Vatikánský obelisk, Řím

Vatikánský obelisk, Řím Zdroj: Profimedia.cz

Obelisk v Luxoru, Egypt
Lateránský obelisk, Řím, Itálie
Kleopatřina jehla, New York, USA
Aksúmský obelisk, Aksúm, Etiopie
Památeční obelisk, Buenos Aires, Argentina
10
Fotogalerie

TOP 10: Historické i moderní obelisky

Obelisky tvoří nejen součást panoramat měst, viditelných na kilometry daleko, ale i připomínku neuvěřitelného stavitelského umu starověkých civilizací. Mnoho jich najdeme nepřekvapivě v Římě, který proslul válkami a politickými vztahy s Egyptem, odkud většina nejstarších sloupů tohoto typu na světě pochází. Jejich mladší sourozence však nalezneme například i v Buenos Aires či ve Washingtonu.

Vatikánský obelisk, Řím

Pětadvacet metrů vysoký obelisk na Svatopetrském náměstí je 4000 let starý egyptský monolit, který byl převezen z Egypta do Říma za vlády císaře Augusta. Na své současné místo se dostal v 16. století. Ve středověku se věřilo, že pozlacená koule na vrcholu obsahuje popel Julia Caesara. Když však byla odstraněna, ke zklamání přihlížejících byla prázdná.

Obelisk v Luxoru, Egypt

Dva obří obelisky kdysi stály u vchodu do Luxorského chrámu, který je zapsán na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Pravý byl v 19. století darován Francii a nyní stojí na Place de la Concorde. Ten levý stojí u vchodu dodnes. Symbolizuje sluneční paprsek na počest boha slunce Amona, vytváří spojení mezi světem bohů a lidí. Na samém vrcholu je vidět klečící postava Ramsese II. přinášejícího Amonovi oběť.

Lateránský obelisk, Řím, Itálie

Lateránský obelisk je největší stojící staroegyptský sloup na světě. Nachází se na náměstí naproti arcibiskupství svatého Jana Lateránského a nemocnici San Giovanni Addolorata. Původně pocházel monolit z Amonovy svatyně v Karnaku, pak byl v polovině 4. století na příkaz císaře Konstantina II. postupně přesouván po Nilu do Alexandrie. Plánoval jej dopravit do Konstantinopole, nového hlavního města Římské říše. Sloup tam však nikdy nedorazil.

Kleopatřina jehla, New York, USA

Newyorská Kleopatřina jehla stojí v Central Parku od roku 1881 a je jedním ze tří egyptských monolitů, které byly uprostřed devatenáctého století převezeny do New Yorku, Londýna a Paříže. Každému se říká Kleopatřina jehla, přestože nemají s Kleopatrou nic společného a už za jejího života byly víc než tisíc let staré. Londýnský a newyorský sloup, oba vyrobené z červené žuly a poseté hieroglyfy, stály původně v egyptském městě Heliopolis, dnešní Káhiře.

Aksúmský obelisk, Aksúm, Etiopie

Tento typ obelisků s největší pravděpodobností vysekali a vztyčili uprostřed 4. století n. l. poddaní Aksúmského království. Vztyčování sloupů v Aksúmu bylo tradicí, nejspíš získanou z kušitského království Meroë. V období italské okupace byly během 30. let minulého století některé obelisky rozebrány a odvezeny do Říma. Domů se vrátily až kolem roku 2008 a platí za velké lákadlo pro turisty.

Památeční obelisk, Buenos Aires, Argentina

Poměrně mladá národní památka a symbol Buenos Aires se nachází na náměstí Republiky a byl vztyčen v roce 1936 na počest čtyřstého výročí založení města. Postavit obelisk trvalo díky 157 dělníkům rekordních 31 dní a na jeho výstavbu byl použit bílý kámen z Córdoby.

Obelisk v Istanbulu, Turecko

Tento zděný obelisk se skládá z hrubě opracovaných kamenů a dosahuje výšky 32 metrů. Postavit jej nechal Konstantin VI., údajně byl zdoben pozlacenými bronzovými deskami a na vrcholu obelisku se ležela zdobná koule. Výzdoba však byla ukradena a památka utrpěla v důsledku křižáckých výprav těžké škody.

Obelisk v Srirangapatně, Karnátaka, Indie

Indický obelisk je památník označující místo v pevnosti Srirangapatna, kde Britové prorazili hradby, aby zaútočili na vojsko sultána Tipua. Má jedinečný design s dělovými koulemi podpírajícími podlouhlý kuželovitý výstupek, jedna je dokonce umístěna i na jeho vrcholu.

Washingtonův památník, Washington DC, USA

Washingtonův památník, který měří neuvěřitelných 169 metrů, je nejvyšším obeliskem a zároveň nejvyšší kamennou stavbou na světě. Stejně jako mnoho moderních obelisků není monolitický, ale skládá se z mramoru, žuly a modrého gneisu. Stavba byla zahájena v roce 1848 a dokončena až v roce 1884. Je jedním z nejslavnějších symbolů Washingtonu a celých Spojených států amerických.

Obelisk Philae, Dorset, Velká Británie

Tento obelisk našel v ruinách Isidina chrámu na ostrově Philae nedaleko Asuánu v roce 1815 italský badatel Giovanni Belzoni. Právník a politik John Bankes jej pak koupil a převezl do Anglie. Existuje ještě jedna verze, že jej našel John Bankes a najal si Giovanniho Belzoniho na převoz do Anglie. Obelisk tam nicméně dorazil v roce 1821. Jsou na něm vyryta jména Ptolemaia IX., jeho manželky Kleopatry a jeho sestry Kleopatry.