Na kole za krásami Česka kolem minipivovarů

Na kole za krásami Česka kolem minipivovarů Zdroj: Profimedia.cz

Na kole za krásami Česka kolem minipivovarů

Letní dny vyloženě lákají k projížďkám na kole a zároveň ke svlažení hrdla chladným mokem. Obojí jsme propojili do infografiky s trasami, na nichž můžete pořádně šlápnout do pedálů, poznat spoustu poutavých míst naší země (o nich jsme se i trochu víc rozepsali) a zároveň ochutnat produkci lokálních pivovarů. Nezapomínejte ale na to, že i cyklista je účastníkem silničního provozu, i pro něj tedy platí nulová tolerance alkoholu za řídítky. Ochutnávky si tak nechte až jako odměnu za ušlapané kilometry na konci dne!

Labská stezka

Jízda začíná na Labské boudě nad Špindlerovým Mlýnem, takže se ještě před oficiálním výjezdem můžete zajít podívat na Pramen Labe. První kilometry vás pak provedou krkonošskou přírodou. Projet můžete buď samotným „Špindlem“ kolem Labské přehrady a pokračovat po okresce, nebo si to můžete namířit po cestě přes okolní vrchy Černá skála a Šeřín. Trasy se spojují ve Vrchlabí, kde stojí za vidění zámek s rozsáhlým parkem a Morzínsko-černínská kaple.

Trasa vede dále na jih podél Labe. V Hostinném najdete před pár lety rekonstruovaný františkánský klášter s bohatou galerií antického umění, ve Dvoře Králové pak dobře známý safari park a v Kuksu perlu českého baroka, stejnojmenný špitál. V Pardubicích trasa zahýbá na západ. Vykoupat se můžete v pískovně Mělice a při průjezdu Kladruby nad Labem můžete vyhlížet pasoucí se starokladrubské koně. Následuje přírodní rezervace Týnecké mokřiny a poté Kolín, jehož dominantou je kostel svatého Bartoloměje.

Za Kolínem trasa prochází skrze Veltrubský a následně Libický luh a míří kolem Prahy na severozápad. V Brandýse nad Labem zaujme hrad přestavěný na zámek. V Mělníku minete nejen soutok Labe a Vltavy, ale také zámek a historické náměstí. Další z polabských zámků najdete v Roudnici nad Labem a nedaleko od něj pak gotický kostel Narození Panny Marie. Trasa míjí CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, pokračuje přes Litoměřice a Ústí nad Labem a končí obklopená pro oblast typickými skalními věžemi na německé hranici v CHKO Labské pískovce.

Praha – Plzeň – Schafberg

Trasa začíná na jihozápadním okraji Prahy a vede přes Černošice kolem Českého krasu – dá se tedy zajet ke Karlštejnu či ke Koněpruským jeskyním. Pochutnat si na francouzské kuchyni můžete na průběžně rekonstruovaném zámku ve Svinařích. V Hořovicích čekají zámky hned dva – starý a nový, přičemž ten nový, barokní, představuje na svých prohlídkových okruzích šlechtický život 18. a 19. století. Právě z Hořovic je možné uhnout na sever a vydat se na několik kilometrů vzdálené hrady Žebrák a Točník, které fungují jako brána do CHKO Křivoklátsko.

Trasa vede z Hořovic dále na jihozápad. V Zaječově míjí augustiniánský klášter a obchází po severní hranici CHKO Brdy. Podél řeky Klabavy míří do Rokycan, kde zaujme kostel Panny Marie Sněžné či Vojenské muzeum na demarkační linii. Následně míjí nádrže Klabava a Ejpovice, obklopené příjemnou přírodou a pasoucími se zvířaty. Trasa prochází Plzní a pokračuje dále na jihozápad přes vodní nádrž České údolí. U Dobřan prochází kolem lesoparku Martinská stěna a do samotných Dobřan míří přes kamenný most na Radbuze ze 16. století. Dále míjí kamenný kruh Vstišské spirály, připomínající miniaturní Stonehenge.

Trasa se vine dál podél Radbuzy, míjí Hradeckou skálu a památník na koncentrační tábor Holyšov. Na Šibeničním vrchu před Horšovským Týnem stojí rozhledna a samotná obec se pyšní státním hradem a zámkem s rozsáhlým parkem. Cesta se stáčí skoro přímo na jih k Domažlicím, tradičnímu srdci Chodska, které se pyšní muzeem Chodska v objektu bývalého hradu. Trasa míjí přírodní park Zelenov a míří k německé hranici u Schafbergu ve stínu Čerchovských hvozdů.

