Mont Blanc

Mont Blanc Zdroj: Shutterstock

Megyer-hegy (Maďarsko)
Giethoorn (Nizozemsko)
Mantova (Itálie)
Cuenca (Španělsko)
Kaňon Uvac (Srbsko)
8
Fotogalerie

Evropská nej a sedmička neotřelých tipů

Náš domovský světadíl má na východní straně nejasné hranice, takže o některých přírodních premiantech by se dalo polemizovat, ale to přenechejme kartografům. My se raději vydejme na místa, kam zatím neproudí hordy turistů.

Evropská nej:

  • nejvyšší hora: Mont Blanc (Francie/Itálie; 4807 m)
  • nejrozlehlejší jezero: Ladožské (Rusko; 17 700 km2)
  • nejdelší řeka: Volha (Rusko; 3534 km)
  • největší ostrov: Velká Británie (216 325 km2)
  • nejvyšší vodopád: Skorga (Norsko; 875 m)

Světové superlativy:

  • největší moře (Středozemní)
  • město s nejdelším jednoslovným názvem (Wales): Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Sedmička neotřelých tipů

1) Megyer-hegy (Maďarsko)

Ferrata v Maďarsku? Ano, a dokonce v oblíbené vinařské oblasti Tokaj. Ze starobylého městečka Sárospatak se totiž můžete vydat k „mořskému oku“, jak v maďarštině nadneseně označují jezírko Megyer-hegy, které vzniklo zatopením bývalého lomu na mlýnský kámen. Dodnes tu najdete i malá obydlí, která dělníci vytesali do skály. A k tomu i nejdelší maďarskou ferratu. Turistická stezka Malomkő (Mlýnský kámen) vás zavede i ke švábské vesnici Hercegkút, gejzírovému kuželu nebo historickým vinným sklepům.

Megyer-hegy (Maďarsko)Megyer-hegy (Maďarsko)|Shutterstock

2) Giethoorn (Nizozemsko)

Malebnému městečku na severovýchodě země se přezdívá „nizozemské Benátky“. V jeho historickém centru nenajdete silnice ani auta, pohybovat se tu lze pouze pěšky, na kole anebo úplně nejlépe po vodních kanálech, které oddělují jednotlivé usedlosti s doškovými střechami. Ty byly postaveny v době, kdy se tu těžila rašelina. Na ostrůvky mezi vzniklými jezírky se dalo dostat jen po dřevěných lávkách nebo v tradičních loďkách. A tak to zůstalo dodnes, jen některé čluny už mají moderní elektrický pohon.

Giethoorn (Nizozemsko)Giethoorn (Nizozemsko)|Shutterstock

3) Mantova (Itálie)

Pro změnu „malé Benátky“ se říká romantickému městu v italské Lombardii, obklopenému třemi jezery. Své stopy tu zanechali renesanční umělci zvučných jmen, díky nimž můžeme obdivovat především Vévodský palác (Palazzo Ducale), jednu z největších staveb svého druhu v Evropě. Další palác – Palazzo Té – vznikl jako letohrádek rodiny Gonzagů, která má umělecký rozmach města na svědomí. Za prohlídku stojí i skvostná divadelní budova Teatro Bibiena. A pozadu nezůstává ani místní lahodná gastronomie, včetně vína.

Mantova (Itálie)Mantova (Itálie)|Shutterstock

4) Cuenca (Španělsko)

Obyvatelé poměrně opomíjeného španělského města měli pro strach uděláno. Nedostatek místa se totiž při stavbě svých domů rozhodli vyřešit tak, že jich část zkrátka nechali viset nad propastí, a ty tak vypadají, jako by levitovaly. Obdivovat ale můžete i řadu sakrálních staveb, jimž vévodí velkolepá gotická Catedral de Santa María y San Julián de Cuenca s románskými prvky. Smutní nemusí být ani milovníci přírody, které určitě potěší přilehlé vápencové pohoří Serranía de Cuenca s rozmanitě tvarovanými skalními útvary, jezírky a vodopády.

Cuenca (Španělsko)Cuenca (Španělsko)|Shutterstock

5) Kaňon Uvac (Srbsko)

Srbsko zatím zůstává stranou zájmu turistických výprav samo o sobě. Přitom nabízí takové poklady, jako jsou úžasné meandry, které nedaleko města Sjenica vytváří řeka Uvac. Ta protéká kaňonem, jehož stěny dosahují výšky i přes 300 metrů. A tak se můžete kochat parádními výhledy. Společnost vám při nich nejspíš budou svým tichým kroužením dělat supi bělohlaví, kteří tu mají druhé největší hnízdiště v Evropě. Ideálním způsobem návštěvy je výšlap z okraje náhorní planiny Zlatar kolem chaloupek a pasoucího se dobytka.

Kaňon Uvac (Srbsko)Kaňon Uvac (Srbsko)|Shutterstock

6) Ostrov Nísyros (Řecko)

Děsí vás davy na Santoríni? Pak zamiřte na řecký ostrůvek v souostroví Dodekanézy, jehož zhruba polovinu zabírá obrovský kráter aktivní, ale momentálně spící sopky. Nic nenasvědčuje tomu, že by se měla v nejbližší době probudit, takže můžete bez obav sestoupit až na dno kaldery Stefano – tedy pokud vám nevadí fumaroly vypouštějící horké plyny. Ve městě Mandráki se můžete procházet úzkými uličkami mezi bílými domky a tavernami, naprostý klid vás okouzlí v horských vesničkách nebo v malé rybářské osadě.

Ostrov Nísyros (Řecko)Ostrov Nísyros (Řecko)|Shutterstock

7) Kristiansand (Norsko)

Město na jižním pobřeží Norska je zatím doménou spíš domácích návštěvníků, kteří si v něm v létě užívají největší počet hodin slunečního svitu. A v červenci i Palmesus, největší plážový festival ve Skandinávii. Především je ale Kristiansand výchozím bodem k výletům do nedalekých pobřežních vesniček, fjordů a na ostrovy, jako jsou například Sandøya nebo Lyngør. Nezapomenutelné zážitky si vychutnají vyznavači neobvyklého ubytování v kabině v koruně stromu na ostrůvku Treetop uprostřed jednoho z mnoha jezer v oblasti.

Kristiansand (Norsko)Kristiansand (Norsko)|Shutterstock

Spoustu dalších evropských tipů najdete ve dvou našich speciálech, dostupných přes on-line službu iKiosek.cz: