Zámek Dobříš

Zámek Dobříš Zdroj: Profimedia.cz

Zámek Zbiroh
Zámek Děčín
Zámek Sychrov
Špilberk
5
Fotogalerie

Přehledně: hrady a zámky otevřené v zimě

Turistická sezóna na hradech a zámcích končí v říjnu a většina historických objektů se v tomto období chystá k dlouhému zimnímu spánku. Hned několik významných historických lokalit však své brány nechává otevřené alespoň na čas i mimo sezónu, a na advent i Vánoce mnohé dokonce připravují pro své návštěvníky speciální programy.

Kolem Prahy

Mohli bychom začít už v hlavním městě. O tom, že Pražský hrad je se všemi svými poklady celoročně otevřenou institucí, se snad ani nemusíme zmiňovat a můžeme se přesunout rovnou do Středočeského kraje.

Pokud to pandemické podmínky dovolí, zůstává přes zimu otevřen státní zámek v Mníšku pod Brdy. Původní hrádek stál v této lokalitě již na konci třináctého století, mezi lety 1487 a 1655 držel hrádek rod Mitrovců, za kterých vznikla barokní tvrz. Od Mitrovců hrad odkoupil Servác Engel z Engelflussu, který v letech 1656 až 1672 přestavěl tvrz na aristokratickou rezidenci. Zámek má pro návštěvníky připraveno několik základních okruhů, které obohacují pravidelně pořádané dětské a pohádkové prohlídky. Lákadlem je také zámecký park, jehož horní část byla veřejnosti zpřístupněna v roce 2009.

Pokud budete z Mníšku pod Brdy pokračovat po dálnici D4 jižním směrem, zanedlouho se dostanete to Dobříše. Tamní zámek je dalším z těch, které zůstávají otevřené celoročně. Původní lovecký hrádek nechal postavit Jan Lucemburský, dnešní výrazná rokoková podoba zámku pochází z let 1745 až 1765, kdy zámek nechal po požáru přestavět kníže Jindřich Pavel Mansfeld – nynějšímu rodu Colloredo-Mansfeldů byl zámek po událostech dvacátého století navrácen v roce 1998. V zimním období láká zámek především na různé koncerty, výstavní prostory Galerie JCM či zámeckou restauraci. Zatímco anglický park zůstává otevřen, francouzský park je v současné době z důvodu záručních prací nepřístupný. Zámek je oblíbeným cílem filmařů i svatebčanů, a je tak záhodno informovat se o možných omezeních provozu.

Až do konce listopadu si o víkendech sezónu v rámci několika prohlídkových okruhů prodlužuje státní hrad Křivoklát. Jeden z nejvýznamnějších středověkých hradů u nás stojí na území stejnojmenného městyse v okrese Rakovník na skalnatém ostrohu nad Rakovnickým potokem. Hrad byl založen zřejmě kolem roku 1230 a stal se jedním ze sídelních hradů českých králů. Významnými přestavbami prošel tento přemyslovský hrad za Václava IV. a také za Vladislava Jagellonského, kdy přibyla pozdně gotická kaple Korunování Panny Marie. O listopadových víkendech zůstávají otevřené dva okruhy – základní okruh Hradní paláce a okruh Gotické paláce, který návštěvníky provede nejstarším jádrem hradu.

Přes zimní víkendy a státní svátky je možné navštívit také zámek Radim na Kolínsku. Spíše skromnější renesanční panské sídlo bylo vystavěno vedle bývalé tvrze na počátku sedmnáctého století Karlem Zárubou z Hustířan. V následujících staletích zámek prošel rukama mnoha významných rodů včetně Valdštejnů a Lichtenštejnů a v roce 1948 byl znárodněn. V roce 1990 se zámek v rámci restitucí vrátil do rukou rodiny posledního majitele Jaroslava Bukovského a započaly renovace, které pokračovaly i pod dalšími majiteli.

Hlavní budova menšího zámku byla vystavěna ve stylu saské renesance. Zámek má pro návštěvníky přichystané tři prohlídkové okruhy – sklepní prostory zahrnující černou kuchyni, reprezentační místnosti a speciální dětský okruh. V třetím patře se pak nachází obrazová galerie, ve které najdete především díla českých autorů z devatenáctého a první poloviny dvacátého století.

A kam dále?

Zámek Zbiroh napůl cesty mezi Prahou a Plzní vyrostl z původního gotického hradu z konce dvanáctého století a svoji dnešní novorenesanční podobu získal ke konci století šestnáctého v držení císaře Rudolfa II. Původní gotický hrad připomíná především centrální hlásná věž, v kontrastu k ní se pak na zámku skrývá studna, která je s hloubkou 163 metrů nejhlubší v Evropě.

