Tunisko, ilustrační foto

Tunisko, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Osada Chenini nedaleko Tetuánu
Ostrov Džerba
Oáza Tozeur
4
Fotogalerie

Tunisko: co vidět a zažít v zemi, jejíž vnitrozemí zůstává nedoceněné

Tato severoafrická země se neprávem považuje především za destinaci vhodnou k odpočinku na plážích lemujících Středozemní moře.

A přitom se na jejím území nachází řada historických památek, v nichž se mísí starořímské a islámské vlivy, měst a městeček s typickou atmosférou arabských bazarů, malebných oáz a přírodních pozoruhodností. Upřímně bych si pláže raději vychutnal jinde a do Tuniska se vydal ve shovívavém počasí právě za výše uvedeným.

Základní údaje

  • rozloha: 163 610 km2 (2,07 x ČR)
  • počet obyvatel: 11,8 mil.
  • cena místního 0,5l piva v restauraci: 4 TND (cca 30 Kč)

Kdy vyrazit

Zatímco severní pobřeží se vyznačuje mírnou vlhkou zimou a dlouhým suchým létem, v jižní části panuje v podstatě celoročně suché a horké podnebí. Během léta stoupá rtuť teploměru až nesnesitelně vysoko. Ideální dobou k návštěvě je jaro (duben a květen) nebo podzim (říjen až začátek listopadu), v září máte šanci na prázdnější pláže s vyhřátou vodou.

CO VIDĚT A ZAŽÍT

Města a památky

Největším tahákem je třetí největší a jeden z nejzachovalejších římských amfiteátrů světa, který stojí v městečku el-Džem. O něco rozpadleji působí památky starověkého Kartága, které to ovšem kompenzují četností. Jen kousek na východ od něj si v bělostném městečku Sidi Bu Sa’id budete připadat jako na Santorini. Návrat v čase zažijete v nalezišti Bulla Regia s podzemními obydlími. V malebné a úrodné krajině leží historicky významná Dougga. Vyloženě arabský svět se otevírá v posvátném Kajruvanu (Kairouan), půvabnou medínou se můžete brouzdat i v přístavním Susu (Soussa), elegancí na vás zapůsobí Sfax. Stěží lze opomenout pevnosti Ribat v Monastiru a pozadu nezůstává ani hlavní město Tunis se směsicí francouzské a maghrebské kultury, výtečným muzeem Bardo, parkem Belvedere, Olivovou mešitou, katedrálou a trhy. Fanoušky Hvězdných válek určitě přilákají Matmata či Tetuan.

Osada Chenini nedaleko TetuánuOsada Chenini nedaleko Tetuánu|Shutterstock

Moře a odpočinek

Oblíbený ostrov Džerba se kromě pláží chlubí i hrnčířskou tradicí, městem Humt Suk či synagogou el-Ghriba. Pevninskou alternativou je poměrně moderní Zarzis. Poloostrov mysu Bon má v nabídce letovisko Hammamet, keramikou prodchnutý Nabul nebo autentické městečko el-Haouaria. Kombinaci pláží, medíny, přístavu a pevnosti najdete v pulzující Bizertě. Za luxusem a šnorchlováním se vydejte do úhledného Marsa al-Qantawi (Port El Kantaoui).

Ostrov DžerbaOstrov Džerba|Profimedia.cz

Příroda

Dúz je nejen branou do největší písečné pouště světa, jejíž kouzlo ukazují například duny Velkého východního ergu nebo národní park Džebil, ale také k bizarně působícímu solnému jezeru šot al-Džarid. Magnetem jsou i oázy: datlový Tozeur, horská Šabika (Chebika) s vodopády, Tamerza s opuštěným starým městem či Midės s kaňonem. Zvířata jako gazely a antilopy pobíhají v národním parku Bou-Hedma, ornitologové ocení jezero Ichkeul na severu země, kam se stahují tisíce stěhovavých ptáků, včetně plameňáků.

Oáza TozeurOáza Tozeur|Profimedia.cz

Další inspiraci najdete zde.