Geologický útvar ve Spojených státech, ve Wyomingu, se tyčí do výšky 264 m a dosahuje nadmořské výšky 1 559 m n. m.

Geologický útvar ve Spojených státech, ve Wyomingu, se tyčí do výšky 264 m a dosahuje nadmořské výšky 1 559 m n. m. Zdroj: Shutterstock

K vrcholu vedou desítky lezeckých cest, od relativně snadných až po ty s nejvyšší obtížností.
Od roku 1906 nese tento zvláštní skalní útvar nad údolím řeky Fourche River status první národní památky a v současnosti patří k vyhledávaným turistickým atrakcím.
Jezero nedaleko Ďáblovy věže.
Sochařské dílo Circle of Sacred Smoke Sculpture – socha Kruhu posvátného kouře.
Český vrch Bořeň má údajně stejnou historii svého geologického vzniku.
6
Fotogalerie

Ďáblova věž ve Wyomingu: legendami opředený přírodní monument

Pozoruhodný útvar, který se tyčí do výšky 264 metrů, budí pozornost od pradávna. Nachází se v americkém státě s nejnižším počtem obyvatel a váže se k němu hned několik pověstí. Divoká příroda, skalnaté hory, jezera a odkazy indiánských kmenů sem lákají dobrodruhy z celého světa. Právě ti začali Ďáblovu věž zkoumat, obdivovat, ale i ničit. Její skutečný původ objasnil před deseti lety mladý český geolog.

 Je nepřehlédnutelná a v okolní krajině nezaměnitelná. Vypadá jako široký sloup nebo homole s useknutým vrškem. Průměr u úpatí měří 305 metrů a dnes je významnou přírodní rezervací.

Indiánské pohádky

Podle jedné ze starých indiánských legend stojí za zvrásněným povrchem skalních stěn Devils Tower medvědi. Na vrcholu hory bylo prý ukryto sedm dívek a medvědi se k nim snažili dostat. Dívky se modlily za svou záchranu, a tak skála pořád mohutněla a rostla. Medvědi, kteří se marně snažili dostat nahoru, zanechávali ve skále hluboké rýhy, které jsou dodnes viditelné.

K vrcholu vedou desítky lezeckých cest, od relativně snadných až po ty s nejvyšší obtížností.K vrcholu vedou desítky lezeckých cest, od relativně snadných až po ty s nejvyšší obtížností.|Shutterstock

Geologický experiment

Jak skutečně Ďáblova věž vznikla, objasnil v roce 2014 mladý český geolog Prokop Závada z Akademie věd ČR. Svou hypotézu podložil výzkumem vulkanické hory Bořeň nad městem Bílina v Českém středohoří, která je americké hoře podobná vznikem i tvarem. Obě hory se skládají z vulkanické horniny fonolitu.

Český vrch Bořeň má údajně stejnou historii svého geologického vzniku.Český vrch Bořeň má údajně stejnou historii svého geologického vzniku.|Shutterstock

Výstup na vrchol

Kolem Ďáblovy věže vede asi dvoukilometrová stezka, která rozhodně stojí za to. Nabídne se vám pohled na tuto neobyčejnou krásku, která spatřila světlo světa před 50 miliony let. Pokud se budete chtít rozhlédnout z jejího vrcholu, pak vězte, že zaplatíte jako za vstupné na národní památník. Za osobu 15 USD, za výjezd autem 25 USD. Pokud sem vyrazíte ve sváteční den, vstupné budete mít zdarma. 

Ročně Devils Tower navštíví tisíce lidí, mezi něž patří i fotografové, malíři, hudebníci nebo spisovatelé, kteří si sem přicházejí pro inspiraci. Zároveň jde o oblíbený cíl horolezců. K vrcholu vedou desítky lezeckých cest, od relativně snadných až po ty s nejvyšší obtížností.

Od roku 1906 nese tento zvláštní skalní útvar nad údolím řeky Fourche River status první národní památky a v současnosti patří k vyhledávaným turistickým atrakcím.Od roku 1906 nese tento zvláštní skalní útvar nad údolím řeky Fourche River status první národní památky a v současnosti patří k vyhledávaným turistickým atrakcím.|Shutterstock

Kruh posvátného kouře

Často fotografovaným zátiším je také sochařské dílo Circle of Sacred Smoke Sculpture, které s výhledem na Ďáblovu věž vytvořil japonský umělec Junkyu Muto jako poctu světovému míru a americkému lidu. Má znázorňovat první vyfouknutí dýmu z čerstvě zapálené dýmky míru.

Sochařské dílo Circle of Sacred Smoke Sculpture – socha Kruhu posvátného kouře.Sochařské dílo Circle of Sacred Smoke Sculpture – socha Kruhu posvátného kouře.|Shutterstock