Gross Fredenwalde, Německo

Gross Fredenwalde, Německo Zdroj: Profimedia.cz

Ostrov Olenij, Rusko
Židovský hřbitov na Olivové hoře, Jeruzalém
Udegram, Pákistán
Okunoin, Japonsko
Grotte des Pigeons, Maroko
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejstarší hřbitovy na světě

Hřbitovy jsou místem klidu a posledního odpočinku. Otázku, kam uložit tělo po smrti, řeší lidé odnepaměti a mnoho velmi starých pohřebišť láká týmy archeologů dodnes. Kde na světě můžeme hledat nejstarší historii psanou na náhrobcích?

Gross Fredenwalde, Německo

Hřbitov Gross Fredenwalde, který se nachází jen něco málo přes hodinu jízdy severně od Berlína, je jedním z nejstarších známých hřbitovů na světě. Pochází z období mezolitu, takže jeho stáří je přibližně 8500 let. Byl pojmenován podle nedaleké vesnice Gross Fredenwalde a poprvé objeven v roce 1962. Novější vykopávky hrobů proběhly v roce 2016, ale podle badatelů tu existují hroby, které na odkrytí teprve čekají.

Ostrov Olenij, Rusko

Ruská Karélie, kde se nachází ostrov Olenij, byla kdysi součástí Finska, ale během druhé světové války připadla Sovětskému svazu. Zdejší hřbitov pochází z období mezolitu, stejně jako ten v Gross Fredenwaldu. Pohřebiště na ostrově Olenij bylo objeveno v roce 1936 náhodou při kopání ve vápencovém lomu, které hroby bohužel značně poškodilo.

Židovský hřbitov na Olivové hoře, Jeruzalém

Na židovském hřbitově na Olivové hoře se nachází až 150 000 hrobů starých 3000 let. Pohřebiště je všeobecně považováno za nejstarší, největší a nejposvátnější ze všech židovských hřbitovů v Jeruzalémě. Zejména křesťané ho uznávají jako významnou památku a zastavují se tu při svých poutích.

Udegram, Pákistán

Kolem roku 2012 oznámil tým italských archeologů, že ve vesnici Udegram v pákistánském údolí Svát objevil starověké pohřebiště. V Udegramu se sice provádějí vykopávky už od 50. let 20. století, ale výzkumníci si hrobů všimli poprvé před deseti lety. Domnívají se, že těla v hrobech patří příslušníkům dardské komunity. Našli tu 32 zapečetěných hrobů obsahujících mnoho vzácných artefaktů. V některých z nich se skrývaly spony do vlasů, vřetena, měděné a bronzové ozdoby, zachovalé hrnce či kusy železa.

Okunoin, Japonsko

Nejstarší, největší a nejposvátnější hřbitov v Japonsku, který je známým poutním místem, obklopuje mauzoleum Kóbóa Daišiho, zakladatele buddhistické školy Šingon a jednoho z prvních osadníků hory Kója. Okunoin leží v klidném lese, který obklopuje horu Kója ve Wakajamě a je jedním z nejlépe udržovaných hřbitovů na světě.

Grotte des Pigeons, Maroko

Nejstarším hřbitovem v Africe je jeskyně Grotte des Pigeons v marockém Taforaltu. Pochází z doby před 15 000 lety. Tehdejší lidé byli lovci a sběrači, kteří v jeskyni rozdělávali ohně a vařili v ní. Jeskyně se stala také pohřebištěm a mrtví byli přenášeni do její zadní části, kde byli pohřbíváni.

Kerameikos, Řecko

Kerameikos byl po několik staletí nejdůležitějším hřbitovem ve starověkých Athénách. Hřbitov se nachází severně od Akropole, v původně bažinaté oblasti na břehu řeky Eridanos. Staří Řekové toto místo využívali k pohřbívání svých mrtvých už nejméně od roku 3000 př. n. l., organizovaný hřbitov byl založen kolem roku 1200 př. n. l. Kerameikos je rozdělený na dvě hlavní části, jež odděluje Themistoklova zeď, která je rovněž historickou památkou.

Heiliger Sand, Německo

Dalším ze starých hřbitovů v Německu je Heiliger Sand, což v překladu znamená Svatý písek. Byl založen asi v 11. století a nejstarší známé hroby, nacházející se na hřbitově, pocházejí z roku 1058, což z tohoto pohřebiště ve Wormsu činí nejstarší existující židovský hřbitov v Evropě. Skrývá ostatky významných příslušníků židovské komunity.

Myles Standish Burial Ground, USA

Tento nejstarší udržovaný hřbitov ve Spojených státech najdete v Duxbury ve státě Massachusetts. Byl používán v letech 1638–1789 a obsahuje zhruba 130 označených hrobů, které patřily několika známým poutníkům, kteří cestovali na lodi Mayflower. Včetně kapitána Mylese Standishe, podle něhož je hřbitov pojmenován. Většina dřívějších hrobů byla označena pouze kameny nebo dřevěnými značkami, které zchátraly nebo zmizely. Nejstarší existující vytesaný náhrobek patří kapitánu Jonathanu Aldenovi, jenž zemřel v roce 1697. Na hřbitově je přes 12 000 náhrobků, ale předpokládá se, že pod nimi je pohřbeno asi 100 000 lidí. Některé hroby mohou obsahovat až dvanáct těl naskládaných na sobě.

Starý židovský hřbitov v Praze, Česká republika

I pražský židovský hřbitov, jeden z nejstarších v Evropě, si na tomto seznamu bezpochyby zaslouží místo. Pochází z doby kolem roku 1439 (nejstarší náhrobek patří rabínu Avigdoru Karovi), ale mohl být používán už mnohem dřív. V letech 1439–1787 byl jediným pohřebištěm pražské židovské komunity, protože mimo určené ghetto se pohřbívat nesmělo.