Barrandovské skály

Barrandovské skály Zdroj: Profimedia.cz

Botič (meandry)
Prokopské údolí
Keltská stezka (Šance, Závist)
Uhříněves (židovský hřbitov)
5
Fotogalerie

Sedm tipů pro Pražáky: Kam vyrazit za přírodou v hlavním městě?

Silně neblahá epidemiologická situace, která trvá bez výraznějšího rozvolnění nepřetržitě už půl roku, nám v podstatě znemožnila podnikat výlety tak, jak jsme byli zvyklí. Ve světle uzavřených památek, muzeí a dalších turistických cílů se nicméně otevírá možnost lépe poznat místa, kolem kterých jsme do té doby jen bez většího zájmu chodívali a jezdívali. I území hlavního města Prahy ostatně nabízí řadu zajímavých turistických tras. Vybrali jsme pro vás sedm naučných stezek na území metropole, kde se nemusíte bát, že potkáte davy jako na náplavce nebo v Riegrových sadech.

Naučná stezka Barrandovské skály – Chuchelský háj

Šest kilometrů dlouhá trasa začíná u tramvajové zastávky v Hlubočepích. Má čtrnáct zastavení a seznamuje turisty s bohatou geologickou historií oblasti. Vede mimo jiné také kolem kostelíka svatého Jana Nepomuckého, od nějž se naskýtá pěkný výhled na údolí Vltavy.

Modřanská rokle

Naučná stezka začíná ve spodní části Modřanské rokle, nedaleko tramvajové zastávky Poliklinika Modřany. V délce zhruba tří kilometrů vede podél toku Libušského potoka a sestává ze sedmi informačních panelů. Ty se věnují například zdejší fauně a flóře. V horní části rokle, nad retenční vodní nádrží, pak můžete pokračovat krátkou naučnou stezkou s názvem Údolí studánek.

Povodím Botiče

Trasa začíná u Toulcova Dvora v Hostivaři, pokračuje podél toku potoka Botiče a dále po severním břehu Hostivařské přehrady dále do Petrovic a Pitkoviček. V závěru naučné stezky stojí za pozornost přírodní památka Pitkovická stráň, která je atraktivní zejména na jaře, kdy zde můžete obdivovat rozkvetlou populaci koniklece a křivatce.

Údolím Dalejského potoka

Bezmála sedm kilometrů dlouhá naučná stezka seznamuje turisty s významnou lokalitou Dalejského a Prokopského údolí. Na šestnácti zastaveních získají návštěvníci představu o místní fauně a flóře i geologických zajímavostech. Stezka začíná v Řeporyjích a končí nedaleko nádraží v Hlubočepích. Atraktivní místem je zejména takzvané Jezírko v dolní části Prokopského údolí a také Skalničková zahrada Hlubočepy v samém závěru trasy.

Keltská stezka

Naučná stezka prochází cennou přírodní a archeologickou lokalitou. Předmětem ochrany ve zdejší přírodní rezervaci jsou skalnaté svahy v údolí Břežanského potoka. Na vrších Hradiště a Šance se v minulosti nacházelo rozsáhlé keltské oppidum. Stezka měří dva kilometry a je přístupná z autobusových zastávek Závist a Točná.

Vinořský park a Satalická Bažantnice

Stezka začíná u vinořského hřbitova a končí u autobusové zastávky Satalická obora v Satalicích. Měří necelé čtyři kilometry a kopíruje žlutou turistickou značku. Na trase stojí za pozornost mimo jiné pískovcové skály člověkem upravené do podoby reliéfů a výklenků anebo kaplička svaté Anny.

Dubeč – Uhříněves

Pět a půl kilometru dlouhá naučná stezka začíná u zříceniny středověké tvrze v Dubči a končí nedaleko vlakového nádraží v Uhříněvsi. Prochází kolem dvou rybníků (V Rohožníku, Podleský rybník), ostrohu Rohožníku, který byl osídlen už v pozdní době kamenné, či kolem židovského hřbitova a obory v Uhříněvsi.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.