Laos: Kaskády Kuang Si

Laos: Kaskády Kuang Si Zdroj: Shutterstock

Kambodža: Královský palác v Phnompenhu
Laos: Vang Vieng
Simienské hory
Kaldron Dallol
5
Fotogalerie

Kam se vydat v prosinci?

Na vánoční trhy, nebo do hor na lyžovačku? Pokud vám z takových návrhů naskakuje kopřivka nebo se jen zkrátka chcete ohřát, nemusíte se vydávat až k protinožcům. Pokračuje ideální období i k výpravám do jihovýchodní Asie. A nemusí jít jen o válení na pláži...

DESTINACE MĚSÍCE

KAMBODŽA

Pokud vám Thajsko přijde už hodně turistické, vydejte se do sousední země, která si stále zachovává aspoň částečně ráz dobrodružné destinace v jihovýchodní Asii. O pláže nepřijdete, památkami se budete doslova prodírat. Ale ze všeho nejlepší je ponořit se do běžného života místních, kteří vás okouzlí svou usměvavou tváří a bezelstně milou povahou.

Kambodža: Královský palác v PhnompenhuKambodža: Královský palác v Phnompenhu|Honza Čermák

LAOS

Snad je to chybějící přístup k moři, co Laos odsuzuje k roli popelky jihovýchodní Asie. To je ovšem dobrá zpráva pro cestovatele, kteří chtějí na svých toulkách světem potkávat především místní v jejich autentickém prostředí. V téhle zemi si skutečně přijdou na své, protože etnických skupin tu žije na pět desítek. Obklopených působivou přírodou, na níž se civilizace ještě nestihla podepsat, v podmanivé atmosféře převažujícího buddhismu. A zahálet nebudou ani mlsné jazýčky při ochutnávání pokrmů prodchnutých vůní citronové trávy a koriandru.

Laos: Vang ViengLaos: Vang Vieng|Shutterstock

ETIOPIE

Jedna z nejstarších zemí světa. Jediná africká země osídlená původním obyvatelstvem, která (s výjimkou let 1936 až 1941, kdy ji ovládla Itálie) nebyla nikdy kolonizována. Už tyto dvě charakteristiky činí z Etiopie jedinečnou destinaci minimálně v rámci kontinentu. Historické a kulturní dědictví přetrvává v podobě mnoha pevností, náboženských staveb, ale také domorodých vesnic a městeček, kde hluboce zakořeněné tradice jen tak něco nevymýtí. Památky a rituály se tu navíc snoubí s pozoruhodnými přírodními krásami: toulat se můžete majestátními horami, lesy plnými života, po jezerech i mimozemsky působící krajinou. A vše završit šálkem výtečné kávy. Jen je potřeba věnovat pozornost aktuální bezpečnostní situaci v některých oblastech.

Kaldron DallolKaldron Dallol|Shutterstock

PO EVROPĚ

Laponsko: polární oblasti Skandinávie jsou po celé dny i noci ponořeny do tmy, což je ta nejlepší příležitost ke sledování úchvatné aurory borealis (například v NP Abisko). Ve finském Rovaniemi se na návštěvu těší Santa Claus, ve švédském Jukkasjärvi čerstvě vytesaný ledový hotel. A samozřejmě i lyžování, psí spřežení, sobi a sámské tradice a kultura.

Tenerife (Kanárské ostrovy, Španělsko): i v prosinci se teploty pohybují kolem 20 °C, ale hlavně už skončil nejdeštivější měsíc v roce, a nastávají tak ideální podmínky pro treky, jako je výstup na nejvyšší španělskou horu Pico de Teide (3715 m).

Bath (Anglie): v malebném městě s georgiánskou architekturou se konají slavné vánoční trhy. Na jeho barevná světla můžete shlížet z bazénu na střeše lázní Thermae Bath Spa s jedinými přírodními termálními prameny v Británii.

Glacier Express (Švýcarsko): vypravte se na pohádkovou jízdu nejpomalejším expresním vlakem v Evropě (290 km ujede za více než sedm hodin). Z panoramatických oken se naskýtá pohled na zimní scenerii s Matterhornem, roztomilými vesničkami a hrady.

ZA TEPLEM A RELAXEM

Similanské ostrovy (Thajsko): začátek suché sezony slibuje čistou a klidnou vodu s viditelností až 40 metrů, což jsou skvělé podmínky k jednomu z nejlepších světových potápění u bělostných pláží.

Andamanské ostrovy (Indie): podobná pozitiva skýtá i takřka sousední souostroví, u jehož tyrkysových vod právě začínají hnízdit želvy.

Kérala (Indie): jih pevninské Indie se zelená po monzunech, které se postaraly i o dostatečnou úroveň vody. Kdy jindy se tedy vydat na plavbu po spleti vodních kanálů, které se proplétají mezi vesnicemi, rýžovými políčky a kokosovými palmami?

Trinidad: suché období začíná i na karibském ostrově, kde se můžete nechat unášet zvukem kytar a kastanět v rytmu parangu a popíjet o Vánocích oblíbený sorrel, jehož základem je ibišek.

Ra’s al-Chajma (SAE): nejsevernější arabský emirát, vklíněný mezi Perským zálivem a horami, se netěší takové popularitě jako Dubaj nebo Abú Dhabí, možná ale právě o to víc si tu člověk vychutná písečné pláže, specifickou kulturu, tradice nebo velbloudí závody.

ZA POZNÁNÍM A DOBRODRUŽSTVÍM

Senegal: v Dakaru možná neuniknete vánoční výzdobě, o kterou se starají expati, je tedy lepší využít suché a teplé počasí na výpravu do ptačí rezervace Djoudj nebo do delty řeky Saloum, kde jsou k vidění plameňáci, pelikáni a řada druhů migrujících ptáků.