Industriální komplex z 19.století.

Industriální komplex z 19.století. Zdroj: Archiv Veroniky Kratochvílové

Bývalá největší přádelna v Evropě.
Dnes zde sídlí přes 100 umělců.
Ateliéry ctí původní koncept místností.
Galerie stojí za návštěvu.
Místo, kde umění žije.
8
Fotogalerie

Lipské Spinnerei: místo, kde se přede umění a historie

Víc než 100 uměleckých ateliérů, jedenáct galerií a výstavních ploch, které tvoří centrum umělecké scény Lipska, najdete v komplexu bývalé přádelny bavlny. Milovníci předválečné architektury ocení její nezměněnou industriální podobu konce 19. století a příznivci umění se v cihlových kulisách budou moci opájet současnou nezkrotnou múzou.

Desetihektarový areál bývalé přádelny najdete v západní části města. Místo, které bylo ještě počátkem 20. století největší zpracovatelnou bavlny na Evropském kontinentu, dnes slouží hlavně umělcům.

Ateliéry ctí původní koncept místností.Ateliéry ctí původní koncept místností.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Kreativní centrum s jedenácti ateliéry, které opanovali umělci, architekti, designéři, módní návrháři, herci i tanečníci, je místem, které rozhodně stojí za návštěvu.

Kdo by chtěl Spinnerei ochutnat a zažít v te nejlepší formě, tak bude mít skvělou příležitost 27. - 28. dubna. Během festivalu “Frühjahrsundgang” budou totiž zpřístupněny nové expozice a umělci je doplní o komentované prohlídky. Vrcholem letošního ročníku má být prezentace Floriána Petters-Messera.

Místo, kde umění žije.Místo, kde umění žije.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Povedený experiment

Přádelna ukončila svůj provoz teprve v roce 1992 a prostory, které opanovaly umělci, se neustále mění. Mezi prvními, kteří se mezi cihlovými zdmi usídlili, byl třeba malíř Neo Rauch, který je klíčovou postavou takzvané Nové lipské školy. Na jeho realistické a iluzorní obrazy se čekají dlouhé fronty a stále patří mezi klíčové osobnosti komunity Spinnerei.

Na někdejší původní funkci přádelny můžete zavzpomínat v muzeu. Tady si na špulky i bavlnu můžete dokonce sáhnout.

Pohled do historie přádelny.Pohled do historie přádelny.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Pohoda mezi cihlami

Nemusíte být znalci umění, abyste si prohlídku Spinnerei užili. Stačí jen nasávat atmosféru. Každá místnost tu nese zbytky své původní funkce a architektonický koncept. Někde jsou vysoké stropy, protože tu kdysi stával parní stroj s obřím zásobníkem na vodu, jinde musíte projít několik pater schodišť. Umělci se tu mezi sebou znají, spolupracují, a tak tu vládne vřelá komunitní atmosféra. V přilehlé kavárně si navíc můžete dát skvělou kávu nebo něco na zub.

Jeden z mnoha krásných ateliérů.Jeden z mnoha krásných ateliérů.|Archiv Veroniky Kratochvílové