Plzeň – Lom (Tábor)

Startovním bodem této trasy je Plzeň, z jejíhož centra vede cesta na jihovýchod. Ve Starém Plzenci je na severní straně obce skvělý výhled na okolí od rotundy svatého Petra a Pavla, nad stranou jižní se pak tyčí zřícenina hradu Radyně. Ve Šťáhlavech je možné uhnout na dva kilometry vzdálený klasicistní lovecký zámek Kozel, který je na břehu Úslavy obklopen parkem. V Blovicích čeká muzeum jižního Plzeňska a ve Lnářích zámek s jedním z největších barokních sálů ve střední Evropě.

Cesta dále vede krajinou rybníků. V Blatné najdete na ostrůvku uprostřed rybníka jeden z nejvýznamnějších českých novogotických zámků, kde se natáčela například pohádka Šíleně smutná princezna. Na přejezdu přes soutok Otavy a Vltavy čeká dobře známý hrad Zvíkov. Odtud trasa vede dál až do Lomu, odkud už to není daleko do historického centra Tábora.

Praha – Brno

Trasa nejdelší z námi připravených cyklostezek začíná na pražském Vítkově, odkud míří na východ. Ještě před výjezdem Prahy projedete kolem zámeckého parku v Dolních Počernicích s přilehlým rybníkem, který je největší v Praze. Cesta dále prochází přírodními parky Říčanka a Rokytka a následně míjí Voděradské bučiny. Před Kutnou Horou vede cesta podél vodní nádrže Vrchlice a v samotné Kutné Hoře mine kostel Nejsvětější Trojice a následně historické centrum města, přičemž můžete uhnout také ke světoznámé kostnici v Sedlci. V Třebešicích je k vidění barokní zámeček a v Čáslavi jedno z nejstarších venkovských muzeí v Čechách.

Trasa následně míří skrze CHKO Železné hory, kde míjí zříceniny hradů Lichnice a Oheb a potom přechází do CHKO Ždárské vrchy. V Bystřici nad Pernštejnem nemůžete minout raně gotický kostel svatého Vavřince a odtud už cesta vede na samotný hrad Pernštejn, gotickou perlu Českomoravské vrchoviny. Od Pernštejna pokračuje trasa směrem na Brno – míjí Hrušín, zámek Lomnice a také klášter Porta coeli v Předklášteří u Tišňova. Následují hrad Veveří a vodní nádrž Brno, od které to už je jen kousek do srdce samotného Brna.

Jantarová stezka

Trasa začíná na hraničním přechodu s Polskem Hať-Tworkov a míří na jih k Ostravě kolem Hlučínské štěrkovny a přírodní rezervace Štěpán. Při průjezdu Ostravou vede cesta kolem Přemyšova, Polanské nivy a dalších rybníků kolem Odry. V Nové Horce a v Kuníně stojí barokní zámky a ve Starém Jičíně zřícenina stejnojmenného hradu. V Hustopečích nad Bečvou čeká zámek renesanční a poté začíná trasa zhruba opisovat tok Bečvy. Z Teplic nad Bečvou jsou přístupné Zbrašovské aragonitové jeskyně a také přírodní rezervace Hůrka u Hranic, kde najdete Hranickou propast, nejhlubší sladkovodní jeskyni světa. Při projížďce kolem Hranic nezapomeňte omrknout historické centrum města.

U Týna nad Bečvou čeká na návštěvníky zřícenina hradu Helfštýn a na opačném břehu řeky pak bohatá architektura Lipníku nad Bečvou. Při průjezdu Přerovem můžete navštívit Muzeum Komenského v městském zámku. Cesta se v Přerově stáčí na severozápad k Olomouci, kde vede v blízkosti Horního náměstí se sloupem Nejsvětější Trojice, a následně se stačí na jih a prochází Smetanovými sady. Prochází Prostějovem a míří k vodní nádrži Plumlov, nad kterou stojí stejnojmenný zámek. Trasa dále vede do srdce Moravského krasu a můžete tak navštívit Sloupsko-šošůvské jeskyně, jeskyni Balcarka a také Punkevní jeskyně s propastí Macocha. Vykoupat se můžete v kamenolomu Blansko, ale cesta pospíchá dále na jih k Brnu, přičemž cestou mine Nový hrad a přírodní rezervaci Jelení skok.

V Brně štreka na nic nečeká a míří dále na jih. V Židlochovicích stojí zámek s rozsáhlým parkem, který býval letním sídlem T. G. Masaryka. Cesta se následně napojí na řeku Jihlavu, kterou sleduje až k Věstonické nádrži. Odtud pak už míří kolem Dunajovických kopců ke svému konci za Hevlínem u rakouské hranice.