Dlouhá cesta k čisté vodě

Dlouhá cesta k čisté vodě Zdroj: Jana Ašenbrennerová

Často je velice složité změnit návyky místních lidí, kteří jsou po desetiletí zvyklí chodit pro vodu k jednomu místu.
Vybudovat studně nestačí, je třeba lidem (velmi často negramotným) vysvětlit, proč by měli začít chodit delší cestu ke studni než ke znečištěnému rybníčku uprostřed vesnice.
Chlorování je jedním ze způsobů, jak získat nekontaminovanou pitnou vodu.
Jezero Kivu využívají obyvatelé města Bukavu nejen jako zásobárnu pitné vody. Do jezera chodí prát, mýt nádobí, ale i konat potřebu.
Rybáři na březích Kivu v Kongu. DR Kongo patří mezi nejchudší země Afriky a navíc východ země stále sužuje vleklá válka, která komplikuje také přístup k nezávadné pitné vodě.
9
Fotogalerie

Smrtelná hrozba jménem cholera aneb Dlouhá cesta k čisté vodě

Slovo cholera má pro nás přídech středověké, dávno vymýcené choroby. Pro obyvatele Jižního Kivu je ale stále smrtelnou hrozbou. Řešením je čistá voda, která ovšem zde není takovou samozřejmostí jako u nás.

V Jižním Kivu v Demokratické republice Kongo jsou již po celá léta problém epidemie cholery. Nezisková organizace Action Against Hunger (ACF) tu provozuje projekty zaměřené na hygienu pitné vody, díky které mohou místní lidé riziku nákazy předejít.

Nejrychlejším způsobem, jak ošetřit potenciálně nakaženou vodu, je přidání kapky chloru, který vodu vyčistí, a ta je pak okamžitě k dispozici k pití. Dobrovolníci z regionu mají základnu na břehu jezera a nabízejí chlorování vody těm, kteří si k jezeru přicházejí pro vodu.

Dalším způsobem, jak snížit počet případů cholery, je budování studní, které poskytují čistou vodu. Bohužel ne každý má k takové studni přístup: někteří se musejí vydat na dlouhé vzdálenosti přes kopce, aby se k čisté vodě dostali.

ACF také učí místní komunity základní návyky, které mohou zařadit do svého každodenního života, aby tak zabránily šíření kontaminace zdrojů své pitné vody.

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 3/2015.