Kvůli tyrkysové vodě se však jezero stalo populárním místem pro řadu rekreačních aktivit.

Kvůli tyrkysové vodě se však jezero stalo populárním místem pro řadu rekreačních aktivit. Zdroj: Shutterstock

Navzdory neštěstí se k jezeru brzy začali vracet lidé.
Pod hladinou skončily desítky domů, tisíce stromů a také jediná spojnice na sever – karákorámská highway.
Na místě, kde se nyní rozkládá jezero Attabad s tyrkysovou vodou, ještě před třinácti lety stála stejnojmenná vesnice.
Jezero vzniklo tragicky, dnes ovšem láká turisty.
5
Fotogalerie

Attabad: Nejkrásnější jezero Pákistánu zrozené z katastrofy

Ohromující tyrkysová barva čarokrásného jezera, zasazeného mezi vrcholky pohoří Karákóram v severním Pákistánu, jakoby popírala jeho tragický původ. Přírodní katastrofa, při které zemřelo dvacet lidí, dala vzniknout tomuto diamantu zasazenému nedaleko města Karimabad.

V lednu roku 2010 se na vesnicí Attabad ležící v údolí Hunza v oblasti Gilgit Baltistan zřítil masiv půdy, pravděpodobně vyvolaný zemětřesením. Kameny a půda vesnici pohřbily, připravily o život dvacet lidí a přehradily odvodňovací oblast řeky Hunza. Ta se rychle naplnila do své maximální hloubky a vytvořila jezero, které ze svých domovů vyhnalo na šest tisíc lidí. Katastrofa zároveň poničila dvacet kilometrů vysokohorské silnice, která byla jediným spojením do této odlehlé oblasti.

Pod hladinou skončily desítky domů, tisíce stromů a také jediná spojnice na sever – karákorámská highway.Pod hladinou skončily desítky domů, tisíce stromů a také jediná spojnice na sever – karákorámská highway.|Shutterstock

Nový život v údolí

Pět měsíců po katastrofě se jezero Attabad rozrostlo na délku asi 21 km. Vine se úzkým údolím jako křiklavě modrý had a doplňuje velkolepou krásu údolí Gilgit a Hunza. Jezero se z pochopitelných důvodů brzy stalo velkým lákadlem pro turisty, a tak kolem něj za poslední roky vyrostlo několik hotelů a penzionů, které sem vrátily život.

Navzdory neštěstí se k jezeru brzy začali vracet lidé.Navzdory neštěstí se k jezeru brzy začali vracet lidé.|Shutterstock

Zapomenout se nedá

I když po katastrofě v Attabadu dnes zdánlivě není ani památky a veselí turisté, oddávající se vodním sportům a rybolovu si působivé kulisy nemohou vynachválit, bolest se vymazat nedá. Katastrofa v Attabadu zcela potopila čtyři vesnice. Ainabad, Shishkat, Gulmit a Gulkin. V jezeře se utopily jabloňové sady se stromy starými stovky let, buddhistické relikvie, mešity, chrámy a dřevěné domy s vyřezávanými sloupy. Armáda evakuovala místní lidi a dočasně je přesunula do jiného údolí. Když byla dálnice zaplavená, vozidla, cestující a náklad se museli převážet přes vodu na dřevěných člunech. I když je výlet pro turisty často radostí, pro kamionisty a místní obyvatele představuje doprava dodnes velký problém.

Jezero vzniklo tragicky, dnes ovšem láká turisty.Jezero vzniklo tragicky, dnes ovšem láká turisty.|Shutterstock

Modřejší než nebe

Křišťálově čistá, chladná a tyrkysově modrá voda v jezeře je kombinací vody z řeky Hunza a horských ledovců. Je také velmi vhodná k pití, protože její složení je velmi podobné vodě obklopující buňky v našem těle. Ne náhodou patří  lidé žijící v jeho okolí k nejzdravějším lidem na světě.

Na místě, kde se nyní rozkládá jezero Attabad s tyrkysovou vodou, ještě před třinácti lety stála stejnojmenná vesnice.Na místě, kde se nyní rozkládá jezero Attabad s tyrkysovou vodou, ještě před třinácti lety stála stejnojmenná vesnice.|Shutterstock