Chalupská slať

Chalupská slať Zdroj: Profimedia.cz

Soos
Božídarské rašeliniště
Jezerní slať
Úpská rašelina
5
Fotogalerie

Drsná krása nedotčené přírody. Objevte nejhezčí česká rašeliniště

Rašeliniště, místně nazývaná také blata a slatě, najdeme v Česku nejčastěji v horských oblastech, třeba na Šumavě, v Krušných horách, Krkonoších nebo v Jeseníkách. Jde o trvale zamokřené bažinné ekosystémy, kde dochází k tvorbě rašeliny. Rašeliništi často vedou naučné stezky, seznamující návštěvníky s ojedinělou faunou a flórou těchto území. Teď je ten pravý čas k jejich návštěvě, podzimní počasí dodává močálům neopakovatelnou atmosféru. A to ať už mluvíme o nevlídném, mlhavém podzimním počasí, anebo o pěkném babím létu, kdy příroda hraje všemi barvami.

Chalupská slať, Šumava

Chalupská slať se nachází v údolí Vydřího potoka na okraji šumavského národního parku, kousek od obce Borová Lada, jižně od Vimperka. Slať je zpřístupněna krátkou naučnou stezkou, na jejímž konci stojí na břehu největšího rašelinového jezírka v České republice vyhlídková plošina. Jezírko zdobí několik rašelinných plovoucích ostrůvků.

Soos, Chebská pánev

Národní přírodní rezervaci Soos najdete v západním cípu Čech. Jedná se asi o nejzajímavější české rašeliniště. V oblasti vyvěrá množství minerálních pramenů a z hlubin země uniká oxid uhličitý prostřednictvím unikátních bahenních sopek, takzvaných mofety. Památka je přístupná díky naučné stezce dlouhé zhruba 1,2 kilometru. Vysrážené minerální soli v Soosu na některých místech vytváří unikátní „měsíční krajinu“, kterou jinde v Česku neuvidíte.

Rejvízské rašeliniště, Jeseníky

Největší moravské rašeliniště najdete v Hrubém Jeseníku, zhruba na půli cesty mezi městy Jeseník a Zlaté Hory. Naučná stezka začíná u penzionu Rejvíz ve stejnojmenné osadě a měří asi tři kilometry. Má pět zastavení a na jejím konci turisty čeká malebné Velké mechové jezírko.

Černohorské rašeliniště, Krkonoše

Jedná se o největší a nejstarší vrchovištní rašeliniště lesního typu v Krkonoších, zpřístupněné je pomocí 3,5 kilometru dlouhé okružní naučné stezky. Její součástí je i vyhlídková věž nabízející panoramatické pohledy na centrální rašelinnou louku. Přírodní památka se nachází v prameništi Černohorského potoka severně od Janských Lázní.

Božídarské rašeliniště, Krušné hory

Božídarské rašeliniště zabírá plochu přes 930 hektarů východně od oblíbeného střediska zimních i letních sportů Boží Dar v Krušných horách. Menší částí prochází okružní naučná stezka, která začíná u božídarského městského úřadu. Měří přes tři kilometry a má dvanáct zastávek.

Jezerní slať, Šumava

Jezerní slať je vrchovištním rašeliništěm a nachází se mezi osadami Kvilda a Horská Kvilda v centrální části Šumavy. Pro slať je typický vysoký roční úhrn srážek a velmi nízké teploty, je jedním z nejstudenějších míst v celém Česku. Slať je přístupná díky krátké naučné stezce vycházející od parkoviště u silnice mezi Kvildou a Horskou Kvildou. Vyšplhat můžete na nevysokou rozhlednu, která nabízí krásný výhled na celou slať.

Rašeliniště Jizerky, Jizerské hory

Rašeliniště se nachází nedaleko česko-polské hranice v Jizerských horách, severně od osady Jizerka. K prohlídce je nejlépe využít šest kilometrů dlouhou naučnou stezku Tři iseriny, která návštěvníky seznamuje s přírodním bohatstvím Jizerských hor.

Červené blato, Třeboňsko

Přírodní rezervace je přístupná díky pět kilometrů dlouhé okružní naučné stezce, která začíná u silnice mezi Šalmanovicemi a Novými Hrady. Šestice informačních panelů návštěvníky seznámí s historií těžby rašeliny i zdejší faunou a flórou. Rašelina se zde těžila pro potřeby sklárny, která vyráběla speciální sklo zvané hyalit. Z jeho úlomků je dnes mj. tvořena i přístupová cesta k rašeliništi.

Úpská rašelina, Krkonoše

Nejrozsáhlejší vrchovištní rašeliniště v Krkonoších leží na česko-polské hranici mezi Luční boudou, Studniční horou a Obřím dolem. Jeho vody napájí řeky Úpa a Bílé Labe. Oblastí prochází naučná stezka Krkonošská tundra.

Kladské rašeliniště, Slavkovský les

Součástí národní přírodní rezervace Kladské rašeliny je hned několik horských vrchovištních rašelinišť v Slavkovském lese, ani ne deset kilometrů severně od Mariánských Lázní. Část rašeliniště je přístupná díky naučné stezce Kladská, která začíná ve stejnojmenné osadě. Vede kolem Kladského rybníka a po okraji rašeliniště Tajga.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: