Vodopády v Jedlovém dole aneb divoká příroda v Jizerkách

Vodopády v Jedlovém dole aneb divoká příroda v Jizerkách Zdroj: Profimedia.cz

Vodopády v Jedlovém dole aneb divoká příroda v Jizerkách
Vodopády v Jedlovém dole aneb divoká příroda v Jizerkách
3
Fotogalerie

Vodopády v Jedlovém dole aneb divoká příroda v Jizerkách

Všichni jistě doufáme, že se v dohledných týdnech alespoň částečně rozvolní stávající přísná epidemická opatření a budeme zase moci někam vyrazit. V jarních měsících, kdy na horách taje sníh a z obyčejně malých potůčků se díky tomu stávají divoké bystřiny, nabízí atraktivní podívanou vodopády českých hor. Severočeské Jizerky jsou na vodopády poměrně bohaté a dnes se podíváme na ty, o nichž se říká, že jsou vůbec nejhezčí. Najdete je na Jedlovém potoce nedaleko obce Josefův Důl.

Josefův Důl je oblíbené středisko zimních i letních sportů. Leží v údolí říčky Kamenice v Jizerských horách, ve vzdálenosti asi deseti kilometrů od Liberce, Jablonce nad Nisou a Tanvaldu. Pokud se sem rozhodnete cestovat hromadnou dopravou, čeká vás minimálně jeden přestup. A to v obci Smržovka, odkud do Josefova Dolu vede železniční trať, která v obci končí. Z Liberce, Jablonce a Tanvaldu se do Smržovky dostanete jednoduše vlakem. Při cestě z Prahy pak můžete využít autobus, který párkrát denně vyjíždí z Černého Mostu a míří do Harrachova a Rokytnice nad Jizerou.

Naučná stezka Jedlový důl

U železniční stanice v Josefově Dole se můžete okamžitě napojit na modrou turistickou značku. Po zhruba půl kilometru dojdete k rozcestníku s názvem Lesní brána, kde začíná naučná stezka Jedlový důl. Ta měří necelé dva kilometry, kopíruje trasu modrého turistického značení a vede krásným divokým skalnatým údolím potoka Jedlová, přímo kolem jeho peřejí a vodopádů.

Přírodní rezervace Jedlový důl byla vyhlášena v roce 1992 na ploše asi třinácti hektarů. Na devíti zastaveních naučná stezka nabízí seznámení s přírodním bohatstvím této přírodní památky. Informační panely podávají vyčerpávající informace mimo jiné o zbytcích zdejších původních přirozených jedlo-bukových porostů s významnými rostlinnými a živočišnými druhy, o skalních útvarech a samozřejmě i o vodopádech.

Nejatraktivnějším místem celé rezervace je každopádně hlavní vodopád – takzvaný Velký, nacházející se v nadmořské výšce 770 metrů. Sestává ze tří samostatných stupňů a dohromady měří na výšku zhruba dvanáct metrů. Nejpozoruhodnější je nevyšší, pětimetrový stupeň, kde voda padá přes dokonale kolmý skalní profil. To je u českých vodopádů poměrně vzácnost. Další dva stupně Velkého vodopádu mají sklon padesát, respektive šedesát stupňů.

Na cestě k Velkému vodopádu (který leží na samém konci naučné stezky) nicméně minete i další zajímavé vodopády a peřeje. Zmínit lze třeba Pekelnou tůň a tamní tři a půl metru vysoký Pekelný vodopád anebo čtyři metry vysoký Dolní vodopád.

Celkové převýšení, které horská bystřina Jedlová na úseku této naučné stezky překonává, činí dvě stě metrů.

Kam dál

U Velkého vodopádu se samozřejmě můžete otočit a vrátit se zpět do Josefova dolu. Zdatnější turisté, kteří se nezaleknou delší a co do stoupání náročnější procházky, ale můžou pokračovat dál do vyšších partií Jizerských hor. Zhruba po čtyřech kilometrech chůze po modré a červené značce vystoupáte do výšky tisíce metrů nad mořem, do oblasti vrcholových luk a rašelinišť. Obdivovat tam můžete třeba rašeliniště Na Čihadle s vyhlídkovou věží, kde potok Jedlová mimochodem pramení.

Kdo se nepotřebuje vrátit do Josefova Dolu, může si výlet dál natáhnout a pokračovat k rozcestí Nad Černým potokem a z vrcholových partií hor sejít na severním úbočí, tedy směrem k Hejnicím. Nabízí se přitom dvě cesty. Buďto po zelené značce přes Frýdlantské cimbuří s krásnými vyhlídkami do kraje a kolem vodopádů Černého potoka, anebo po žluté značce kolem vodopádů Velkého Štolpichu.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.