Dnes je Zbiroh honosným sídlem, které celoročně láká na celou škálu aktivit. Běžní turisté si užijí především zámecké expozice, které se dotknou například i historie templářského řádu nebo osoby Alfonse Muchy, či vynikající zámeckou krčmu. Třináctého listopadu se na Zbirohu chystá Svatomartinské posvícení, přes advent bude v krčmě k dispozici speciální adventní menu a zájemci o pohádkové Vánoce se mohou přes tyto svátky ubytovat v zámeckém hotelu.

Perla jižních Čech, zámek Hluboká nad Vltavou, má pro zimní návštěvníky připravenou zimní prohlídkovou trasu. Dnešní zámek pochází z devatenáctého století, kdy původní zámek nechal strhnout kníže Jan Adolf II. ze Schwarzenbergu a na jeho místě nechal vybudovat novou romantickou stavbu ve stylu tudorovské gotiky inspirované královským Windsorem. Výsledkem je tak skutečně opulentní, a pro některé až kýčovitá stavba, která patří k těm nejnavštěvovanějším památkám v Česku.

Zimní okruh je oproti běžným okruhům poněkud zkrácený, přesto však návštěvníky provede mnoha nádhernými prostorami včetně Hamiltonova salonu či honosné lovecké jídelny. Celoročně přístupný je také zámecký park, kterým vede dvaapůlkilometrová naučná stezka.

O víkendech zůstává přes zimu otevřený hrad v Chebu na Karlovarsku. Prastará románská falc vznikla ve dvanáctém století na pokyn císaře Fridricha Barbarossy. Dodnes se dobře zachovala Černá věž a také kaple svatého Erharta a Uršuly. K vidění je také zřícenina paláce a zbytky hradního opevnění.

Poslední českou opevněnou pozicí nad řekou Labe předtím, než překročí německou hranici, je děčínský zámek. Původní gotický hrad nechali v šestnáctém století na renesanční zámek přestavět páni z Bünau, barokní a klasicistní úpravou pak zámek prošel v následujících staletích, kdy patřil rodu Thunů. Zámek s městem spojuje Dlouhá jízda, unikátní dvě stě sedmdesát metrů dlouhá barokní ulice lemovaná slepými arkádami.

Jediným mimosezónním omezením na děčínském zámku je o něco zkrácená denní otvírací doba a uzavřené zahrady. Klasické prohlídky „Zlatá léta děčínského zámku“, „Návštěva u knížete Františka Thuna“ a „Barokní perly zámku“ a jejich kombinace jsou nadále dostupné a v tomto ročním období se k nim přidávají například adventní koncerty.

Návštěvníky mimo sezónu nadále vítá také zámek Sychrov na Liberecku. Sychrov je novogotickým šlechtickým sídlem z devatenáctého století, které je veřejně známé především jako domov filmové Zlatovlásky z roku 1973. Právě s pohádkami je spojeno i několik prohlídkových okruhů určených pro děti. Dospělí si pak dozajista užijí tradiční expozice.

A co Morava?

Co je pro jižní Čechy Hluboká, to je pro jižní Moravu zámek Lednice. Jeden z nejkrásnějších projevů vrcholného romantismu v Česku podobně jako Hluboká prošel v devatenáctém století novogotickou obměnou v tudorovském stylu, díky čemuž se dnešní zámek pyšní jak honosnými exteriéry, tak exkluzivně vybavenými interiéry. V zimě zůstává o víkendech otevřený první prohlídkový okruh, který návštěvníky provede reprezentačními sály, a také skleník.

Pokud se vám nechce ven z Brna, můžete se spokojit s návštěvou celoročně otevřeného Špilberku. Dominanta města má pro návštěvníky přichystanou celou řadu stálých vynikajících expozic včetně Chrámu kamene či kasemat, které prosluly jako nejtvrdší žalář habsburské monarchie.

Slezskoostravský hrad v Ostravě si prodlužuje sezónu až do konce roku. Gotická stavba z druhé poloviny třináctého století prošla v letech 1998 až 2004 nákladnou rekonstrukcí v rukou samotného města Ostrava a rychle stala se jednou z nejpopulárnějších ostravských atrakcí. Návštěvníci se mohou těšit na typické středověké expozice – mučírnu, erbovnu, zbrojnici či kovárnu. O víkendu 11. a 12. prosince se na hradě koná akce Vánoce na hradě s vánočním trhem.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.