Po čem baskičtí muži touží? Především po členství v některém z gastronomických spolků!
Jejich původ je nejasný. Ty první vznikly někdy ve druhé polovině 19. století v San Sebastianu jako uzavřené společenské kluby mužů, kam ženy neměly přístup. Hrály se tu karty a jiné stolní hry, diskutovalo se o všem možném, organizovaly se nejrůznější kulturní akce a hlavně se dobře jedlo.
Jídlo, které připravovali sami členové, bylo vždy nejdůležitějším bodem každého setkání. Gastronomické spolky se rozšířily do celého Baskicka a dnes jsou jich stovky. Nejstarší je Unión Artesana, který byl založen v San Sebastianu v roce 1870 a který se v roce 2007 přestěhoval do nového sídla. Je umístěno ve dvou patrech, v každém je jídelna a kuchyně, samozřejmě nechybí vinný sklep a spíže. V době naší návštěvy bylo v obou kuchyních rušno: večer se tu měl konat gastronomický pivní večer, a tak se vařilo, smažilo a dusilo.
„Unión Artesana má 250 členů, na provoz přispívají všichni stejným dílem. Každý člen má svůj klíč a může sem kdykoli přijít. A také si kohokoli pozvat, i ženy. To víte, doba i pravidla se mění,“ říká nám Juanjo, tiskový mluvčí spolku. Konají se zde nejen společné gastronomické akce – chce-li se některý z členů pochlubit svým kuchařským uměním, stačí, když si přinese suroviny a pak už se dá do práce. Do zvláštní knihy zapisuje jen to, co si vezme ze spolkových zásob. Pak všechny položky sečte a příslušný obnos vloží do pokladny. Údajně se stalo jen dvakrát, že účet nesouhlasil. S takovým členem se pak spolek okamžitě rozloučí. Na jeho místo už čekají desítky dalších. Být členem gastronomického spolku je totiž otázka mužské prestiže.