Velká koncentrace soli jezerní vody způsobuje optickou iluzi prázdného prostoru. Právě v ní pak většina z prolétajících ptáků nakonec najde svou smrt.

Velká koncentrace soli jezerní vody způsobuje optickou iluzi prázdného prostoru. Právě v ní pak většina z prolétajících ptáků nakonec najde svou smrt. Zdroj: Shutterstock

Africké jezero Natron je jedním z nejpodivnějších míst na zemi.
V okolí jezera žije 2,5 milionů kusů plameňáků, kteří jsou chránění podle Ramsarské úmluvy z 2. února roku 1971.
Teplota vody zde dosahuje až 60°C.
Období sucha vždy ukáže škody, které bylo jezero schopné napáchat.
5
Fotogalerie

Záhadné červené jezero Natron v Tanzanii mumifikuje vše živé

Na severu Tanzanie leží pozoruhodné, rudě se lesknoucí jezero, jehož voda se za určitých podmínek chová jako hašené vápno. Vše živé, co do něj spadne, promění v kamenné sochy. Tento unikátní ekosystém patří právem k nejpodivnějším místům na celé planetě.

Natron fascinuje vědce, cestovatele i dobrodruhy z celého světa. Karmínový odstín vody v jezeře je způsoben vysokou koncentrací minerálů, převážně uhličitanu sodného, ​​které sem prosakují z okolních vulkanických půd. Voda je tudíž extrémně zásaditá. Její pH přesahuje 10,5, a navíc má teplotu kolem 60 °C, což vylučuje jakýkoliv druh vodního života. Tedy přesněji řečeno, voda působí jako dokonalá žíravina. I proto si jezero vysloužilo svou zlověstnou pověst.

Teplota vody zde dosahuje až 60°C.Teplota vody zde dosahuje až 60°C.|Shutterstock

Zvířecí mumie

Uhličitan sodný, který se ve vodě vyskytuje ve velkém množství, je látka, která skvěle konzervuje. Pro mumifikaci ji využívali už staří Egypťané. Zvířata, která v jezeře uhynou, jsou proto dokonale zachována v podobě připomínající zkamenělinu.

Období sucha vždy ukáže škody, které bylo jezero schopné napáchat.Období sucha vždy ukáže škody, které bylo jezero schopné napáchat.|Shutterstock

V barvě purpuru

Nedá se ale rozhodně říci, že by jezero bylo mrtvé. V jeho okolí totiž žijí miliony chráněných plameňáků, kteří hnízdí a rozmnožují se v okolních slaniskách. Okolí jezera lemuje několik turistických tras, a návštěvníci si tak mohou vychutnávat jedinečnou atmosféru tohoto přírodního unikátu, třeba za doprovodu místních zeber, pštrosů a gazel.

V okolí jezera žije 2,5 milionů kusů plameňáků, kteří jsou chránění podle Ramsarské úmluvy z 2. února roku 1971.V okolí jezera žije 2,5 milionů kusů plameňáků, kteří jsou chránění podle Ramsarské úmluvy z 2. února roku 1971.|Shutterstock

Nesmrtelné sinice

Temně zbarvenou barvu hladiny mají na svědomí sinice, které jako jediné dokážou přežit v tomto slaném prostředí. Při březích se také vyskytují ryby rodu Alcolapia latilabris, které jsou zvlášť odolné. Právě v období sucha je rudý odstín jezera nejvýraznější. Pro člověka je však stejně tak jako pro ptáky, savce i další živočichy i nepatrný kontakt s vodou velmi bolestivý a životu nebezpečný.

Africké jezero Natron je jedním z nejpodivnějších míst na zemi.Africké jezero Natron je jedním z nejpodivnějších míst na zemi.|Shutterstock