Ohromující západ slunce nad kamenným kruhem Callanish na ostrově Lwais.

Ohromující západ slunce nad kamenným kruhem Callanish na ostrově Lwais. Zdroj: Shutterstock

Ostrov Barra patří k nejkrásnějším ostrovů Vnějších Hebrid.
Krásná písečná pláž a čisté tyrkysové moře u Seilebost na ostrově Harris.
Západ slunce nad pláží v Hushinish na ostrově Harris.
Rozkvetlý ostrov Barra.
Historická vesnice na ostrově Lewis.
6
Fotogalerie

Západní ostrovy: Odlehlé, pusté a neopakovatelně půvabné Hebridy

 Řetězec ostrovů u západního pobřeží Skotska patří mezi nejrozmanitější místa evropského kontinentu. Rašeliniště, bílé pláže, skalnaté útesy bičované vlnami Atlantiku i poutavá historie. To vše nabízejí. Přesto turismus rozhodně není zdejším hlavním zdrojem příjmu. Místní obyvatelé totiž žijí ekologickým zemědělstvím, rybolovem, pletením a tkaním. I z toho důvodu jsou Hebridy zcela autentické a unikátní.

V zimě tu panuje nevlídné počasí, v létě vás bude obtěžovat kousavý hmyz. Život na nejzápadnějších ostrovech Skotska tedy není pro každého. Pokud ale toužíte poznat unikátní místo, které svou geologií náleží k Apalačskému pohoří v Americe, divokou přírodu a prehistorická naleziště, rozhodně byste si Hebridy do svého cestovatelského itineráře měli zařadit.

Ostrov Barra patří k nejkrásnějším ostrovů Vnějších Hebrid.Ostrov Barra patří k nejkrásnějším ostrovů Vnějších Hebrid.|Shutterstock

Skotská gaelština

Na Vnějších Hebridech se dodnes hovoří jazykem starých Skotů. Ti historicky neměli takové štěstí jako Irové a po většinu svých novodobých dějin jsou součástí Spojeného království. Možná i proto je tu skotská gaelština opatrována a pěstována jak oko v hlavě. Ve Skotsku se gaelštinou mluví v hospodách, zpívají se v ní písně, jsou v ní vyprávěné příběhy a mnozí Skoti ji udržují jako rodinný klenot. Přesto nemá ve Velké Británii právní status. Na rozdíl od Evropské unie, která ji jako menšinový jazyk uznala.

Historie ztroskotané whisky

K jednomu z ostrovů se váže historka tak bizarní a komická, že o ní dokonce vznikl román a dva filmy. Roku 1941 ztroskotala u pobřeží ostrova Eriskay nákladní loď SS Politician převážející 22 tisíc bedniček skotské whisky a jamajskou měnu v hodnotě asi tří milionů liber. Ostrované na nic nečekali a jako první se samozřejmě vydali zachraňovat whisky. Traduje se, že v místním baru, prozaicky pojmenovaném Politician Bar, dodnes nalévají whisky ještě vytaženou z moře.

Historická vesnice na ostrově Lewis.Historická vesnice na ostrově Lewis.|Shutterstock

Lewis a Harris

Drsná krajina na severu Hebrid je dnes velmi řídce obydlena. Přesto se první pozůstatky zdejšího osídlení datují až do období střední doby kamenné. Důkazem toho je takzvaný Stonehenge severu. Tak se přezdívá tajuplné stavbě, která je méně slavným dvojčetem anglického komplexu menhirů. Skotská verze Stonehenge byla přitom postavena zhruba tři tisíce let před naším letopočtem, tedy o dva tisíce let dříve než její anglická verze.

Harriský tvíd

V osadě Luskentyre se nachází jedna z nejkrásnějších pláží v Evropě i vyhlášené tvídové tkalcovství. Harriský tvíd, který se zde už po staletí vyrábí, je dnes po právu chráněnou značkou, podobně jako třeba kašmírská vlna. 200 tkalců tu dodnes ručně zpracovává tvrdou vlnu skotských ovcí, čemuž odpovídá i cena.

Západ slunce nad pláží v Hushinish na ostrově Harris.Západ slunce nad pláží v Hushinish na ostrově Harris.|Shutterstock

Ráj uzených ryb

Na ostrově zvaném Severní je rozeseta řada neolitických památek, ovšem byl by hřích neochutnat místní čerstvé úlovky vyuzené v jedné z nejstarších udíren Skotska. Hebridská udírna nabízí možnost nejen dozvědět se něco o historii uzení rašelinou, ale i šanci setkat se s opravdovým hrabětem. Jejím majitelem je totiž Fergus Granville, kmotřenec zesnulé královny Alžběty II.