Matematický most je slavný dřevěný most, který překlenuje řeku Cam v Cambridge.

Matematický most je slavný dřevěný most, který překlenuje řeku Cam v Cambridge. Zdroj: Shutterstock

Most navrhl William Etheridge, ale postavil ho James Essex v roce 1749
Hřebíková pověst pravděpodobně vznikla na základě toho, že hřebíky nejsou na tomto mostě vidět, neboť jsou umístěny z jeho vnější strany.
Puntovat znamená anglicky odpichovat se bidlem.
Jeho zábradlí je tvořeno velkým počtem mnohoúhelníků, které dohromady vytváří nebývale pevnou konstrukci.
5
Fotogalerie

Matematický most: Podivuhodná konstrukce v Cambridgi

Vede přes řeku Cam a propojuje dvě části koleje Queen’s College. Patří mezi místní atrakce a studenti i turisté se v jeho blízkosti rádi zdržují. Vypráví se o něm totiž množství více či méně uvěřitelných legend.

Říká se, že ho konstruoval sám Isaac Newton v duchu gravitačních zákonů a bez použití šroubů a matic. Zvědaví studenti se jej pak pokusili rozebrat a znovu složit, ale už ho museli sešroubovat. Jiná legenda vypráví, že jeho konstrukce, která je vytvořená podle speciální matematické techniky, pochází z Číny.

V zápisníku Leonarda da Vinci, který je uchován v Britské knihovně, je podezřele podobný návrh mostu postaveného pomocí vzájemně propojených kusů dřeva. Da Vinci nepoužíval žádné hřebíky ani spojovací prvky, protože konstrukce byla samonosná. Odtud také pramení domněnka, že Leonardův návrh byl také jednou z inspirací.

Most navrhl William Etheridge, ale postavil ho James Essex v roce 1749Most navrhl William Etheridge, ale postavil ho James Essex v roce 1749|Shutterstock

Kouzelná fyzika

Most navrhl slavný mistr tesař William Etheridge, který byl zároveň předákem projektu Westminsterského mostu přes Temži. Jeho stavitelem byl ale James Essex mladší. Technologicky se jedná o dokonalé fyzikálně-matematické dílo, kdy hlavní trámy každého žebra jsou v podstatě tečnami křivky oblouku, zatímco radiální části fungují jako jejich spojnice a zároveň jako podpora mostovky. Šrouby, které spojují křížící se díly mostu, jsou umístěny tak, aby na ně nepůsobilo žádné zatížení.

Hřebíková pověst pravděpodobně vznikla na základě toho, že hřebíky nejsou na tomto mostě vidět, neboť jsou umístěny z jeho vnější strany.Hřebíková pověst pravděpodobně vznikla na základě toho, že hřebíky nejsou na tomto mostě vidět, neboť jsou umístěny z jeho vnější strany.|Shutterstock

„Puntování“ přes řeku Cam

Kdo někdy navštívil univerzitu v Cambridgi, rozhodně ví, co znamená slovo „punt“. Loďka, která se pohybuje pomocí odpichování bidlem, je součástí univerzitního koloritu. Většina studentů, kteří v cambridgeských kolejích tráví mládí, ale také turistů, s ním mají bohaté zkušenosti. Pro někoho je to jen zábava, pro jiného zdroj příjmů. Říčka Cam je pro „puntování“ jako stvořená. Jednou ze zastávek cestou po hladině je právě i Matematický most, díky jehož vysokému oblouku se pod ním dá snadno proplout i s pětimetrovým bidlem, kterým se proslulé pramice postrkují.

Puntovat znamená anglicky odpichovat se bidlem.Puntovat znamená anglicky odpichovat se bidlem.|Shutterstock