního genia loci. Vybrali jsme pro vás šest alternativních městských čtvrtí, které rozhodně stojí za návštěvu a pozornost.

Vídeň: Naschmarkt

Nejznámější vídeňský trh přináší se svými 120 stánky, hospůdkami a kavárnami pestrou kulinářskou nabídku od vídeňské až po indickou, od vietnamské až po italskou kuchyni. Z tržnice Naschmarkt se stalo místo, kde se setkávají mladí i staří a k neodmyslitelné tradici patří také pravidelný sobotní bleší trh. I když si na něm nechcete nic koupit, stojí za to sem zavítat a pozorovat ruch kolem sebe. Zvlášť teď v létě se můžete jen tak posadit venku, dát si něco k pití nebo k jídlu a sledovat, co se kolem vás děje.Všechno je tu barevné a lákavé.

Bleší trhy jsou vždy samostatným světem plným překvapení.Bleší trhy jsou vždy samostatným světem plným překvapení.|Shutterstock

Drážďany: Neustadt

Pokud si nepotrpíte na klasické pamětihodnosti, kostely, hrady a zámky, pak za návštěvu jistě stojí alternativní čtvrť Neustadt neboli nové město, které se rozkládá na pravém břehu Labe. Je plná barevných novodobých objektů, kaváren, různých zájmových prostor a uměleckých děl modernismu. Objevíte tu spoustu malých kaváren a hospůdek a mezi nimi mnoho zajímavostí, které se od zbytku místní architektury výrazně odlišují.

Hamburk: Reeperbahn

Ulice v hamburské čtvrti Sankt Pauli se proslavila jako centrum nočního života. Nejsou tu vyhlášené památky, ale nálada se tu dá popsat jako směs New Yorku, Amsterodamu a Londýna. Právě ve zdejších klubech zahájili kariéru The Beatles a dekadence se tu na vás bude ze všech stran sypat i dnes.

Reeperbahn v hamburské čtvrti Sankt Pauli se proslavila jako centrum nočního životaReeperbahn v hamburské čtvrti Sankt Pauli se proslavila jako centrum nočního života|Shutterstock

Mnichov: Schwabing

Kdo se chce v Mnichově bavit, vyrazí právě sem. Pověstný bohémský život sem láká hlavě mladé, a tak o inspiraci není nouze. V létě i v zimě tu uvidíte partičku surfařů, kteří zdolávají umělou vlnu na říčce Eisbach pod mostem nedaleko muzea Haus der Kunst a výčet umělců, kteří jsou s touto čtvrtí spojeni, by vydal na knihu.

Lublaň: AKC Metelkova město

Zatímco Kodaň má svou Christianii, Lublaň se pyšní svou bohémskou čtvrtí AKC Metelkova město, což jsou bývalá kasárna z dob Rakouska-Uherska. AKC je zkratka pro autonomní kulturní centrum a čtvrť neomylně poznáte podle všudypřítomných graffiti. Epicentrum tvoří sedm budov, které jsou někde na pomezí mezi kluby a legálními squaty.

Squat v centru města se stal vyhlášeným kulturním centremSquat v centru města se stal vyhlášeným kulturním centrem|Shutterstock

Záhřeb: Tkalčićéva ulice

Skvělá atmosféra této ulice s nekonečnou řadou kaváren a restaurací vás buď připraví o rozum, nebo o úspory. Každopádně navštívit Záhřeb a nezažít Tkalčicévu, by byl hřích. Právě tady pochopíte, že Záhřeb je město, kde se žije venku, doslova na ulici, každá restaurace má svou zahrádku a přímo tam také probíhá spousta kulturních akcí.