Zámecký pivovar Chyše

Zámecký pivovar Chyše Zdroj: Profimedia.cz

Vizovice tradičně hostí Trnkobraní.
Želivský klášterní pivovar
V Mikulově se koná soutěž malých rodinných pivovarů.
V Sušici už se tradiční sirky nevyrábějí, zato je tu nově pivovar U Švelchů.
Okolí Znojma je protkáno sítí cyklostezek - mnohé vedou i za vínem.
7
Fotogalerie

Kde zahnat žízeň aneb Česko v chuťových pohárcích

Markéta Růžičková

Po túrách, výšlapech a návštěvách hradů i zámků výletníkovi vyhládne a přepadne ho žízeň. Chutě můžete uspokojit i v tradičním stylu – slavnosti českých a moravských specialit vám dají nejednu příležitost.

Na skok v minipivovaru

Na pivobraních se prezentují desítky malých pivovarů, a tak se do některých z nich podíváme zblízka. V září roku 2014 otevřel jeden z nejmladších českých minipivovarů, který po pětašedesáti letech navázal na tradici vaření piva v Sušici. Trojici bratrů bylo líto, že po skončení místní slavné výroby přestala být Sušice městem sirek, tak se ji rozhodli proslavit trochu jinou komoditou – pivem. Založili si pivovar nesoucí jejich jméno: U Švelchů. Na vaření zlatého moku si pozvali zkušeného sládka Štěpána Hajna a pod jeho rukama vznikla receptura na pětici místních piv – od desítky s příznačným názvem Sušičák až po nejsilnější tmavou třináctku.

Za dobrým pivem se můžete zajet podívat také do Harrachova, a to překvapivě do nejstarší české sklárny. Rodinný podnik Sklárna a minipivovar Novosad & syn tu navazuje na tradiční výrobu zejména nápojového skla a lustrů. Na práci šikovných sklářů se můžete dívat přes sklo z pivovarské restaurace s půllitrem místního kvasnicového nefiltrovaného a nepasterizovaného piva v ruce.

V Sušici už se tradiční sirky nevyrábějí, zato je tu nově pivovar U Švelchů.V Sušici už se tradiční sirky nevyrábějí, zato je tu nově pivovar U Švelchů.|Profimedia.cz

Opravdu až pod pokličku se na vaření piva můžete podívat v minipivovaru Kolštejn. Místní sládek vás tu provede s fundovaným výkladem, u kterého samozřejmě nechybí degustace.

Prohlídky s průvodcem a degustací dělají též v parostrojním pivovaru v Lobči u Mšena. Na návštěvníky tu kromě prohlídky provozu a někdejší kanceláře sládka čeká výstava o historii pivovaru a zlatých letech českého piva, kterými byl přelom 19. a 20. století.

Za vínem nejen na kole

Ne všichni však hoví zlatavému moku, proto tu máme i zajímavý tip pro milovníky vína. Okolí Znojma je protkáno sítí cyklostezek, ale do jednoho z nejstarších a hlavně nejrozsáhlejších sklepů se vyplatí dojít i pěšky. První zmínka o místních sklepech je z roku 1321 a od té doby byly v měkkém pískovci dál rozšiřovány a prohlubovány. Rozšířily se i během druhé světové války, bohužel ne však kvůli vínu. Sousedi v nich začali kopat spojovací chodby, neboť se báli, že by mohli zůstat zavaleni v útrobách sklepů, kam se schovávali před bombardováním (7–8 metrů pod povrchem země). Degustace v místním rodinném vinařství Marek se bude líbit zejména milovníkům červených, respektive modrých odrůd – místní specialitou jsou André, Frankovka, Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Okolí Znojma je protkáno sítí cyklostezek - mnohé vedou i za vínem.Okolí Znojma je protkáno sítí cyklostezek - mnohé vedou i za vínem.|Profimedia.cz

Ale ani fanoušci bílého nepřijdou zkrátka, pěstuje se tu Chardonnay, Sauvignon a Veltlínské zelené. Jiří Marek vyrábí víno přes dvacet let a používá postupy starých francouzských vinařů – nepoužívá se tu chemie, na vinici smějí jen homeopatická přírodní hnojiva, víno zraje pouze v keramických nádobách a navíc pod pyramidami z klacíků. Ty podle vinaře vytvářejí tzv. ódické zóny, díky nimž víno zraje lépe.

Chcete ochutnat víno, které tu popíjel při oficiální návštěvě princ Charles nebo Hillary Clinton? Doporučujeme zajet si až ke zdroji, přímo do rodinného vinařství Valihrach v Krumvíři, respektive do jeho vinotéky v sousední Kašnici. Josef Valihrach byl třikrát vyhlášen Vinařem roku ČR a jeho vína bodují i v zahraničí, dokonce i ve Francii. Před rokem se svým Chardonnay získal prestižní mezinárodní cenu Chardonnay-du-Monde.

Moravská vína ochutnaly i významné světové osobnosti.Moravská vína ochutnaly i významné světové osobnosti.|Profimedia.cz

Nadšenci vína a cyklistiky by si neměli nechat ujít vinné zážitky na Mutěnické cyklostezce, která je 65 kilometrů dlouhá. Prochází obcí Šardice, kde historie vinařství sahá až do 13. století a k jeho rozvoji tu přispěli zejména brněnští augustiniáni o pár století později. V obci své genetické pokusy prováděl také J. G. Mendel, který zde pobýval v reprezentačním sídle zvaném Rezidence z druhé poloviny 18. století. V Šardicích si mezi vinnými sklepy můžete vybírat – zajděte třeba do Vinařství Nešporovi, Valerián nebo Neoklas. Pokud byste chtěli poznat všechna kvalitní vína Moravy, prázdniny vám na to stačit nebudou, ale během září můžete objet pár vinobraní a vybrat si mezi víny (a samozřejmě burčáky) svého favorita.


Minipivovarské tipy

Zámecký pivovar Chyše

Pivo tu vaří podle staročeských receptur, neboť tu má pivovarnictví tradici už od 16. století.

Šumavský pivovar Vimperk

Ocenění sbírá především místní polotmavá čtrnáctka Vimperský Märzenbier.

Pivovar Luční bouda

Ochutnáte tu několik druhů piva Paroháč, jehož základem je voda z pramene Bílého Labe.

Zámecký pivovar Frýdlant

Místní patnáctka India Pale Ale zvítězila v jarní ceně sládků.

Valašský pivovar v Kozlovicích

V historických budovách starého fojtství se vaří světlý a tmavý ležák a příležitostně i speciály od 13 % do 18 %.

Pivovar Matuška Broumy

Rodinný pivovar sládka Martina Matušky, který se vaření piva věnuje už od roku 1981.

Pivovar Kocour Varnsdorf

Od roku 2007 průkopník ve vaření zejména světových druhů piva.

Rožnovské pivní lázně

Zde uvařené pivo si nemusíte nechat pouze protéct hrdlem, ale jeho blahodárné účinky posoudíte doslova na vlastní kůži.

Želivský klášterní pivovar

Premonstráti tu vařili pivo už ve 14. století a v roce 2010 se k této bohulibé činnosti vrátili.


Kam za vínem

  • 28.–29. 9. – Karlštejnské vinobraní
  • 4.–5. 10. – Valtické vinobraní