Celý skalní komplex se nachází nad vesnicí Kvakhreli.

Celý skalní komplex se nachází nad vesnicí Kvakhreli. Zdroj: Shutterstock

Jedná se o jednu z nejstarších archeologicky doložených obývaných lokalit v Gruzii.
Komplex skalních místností a chodeb o rozloze okolo dvaceti hektarů zde začal vznikat pravděpodobně již v šestém století před Kristem.
Nejrozsáhlejší je část střední, na jejímž vrcholku se nachází křesťanská bazilika z desátého století.
Chodníček za tunelem ústí téměř až dole u řeky.
Zručnost stavitelů je tu patrná na každém kroku.
6
Fotogalerie

Uplistsikhe: starobylé gruzínské město vytesané do skály

Jeskynní pevnost Uplistsikhe se nachází na skalnatém masivu necelých 15 km východně od města Gori na levém břehu řeky Mtkvari. Patří mezi nejstarší místa celého Kavkazu a jeho počátky se datují až do doby bronzové. Bylo důležitým obchodním centrem na Hedvábné stezce a dodnes má své neopakovatelné kouzlo.

Je nejstarší ze tří starověkých skalních osad v Gruzii a jedním z nejstarších dochovaných sídel na zemi. Na první pohled vypadá jako měsíční krajina, ale při detailnějším prozkoumání je zřejmé, jak dokonale je město propracované. Jeho tvůrci se inspirovali technikami a formami z Anatolie, Iránu, pohanských i křesťanských tradic.  

Komplex skalních místností a chodeb o rozloze okolo dvaceti hektarů zde začal vznikat pravděpodobně již v šestém století před Kristem.Komplex skalních místností a chodeb o rozloze okolo dvaceti hektarů zde začal vznikat pravděpodobně již v šestém století před Kristem.|Shutterstock

Ztracený svět

Dnešní Uplistsikhe obsahuje mnoho vytesaných komor, chrámů, obytných domů a uliček, což dává návštěvníkům unikátní příležitost nahlédnout do života v době antiky.  Na rozdíl od známější Vardzie nemá formálně značenou pěší stezku, a tak se tu můžete pohybovat po vlastní ose.

Za vstupní branou budete stoupat do kopce, ve kterém jsou vytesané zvláštní prostory, většinou opuštěné kostely. Uličky a schodiště se větví a vedou do dalších jeskyním, které byly využívány jako místnosti. Většina jeskyní je už jen hladká, bez jakékoliv výzdoby. Architektonicky nejzajímavější je centrální soubor, velká síň s kazetovým stropem s tunelovou klenbou a palácový komplex.

Jedná se o jednu z nejstarších archeologicky doložených obývaných lokalit v Gruzii.Jedná se o jednu z nejstarších archeologicky doložených obývaných lokalit v Gruzii.|Shutterstock

Unikátní časoprostor

Dnešní Uplistsikhe se rozkládá na rozloze osmi hektarů, ale určitě si na jeho návštěvu vyhraďte celý den. Nad městem se tyčí mohutná stavba křesťanského knížecího kostela z 10. století, ve kterém byly nalezeny zlaté, stříbrné a bronzové šperky, stejně jako sochy a keramika, z nichž některé jsou nyní k vidění v Národním muzeu v Tbilisi. Jeho interiér dodnes zdobí několik propracovaných fresek. Bohužel mnohé z nich byly během komunistické okupace přetřeny a zničeny.  

Nejrozsáhlejší je část střední, na jejímž vrcholku se nachází křesťanská bazilika z desátého století.Nejrozsáhlejší je část střední, na jejímž vrcholku se nachází křesťanská bazilika z desátého století.|Shutterstock

Když se budete skalním městem procházet, naskytne se vám nádherný panoramatický výhled na povodí řeky Mtkvari. Od listopadu do března je Uplistsikhe otevřeno 7 dní v týdnu od 10 do 17 hodin.