Ladiny můžete vidět také v tradičních krojích, které oblékají nejen o svátcích.

Ladiny můžete vidět také v tradičních krojích, které oblékají nejen o svátcích. Zdroj: Matteo Mocellin/Storyteller-Labs

Ladinové žijí ve třech provinciích italských Alp.
Ladinů je zhruba třicet tisíc.
Ladinové jsou potomci původních Rétů a starých Římanů.
Ladinové teď přišli s novým projektem Nos Ladins.
Ladinové obývají známá lyžařská střediska v Dolomitech.
18 Fotogalerie

Ladinové: pozoruhodné etnikum v srdci Dolomit, které se otevírá turistům

Alice Kottová
Diskuze (0)

Je jich asi třicet tisíc a obývají pět údolí ve třech provinciích italských Alp. Na svůj původ jsou patřičně hrdí, a přestože na severu Itálie žijí již několik tisíc let, málokdo toto starobylé a pozoruhodné etnikum zná. Ladinové to teď chtějí změnit. Nabízejí proto návštěvníkům unikátní možnost seznámit se s jejich každodenním životem a zvyky prostřednictvím setkání s místními obyvateli.

Je docela možné, že jste se s Ladiny již setkali. Tito potomci původních Rétů a starých Římanů, kteří si dodnes uchovali jedinečnou kulturu, tradice i jazyk, totiž obývají známá lyžařská střediska, jako je Alta Badia, Val Gardena, Cortina d’Ampezzo, Val di Fassa nebo obec Livinallongo del Col di Lana.

Poznat je můžete mimo jiné podle ladinštiny – rétorománského jazyka, který je podobný italštině, francouzštině, provensálštině a katalánštině. Ladinové mluví svým jazykem doma, v práci, ve škole, kde se také vyučuje spolu s italštinou a němčinou, ale šíří se i díky zpravodajským kanálům, jako je Rai Ladinia s ladinskými zprávami nebo týdeník La Usc di Ladins.

Ladinové jsou potomci původních Rétů a starých Římanů.Ladinové jsou potomci původních Rétů a starých Římanů. | Zdroj: Alex Moling/IDM Suedtirol

Nejen o ladinský jazyk, ale i kulturu pečuje také hned několik institucí. Třeba Institut Ladin Micurá de Rü, Muzeum Ladin Ciastel de Tor nebo Muzeum Ladin Ursus ladinicus. A typickým dokladem ladinské kultury jsou pak takzvané les viles – roztroušené zemědělské osady ve svazích Val Badia v nadmořské výšce mezi 1200 a 1700 metry.

Iniciativa Nos Ladins

Právě na tato místa může zavítat každý návštěvník regionu. Ladinové teď navíc přišli s novým projektem Nos Ladins (My Ladinové), který má turistům přiblížit každodenní život a lokální zvyky prostřednictvím setkání s místními obyvateli. „Nikdo totiž nedokáže lépe vyprávět o regionu a zprostředkovat jeho atmosféru než ti, kteří se tu narodili a každodenně zde žijí,“ říká za region Alta Badia Nicole Dorigo.

Ladinové obývají pět údolí ve třech provinciích italských Alp.Ladinové obývají pět údolí ve třech provinciích italských Alp. | Zdroj: Alex Moling

A tak pokud vyrazíte na některé ze známých sjezdovek do jihotyrolských Dolomit, které jsou mimo jiné zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO, můžete v zimních měsících od prosince do března kromě lyžování sdílet také autentické okamžiky přímo s Ladiny. Ať už s Luigim, který se stará o místní lanovky, s cukrářem Hannesem, jenž se s vámi podělí o kouzlo ladinských sladkostí, s horským chatařem Moritzem, s nímž si můžete vyšlápnout k jeho chatě, nebo s řemeslníkem Danielem, který poodhalí ladinskou kreativitu.

Tradiční festivaly a kuchyně

Ladiny můžete vidět také v tradičních krojích, které oblékají nejen o svátcích, ale běžně také v neděli. A například druhý listopadový víkend se můžete v Badii zúčastnit ojedinělého koňského průvodu Rait de San Linert a obdivovat kroje Ladinů z celého Jižního Tyrolska. Anebo můžete v srpnu zavítat na tradiční akci Le lüch te paisc (Z farmy na ulici) v Corvaře, jejíž ulice se promění v živoucí trh, kde místní farmáři, doprovázení hudbou, vystavují a prodávají své produkty.

Základem kuchyně byly především obiloviny, zelenina a luštěniny, mléčné produkty a později brambory.Základem kuchyně byly především obiloviny, zelenina a luštěniny, mléčné produkty a později brambory. | Zdroj: Armin Terzer

Samotnou ladinskou kuchyni byste totiž neměli opomenout. „Jedná se o jednoduchou kuchyni, jejíž základ tvoří suroviny z místních farem,“ shrnuje Dorigo s tím, že vzhledem k odlehlosti regionu byli Ladinové odkázáni pouze na místní produkci. Základem kuchyně tak byly především obiloviny, zelenina a luštěniny, mléčné produkty a později brambory. „Maso mívali Ladinové třeba jen jednou týdně,“ doplňuje Nicole Dorigo.

Právě z této původní ladinské kuchyně dnes vytvářejí stále vynalézavější kuchaři v Alta Badii nové kulinářské pochoutky, které v souladu s tradicí dokážou potěšit chuťové buňky hostů z celého světa. Byla by škoda je neochutnat.

Začít diskuzi