Fairy Meadows je srdcem severního Pákistánu.

Fairy Meadows je srdcem severního Pákistánu. Zdroj: Shutterstock

Ve výšce 3 300 metrů nad mořem je široká travnatá louka obklopená hustým alpským lesem.
Místo má výhled na ledovec Raikot a poskytuje majestátní výhled na severní stěnu Nanga Parbat, běžně známou jako tvář Raikot.
Slavná jednodenní túra z Fairy Meadows vede do tábora Bayal a základního tábora Nanga Parbat.
Vede sem druhá nejnebezpečnější silnice na světě.
Místo bylo pojmenováno Fairy Meadows v roce 1953 australským horolezcem Hermannem Bhulem kvůli jeho uhrančivé kráse.
6
Fotogalerie

Fairy Meadows: pohádka severního Pákistánu

Pokud se pákistánské „Pohádkové louky“ vyjímají i na vašem bucket listu, rozhodně se není čemu divit. Národní park na úpatí Nanga Parbat totiž ohromí každého, kdo se k němu kdy vydá. Travnaté pastviny ležící ve výše 3 300 metrů nad mořem obklopené hustým lesem s výhledem na devátou nejvyšší horu světa, nejde nemilovat. Cestu sem ale absolvují jen ti nejodvážnější.

Toto uhrančivé místo si svůj přiléhavý název vysloužilo v roce 1953. Rakouský horolezec Hermann Buhl, který jako první zdolal vrchol Nanga Parbatu, byl jeho krásou doslova ohromen a přirovnal ho k „nebi na zemi“.

Místo má výhled na ledovec Raikot a poskytuje majestátní výhled na severní stěnu Nanga Parbat, běžně známou jako tvář Raikot.Místo má výhled na ledovec Raikot a poskytuje majestátní výhled na severní stěnu Nanga Parbat, běžně známou jako tvář Raikot.|Shutterstock

I když se v dnešní době vysokohorský turismus značně zjednodušil, pravdou je, že sem i nadále vede jen jedna cesta, která rozhodně není úplně obyčejná. Světová zdravotnická organizace ji v roce 2013 dokonce označila za druhou nejnebezpečnější silnici na planetě. Úzká štěrková horská cesta je přístupná pouze místním obyvatelům, kteří zajišťují dopravu návštěvníků od mostu Rakhiot do vesnice Tato.

Krása za odměnu

Z Tata budete muset absolvovat ještě asi tři až čtyři hodiny pěší túry, než se dostanete do údolí Rakhiot, kde se Fairy Meadows rozprostírá. Jelikož se nacházíte v národním parku, ubytovat se můžete v malých chatkách nebo v kempech. Místo je velice populární hlavně mezi horolezci, kteří je využívají jako startovací bod při zdolávání severní stěny Nanga Parbatu.

Místo bylo pojmenováno Fairy Meadows v roce 1953 australským horolezcem Hermannem Bhulem kvůli jeho uhrančivé kráse.Místo bylo pojmenováno Fairy Meadows v roce 1953 australským horolezcem Hermannem Bhulem kvůli jeho uhrančivé kráse.|Shutterstock

Pravdou je, že už samotné kempování nebo pobyt v tradičně postavené dřevěné chatě ve Fairy Meadows s úchvatným výhledem na mohutnou severní stěnu Nanga Parbatu je zážitkem na celý život. Zvlášť za jasného počasí, kdy se měsíční světlo odráží od majestátního ledovcového vrcholu.

Nezapomenutelné treky

Slavná jednodenní túra z Fairy Meadows vede do tábora Bajal a základního tábora Nanga Parbatu. Na treky tu návštěvníky doprovázejí přátelští a zkušení horští vůdci, kteří jsou obeznámeni s počasím i náročným terénem. Personál v chatách je zkušený a pomáhá trekařům při plánování tras.

Vede sem druhá nejnebezpečnější silnice na světě.Vede sem druhá nejnebezpečnější silnice na světě.|Shutterstock

Místní o této lokalitě vědí odnepaměti. Ale jak už to tak bývá, turistická destinace získává stále víc na popularitě, a tak je jen otázkou času, kdy o své neopakovatelné kouzlo definitivně přijde.