Hrad Bítov

Hrad Bítov Zdroj: Profimedia.cz

Hrad Bítov
Hrad Bítov - interiér
Zřícenina hradu Cornštejn
Vranov
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Kolem Bítova na Vranovské přehradě

Vodní nádrž Vranov v blízkosti jihomoravského Vranova nad Dyjí je desátou největší přehradou v republice. S délkou třiceti kilometrů pojímá nádrž také soutok Dyje s Želetavkou. Na skalním ostrohu nad tímto soutokem drží stráž hrad Bítov a právě tato novogotická dominanta bude středobodem našeho výletu, během kterého se podíváme také na nedaleký hrad Cornštejn.

Strážce hranice

Do Bítova je to zhruba padesát kilometrů z Jihlavy. Samotná obec je malá, avšak malebná a fanoušci motorismu zde mohou navštívit muzeum veteránů značky Tatra. Samotný hrad Bítov najdeme zhruba dva kilometry na východ od centra obce. Cestou k hradu mineme labyrint v konopném poli Vranč, rozhlednu Rumburak a následně projdeme přírodní rezervací U doutné skály, ve které jsou k vidění přirozené lesní porosty a některé ohrožené druhy brouků a hmyzožravých ptáků.

Hrad Bítov vznikl v 11. století na místě předchozího velkomoravského hradiště. Úzký skalní ostroh asi sedmdesát metrů nad soutokem Dyje a Želetavky představoval ideální lokalitu pro defenzivní strukturu, jejímž účelem byla obrana a správa jižní hranice území Přemyslovců. Původní tři části oddělené valy prošly ve 13. století přestavbou – z této doby pochází nejstarší dochovaná část hradu, kamenná obranná břitová věž. V 17. století byl hrad přestavěn na opevněný barokní zámek a v 19. století hrad obdržel z rukou rodu Daunů svoji dnešní novogotickou podobu.

V současné době hrad nabízí čtyři prohlídkové okruhy, během kterých si mohou návštěvníci prohlédnout vskutku širokou historickou sbírku. Interiéry zaujmou novogotickou výmalbou a hodnotnými obrazy německých a rakouských romantiků. Jednotlivé místnosti v prvním patře jsou vybaveny nábytkem ukazujícím postupný vývoj uměleckých slohů. Ve druhém patře je k vidění bohatá zoologická sbírka. Tu založili bratři Vladimír a Otakar z Daunu a bohatě do ní přispěl také poslední soukromý vlastník hradu, velkoprůmyslník baron Jiří Haas. Ten do sbírky převážně cizokrajných zvířat přispěl především rozsáhlou kolekcí více než padesáti vycpaných psů nejrůznějších ras. Prohlídkové okruhy návštěvníky zavedou také do zbrojnice, mučírny či do hradní kaple, ve které se zachovala dřevořezba Madonny s dítětem z počátku 14. století.

Na druhý břeh

Po návratu do vlastní obce Bítov je možné vydat se jižním směrem a překročit po mostě Dyji, která je zde už součástí Vranovské přehrady. Po přechodu mostu je to jen pár set metrů na západ ke zřícenině hradu Cornštejn. Podobně jako Bítov stojí Cornštejn na ostrém skalním ostrohu shlížejících dolů do údolí.

Místo původně náleželo k Bítovu, ale na konci 13. století přešel pozemek do rukou Rajmunda z Lichtenberka, který zde nechal ve 20. letech 14. století vybudovat gotický hrad, který obranné postavení Bítova učinil ještě silnější. Lichtenburkové vymřeli v 16. století a hrad od té doby postupně upadal. K hradu patřila ještě předsunutá bašta, která stojí několik set metrů na jih. Dnešní podobu hradu poznamenala ještě nešťastná rekonstrukce z 80. let 20. století, která naštěstí nebyla dokončena. Dnes je zřícenina dobře přístupná a vedle své vlastní historie poskytuje návštěvníkům také další vynikající vyhlídku na okolí Vranovské přehrady.

Pokud plánujete na přehradě Vranov zůstat vícero dní, můžete v Bítově využít místní kemp nad Bítovskou zátokou. Od Cornštejna vede cyklostezka přes Lančov až do Vranova nad Dyjí. Vranov je nejen dalším nádherným místem s několika významnými památkami, ale především vstupní bránou do Národního parku Podyjí.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.