Chřest je populární afrodiziakum, Francouzi na něj nedají dopustit

Chřest je populární afrodiziakum, Francouzi na něj nedají dopustit Zdroj: Shutterstock

Na blahodárné účinky chřestu prý upozorňuje už jeho falický tvar
Na Filipínách věří na povzbuzující účinky kachního embrya
Sýr s červy aneb žhavé večery na Sardinii si raději nepředstavujeme
Rozhodně příjemněji jako povzbuzovadlo touhy působí sladké fíky
Čínský recept na vášnivou noc se jmenuje hnízdo slepené ptačími slinami
7
Fotogalerie

Afrodiziaka napříč kontinenty aneb Jak se připravit už u jídelního stolu

Láska prochází žaludkem. Které potraviny nabudí naše smysly touhou kdekoli na světě? Seznamte se s pokrmy, se kterými je život a poznávání nových míst o trochu hezčí.

Mnoho kultur napříč historií hledalo jídla, která by zlepšila intimní zážitky. Vědci dokázali, že skutečně existují pokrmy, které mají vliv na zdravý vývoj reprodukčních orgánů, plodnost či stimulují centra potěšení v mozku. Mezi klasické favority bezpochyby patří šampaňské, ústřice či jahody s čokoládou. Zdaleka ale nejsou jedinými kandidáty…

Afrika lásce zaslíbená

Spousta afrických rostlin má stimulující účinky a místní je po staletí hojně využívají. Každá africká země má dokonce katalog místně vyráběných sexuálních stimulantů, které pocházejí ze zdejších rostlin. Poznáte je snadno, mají zcela polopatické názvy, jako třeba: Super Love, Impotex nebo Tiger Power. Například Zuluové v Jižní Africe tradičně používají kořen rostliny druhu Eriosema kraussianum. Rozdrtí ho a smíchají s teplým mlékem. Takhle připravený drink stačí požít dvě až čtyři hodiny před očekávanými radovánkami. Pokud vám tedy někdo jako digestiv nabídne mléko s bangalaloou, jak se rostlince česky říká, budete hned přesně vědět, jaký má s vámi záměr.

V Jižním Súdánu zase nedají dopustit na bylinku entengo. Při správném zacházení se po ní prý zvětšují penisy.

Asie – divné pochoutky

Hojně afrodiziak ochutnáte v Asii. Říká se, že jiný kraj, jiný mrav, a v tomhle to opravdu platí dvojnásob. Například na Filipínách bude našinec určitě zaskočený při pohledu na to, jak zdejší obyvatelé s velkým potěšením konzumují kachní vejce, které obsahuje dvacetidenní embryo. Mňamku poznáte podle názvu balut a naštěstí ji předtím alespoň pomalu uvaří v páře. Přesto však počítejte s tím, že ji budete chroupat se zobáčkem a drobnými pírky.

V Číně mají jiné speciality. Pijí kobří krev. Dávají si ji buď syrovou, nebo ji namíchají s alkoholem. Tato tradice je stará více než dva tisíce let a poznat ji můžete v Hadí vesnici u vietnamské Hanoje, a dokonce i v restauraci Xin Li Zhi Wan v čínském Kantonu (Guangzhou, Kuang-čou). V zemi, kde je možné snad úplně všechno, se můžete setkat s konzumací hnízd slepených ptačími slinami salangan, které jsou příbuzné rorýsům. Delikatesa nese název „kaviár východu“ a připravuje se tak, že se nejprve namočí přes noc ve vodě, aby se odstranilo peří, pak se povaří a na konec se přidá cukr. Jestli na tenhle druh zážitku máte odvahu, okusit ho můžete v restauracích v čínské čtvrti v Bangkoku.

Až budete v Japonsku, rozmyslete si, jestli vám tenhle experiment stojí za to. Jestli si užijete bouřlivou noc, nebo se otrávíte, je poměrně slušná sázka do loterie. Místní pochoutkou, která by vám měla vlít krev do žil, je ryba fugu, tedy čtverzubec, který patří k nejjedovatějším obyvatelům moře. Na jeho přípravu musí mít kuchaři speciální licenci.

Jak na to jdou Evropané

Typickou jarní zeleninou, která se po dlouhé zimě začne objevovat na našich talířích, je chřest. Nemusíte být zrovna pubescent, aby vám jeho podoba připomínala falický tvar. Z chřestu byli paf už staří Řekové, kteří ho opěvovali natolik, že ho dostali i do milostné poezie. To Kámasútra šla ještě dál. Podle ní je nejlepší vypít ho jako pastu. No a Francouzi si jím pojišťují svatební noc. Večer před osudným dnem si prý dávají trojitou zelenou porci. To aby vysoké množství vitaminu E zvýšilo tok krve a kyslíku do genitálií. Pozadu nezůstává ani draslík, který běží na pomoc s produkcí pohlavních hormonů. A jak si takové zelené zlato chutně připravit? Receptů je mnoho. Můžete ho vařit, grilovat ve slaninovém kabátku nebo i péct. Velmi lahodná je i krémová polévka, která se připravuje ze suchého bílého vína, máslové jíšky a vody.

