Prado, Madrid, Španělsko

Prado, Madrid, Španělsko Zdroj: Profimedia.cz

Muzeum moderního umění (MoMA), New York, USA
Britské muzeum, Londýn, Spojené království
Louvre, Paříž, Francie
Vatikánská muzea, Řím, Itálie
Národní palácové muzeum, Tchaj-pej, Tchaj-wan
10
Fotogalerie

TOP 10: Největší muzea světa

V jakémkoli věku si užijeme návštěvu muzea, které nabízí vzácné historické artefakty. Obdivování starověkých i novověkých uměleckých děl nebo koster prehistorických zvířat dokáže zpestřit každý, nejen sychravý den. Některé expozice jsou však tak rozsáhlé, že na jejich návštěvu jeden den nestačí. Kde je najdeme?

Prado, Madrid, Španělsko

Museo Nacional del Prado navrhl v roce 1785 architekt Juan de Villanueva podle přání krále Karla III. jako sídlo přírodovědného kabinetu. O konečném účelu budovy, která měla sloužit jako Královské muzeum obrazů a soch, však rozhodl panovníkův vnuk, král Ferdinand VII., na popud své manželky, královny Marie Isabely Braganzské. Prado, otevřené pro veřejnost v roce 1819, je dnes jedním z nejpopulárnějších míst pro milovníky světa umění. Ročně ho navštíví tři miliony lidí.

Muzeum moderního umění (MoMA), New York, USA

Muzeum moderního umění vzniklo v roce 1929 jako vzdělávací instituce s cílem stát se nejvýznamnější expozicí moderního umění na světě. Z původního daru osmi grafik a jedné kresby se sbírka MoMA rozrostla na 150 000 obrazů, soch či designových předmětů a na přibližně 22 000 filmů, videí, scénářů a historických dokumentů.

Britské muzeum, Londýn, Spojené království

Britské muzeum v Londýně bylo založeno v roce 1753 a své brány otevřelo v roce 1759. Stalo se první národní expozicí, která zahrnovala všechny oblasti lidského poznání. Začali sem jezdit návštěvníci z celého světa. Žádné jiné muzeum neobsahuje sbírky takového rozsahu, krásy a významu. Osm milionů vystavených předmětů nám umožní prozkoumat neobyčejnou rozmanitost kultur, od malých společenství až po rozsáhlé říše.

Louvre, Paříž, Francie

Louvre vznikl roku 1190 jako pevnost, později byl přestavěn na královský palác. Postupem času se k budově připojovaly další přístavby, až se v roce 1793 stala velkolepým muzeem, při jehož údržbě hrál velkou roli Napoleon Bonaparte. Mezi předměty, kterými se Louvre pyšní, patří starověké řecké a římské sochy, egyptské starožitnosti, ale i evropské obrazy staré jen sto let, francouzské korunovační klenoty a artefakty příslušníků šlechtických rodů. Nejznámějším dílem je bezpochyby tajemný úsměv Mony Lisy od Leonarda da Vinci. Jen tato žena přivede do Louvru tisíce návštěvníků denně.

Vatikánská muzea, Řím, Itálie

Vatikán je sice sídlem papeže, ale tento malý městský stát nabízí množství kulturních památek, které jsou přístupné návštěvníkům bez rozdílu vyznání. Žádná návštěva Vatikánu by nebyla úplná bez Vatikánských muzeí, v nichž spatříte díla, která katolická církev shromáždila v průběhu staletí, včetně nejvýznamnějších skvostů renesančního umění.

Národní palácové muzeum, Tchaj-pej, Tchaj-wan

Pokud chcete vidět 700 000 uměleckých děl a památek ze staré císařské Číny, navštivte Národní palácové muzeum, jehož sbírky většinou pocházejí z majetku čínských císařů. Exponáty se původně nacházely v Číně, ale během kulturní revoluce je kvůli jejich ochraně převezli na Tchaj-wan. V Národním palácovém muzeu si prohlédnete 25 592 keramických kusů, 666 řezbářských prací a mnoho dalšího.

Smithsonian Institution, Washington DC, USA

Smithsonian Institution je největší muzejní, vzdělávací a výzkumný komplex na světě, který zahrnuje 19 muzeí a Národní zoologickou zahradu. Byl založen v roce 1846 z prostředků Angličana Jamese Smithsona (1765–1829) podle jeho přání „pod názvem Smithsonian Institution zařízení pro zvyšování a šíření znalostí“. K vidění je toho tolik, že kdybyste si každý vystavený předmět prohlíželi denně a v noci po jedné minutě, za deset let byste viděli jen deset procent celého areálu. Proto je rozumné zaměřit se pouze na jeden nebo dva exponáty ve dvou nebo třech různých muzeích.

Národní antropologické muzeum, Ciudad de México, Mexiko

Národní antropologické muzeum je nejnavštěvovanější muzeum Mexika. Obsahuje mnoho důležitých antropologických a archeologických artefaktů z mexické historie. Mezi ty významné patří aztécký kalendář ze slunečních kamenů, Montezumova čelenka nebo socha Xochipilli. Národní antropologické muzeum nabízí 23 výstavních místností věnovaných kultuře v různých oblastech Mexika. Každoročně sem přijede zhruba 2,5 milionu návštěvníků.

Státní Ermitáž, Petrohrad, Rusko

Státní Ermitáž, druhé největší muzeum umění na světě, byla založena v roce 1764, kdy císařovna Kateřina Veliká získala působivou sbírku děl od berlínského obchodníka Johanna Ernsta Gotzkowského. Dnes v muzeu najdete víc než tři miliony uměleckých děl a artefaktů světové kultury. Sbírky zabírají rozsáhlý komplex šesti historických budov podél Palácového nábřeží, včetně Zimního paláce, bývalé rezidence ruských carů.

Galerie Uffizi, Florencie, Itálie

Galerie Uffizi ve Florencii zabírá první a druhé patro budovy postavené v letech 1560–1580 podle návrhu Giorgia Vasariho. Je proslulá sbírkami antických soch a obrazů, od středověku po novověk. Sbírky obrazů z období 14. století a renesance zahrnují opravdová mistrovská díla. Kromě toho jsou tu k vidění antické sochy a busty rodiny Medicejských, které zdobí chodby.