Hlavní město Panamá má více než 800 tisíc obyvatel

Hlavní město Panamá má více než 800 tisíc obyvatel Zdroj: Profimedia.cz

Panamský průplav
Historická čtvrť Casco Viejo v hlavním městě Panamá
V národním parku Soberanía můžete navštívit indiánský kmen Emberá.
Poloostrov Azuero
Souostroví Bocas del Toro s pravou karibskou atmosférou
6
Fotogalerie

Panama: co vidět a zažít v zemi, která propojuje Severní a Jižní Ameriku

Země o velikosti Česka sice sousedí s čím dál populárnější Kostarikou, přesto zatím zůstává v jejím stínu. A to je možná jeden z důvodů, proč se do protáhlé spojnice ve tvaru písmene S mezi Střední a Jižní Amerikou vypravit.

Těmi dalšími jsou přírodní krásy (včetně neprostupné Dariénské zátoky, která přerušuje spojnici Panamericana), nádherné ostrovy a ostrůvky nebo jeden z technických divů světa.

Základní údaje

  • rozloha: 78 200 km2 (0,96 x ČR)
  • počet obyvatel: 4,3 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 2 PAB (cca 43 Kč)

Kdy vyrazit

V nejkrásnějším světle se vám Panama představí od ledna do dubna, kdy v zemi panuje nejsušší období s modrou oblohou, nezpevněné cesty jsou sjízdné a voda čistá. Jen pozor na karibskou stranu, kde může foukat a pršet až do února. Raději se vyhněte říjnu a listopadu.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Specialita

Panamský průplav, propojující Pacifik s Atlantikem, si nejlépe vychutnáte z budovy Miraflores Locks s vyhlídkou a malým muzeem nebo z promenády Amador Causeway. Největší provoz nákladních lodí probíhá dopoledne. Příjemnou alternativou je i plavba po Gatúnském jezeře.

Panamský průplavPanamský průplav|Shutterstock

Města

V hlavním městě se projděte nevelkou historickou čtvrtí Casco Viejo s úzkými uličkami a koloniální architekturou. Pro únik do příjemnějších teplot je ideální horské městečko Boquete nedaleko sopky Barú, vhodné pro milovníky kávy i výletů do přírody. Ještě odlehleji působí Santa Fé s přilehlým národním parkem nebo San Francisco s jedním z nejstarších kostelů v zemi.

Historická čtvrť Casco Viejo v hlavním městě PanamáHistorická čtvrť Casco Viejo v hlavním městě Panamá|Profimedia.cz

Příroda

Už zmíněný aktivní vulkán Barú je zároveň nejvyšší panamskou horou (3474 m), z jejíhož vrcholu můžete dohlédnout na oba okolní oceány. Z městečka Boquete je to kousek i do uzounkého vodního kanálu Los Cangilones de Gualaca s možností koupání. Deštný prales v národním parku Soberanía je jedním z nejlepších míst světa pro ornitology, zároveň můžete navštívit indiánský kmen Emberá. V NP Darién se prolíná několik ekosystémů od tropické džungle po skalnaté pobřeží, v nichž se prohánějí opice, mravenečníci nebo tapíři. Pohodové sepětí s přírodou nabízí El Valle de Antón kolem sopky El Valle.

V národním parku Soberanía můžete navštívit indiánský kmen Emberá.V národním parku Soberanía můžete navštívit indiánský kmen Emberá.|Profimedia.cz

Moře a pláže

Pokud chcete zažít západ slunce nad oceánem, musíte se vydat na poloostrov Azuero s poklidným vesnickým životem a širokými plážemi. Surfaři zamíří spíš do rybářského městečka Santa Catalina. Blíž hlavnímu městu je táhlá Playa Coronado, kde se mísí světlý písek s tmavým. Konkurovat jí může výběžek Punta Chame se skvělými podmínkami ke kiteboardingu.

Poloostrov AzueroPoloostrov Azuero|Profimedia.cz

Ostrovy

Velká část návštěvníků odpluje na některé z ostrovů: na snadno dostupné souostroví Bocas del Toro s pravou karibskou atmosférou, dvěma národními parky nebo čokoládovou farmou; na roztroušenější Guna Yala (dříve známé jako San Blas), kde si budete připadat jako v ráji; na největší středoamerický ostrov Coiba s bohatým mořským životem; na kopcovitý ostrov Taboga; na převážně neobydlené Perlové souostroví; nebo do panenské oblasti národního parku Golfo de Chiriquí.

Souostroví Bocas del Toro s pravou karibskou atmosférouSouostroví Bocas del Toro s pravou karibskou atmosférou|Profimedia.cz

Další inspiraci najdete zde.