Jestli se rádi pouštíte do všeho, co je zakázané, na Sardinii si přijdete na své. Ostrované nedají dopustit na sýr, který si ze svého jídelníčku oficiálně škrtlo mnoho zemí na světě. Jmenuje se casu marzu a kromě toho, že smrdí na hony daleko, je domovem živých červů. Ano, slyšíte dobře. Svá vajíčka do jeho trhlin naklade moucha sýrohlodka drobná. Její larvy pak tím, jak tráví bílkoviny, přeměňují produkt na měkký krémový sýr. Nedokážu si představit, jak silný vztah musíte mít ke smaragdovému ostrovu či středomořské kuchyni, abyste sebrali odvahu a tento sýr ochutnali.

Fíky – ovoce pokušení

Škoda že u nás nerostou fíky. Ochutnáte je od Chorvatska přes Turecko až po jihovýchodní Asii. K velkému půvabu fíku přispívá i teorie, že jeho původním domovem byla rajská zahrada. A z této víry vyplývá, že to nebylo granátové jablko, které se stalo ovocem sváru, ale právě fík. Ať si Adam s Evou pochutnávali na čemkoli, je pravda, že jsou fíky bohaté na aminokyseliny, o nichž je známé, že zvyšují vytrvalost. Možná jste se nad jejich vzhledem nikdy nezamýšleli, ale řada básníků a umělců to v průběhu staletí udělala za vás. Byly to právě tyto romantické duše, které si všimly sametového povrchu ovoce a zároveň jeho více než mírné podoby s nejtajemnějšími dámskými partiemi. Fíková sezona je krátká, tak na sladké pokušení nezapomeňte.

Pískavice řecké seno – koření života

Při cestování po Indii či Blízkém východě je vcelku nemožné, abyste se nesetkali s pokrmy kořeněnými pískavicí řeckým senem. Sama o sobě má velmi zvláštní chuť, kterou by si zamiloval jen málokdo, ale ve směsi koření, především pak v kari, je báječná. Pískavice je mezi kořením takový chameleon. Když ji konzumujete syrovou, je neuvěřitelně hořká. Při vaření ale dostává lahodnou nasládlou, až ořechovou chuť. Nejčastěji se mletá semena přidávají do směsí typu garam masala nebo páňč foran. V zeleninových jídlech a v polévkách se používají i čerstvé či sušené listy, které se při vaření používají až nakonec. Určitě si z asijského trhu přivezte pytlíček této byliny. Obsahuje totiž sloučeniny známé jako saponiny, které ovlivňují produkci pohlavních hormonů a zvyšují sexuální touhu a vzrušení hlavně u žen. K pískavici měl zřejmě velmi blízko i samotný Tutanchamon. Jak jinak si vysvětlit, že byl pohřbený s tolika jejími semeny?

Med – sladké líbánky

Slováci říkají líbánkám medový týždeň, Angličané velmi podobně honeymoon, medový měsíc. Novomanželé totiž odpradávna pili po dobu jednoho měsíce medovinu. To zřejmě proto, aby jejich nová životní etapa neztratila na lesku. Medu si vysoce cenil i král všech lékařů Hippokratés. Předepisoval ho na sexuální vitalitu. Hlavním důvodem, proč si med dodnes dochoval afrodiziakální nálepku, je skutečnost, že se používal jako pomazání při orálních sexuálních praktikách. Navíc obsahuje bór, který pomáhá tělu využívat estrogen a oxid dusnatý, který může zvýšit průtok krve během vzrušení. Med můžete mlsat nejen rovnou z lahvičky nebo si ho dávat do čaje, ale můžete s ním i vařit. Takové šťavnaté vepřové koleno pečené na medu s přídavkem chilli papriček, které patří do stejné afrodiziakální rodiny, vůbec není k zahození.


Zabijáci libida

Máte sexy plány? Pak se vyhněte potravinám, které negativně ovlivňují hladinu hormonů ve chvíli, kdy je čas na úplně malé kalhotky. Mezi zabijáky intimních chvil patří například sója, která obecně patří mezi zdravé potraviny. Pokud se chcete s partnerem příjemně uvelebit a pustit si nějaký pěkný film, rozhodně si k tomu neberte popcorn. Zjistilo se, že vnitřní výstelka sáčků popcornu obsahuje perfluoralkylové kyseliny, které snižují počet spermií. I milovníci kravských sýrů by se měli své delikatesy vzdát, pokud si nechtějí zkazit náladu. Sýry totiž můžou obsahovat syntetické hormony, které nepřejí hladině estrogenu a testosteronu.