Lidé a Země

Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Petr Jan Juračka
Pákistán
Indonesie
Gruzie
Ekvador
7
Fotogalerie

Barvitý Pákistán, kouzelná zimní Gruzie i pohodové Gili. Listopadové číslo LaZ právě vychází!

Podzimní únava nám nic neříká a z listopadových plískanic si nic neděláme. I tentokrát pro vás máme pestrobarevné čtení plné skvělých cestovatelských tipů a zážitků. Tentokrát jsme se rozhodli prozkoumat přírodní a kulturní rozmanitost jedné z nejdobrodružnějších destinací světa, která sice možná není pro každého, ale rozhodně má co nabídnout.

Pro někoho šílený nápad, pro Jolanu Sedláčkovou cesta snů. Přání jet vlastním autem do Pákistánu nosila v hlavě dobrých šest let. Letos se jí to konečně podařilo. V Pákistánu strávila téměř dva měsíce, ujela skoro deset tisíc kilometrů a objevila něco naprosto výjimečného. Dozvíte se, jak na ni zapůsobil její vysněný Gilgit-Baltistán, kterému čínští geografové přezdívali „Tibet meruněk“.

PákistánPákistán|Lidé a Země

Kouzlu Pákistánu podlehl také Jakub Freiwald, který se zatoulal až do Aranda, vesnice na konci světa s českou stopou.

O tom, že na trojici ostrůvků zvaných Gili, které najdete kousek od Lomboku v Balijském moři, je klid a pohoda jako málokde, se rozepsala Anna Müllerová. Nejezdí tu totiž auta ani motorky. Jenom starodávné koňské povozy a kola.

Aleš Gill vyvrací zažitý dojem, že cestování letadlem je jen nutné zlo. Pořád jsou totiž na světě místa, kde je cestování zábava a kde jsou místa propojena malými letadly nebo vrtulníky pro deset nebo patnáct pasažérů.

V listopadu začíná ideální období k cestě do Thajska. Honza Čermák vám představí ty nejkrásnější národní parky ve vnitrozemí.

Pavel Svoboda vás naláká na kouzlo zimní Gruzie, která právě teď, mimo sezonu, odhaluje svou pohádkově podmanivou tvář.

GruzieGruzie|Lidé a Země

Jakub Hloušek odhalil tajemství podzimního Slavkovského lesa a připomene, že i v Česku jsou místa, která rozhodně stojí za to, objevovat pořád dokola.

Kristýna Baloghová vás naláká na intenzivní chutě argentinské pampy a chybět nebude ani pravidelná dávka rozhovorů. Honza Čermák v rubrice Portrét tentokrát vyzpovídal biologa Petra Jana Juračku, který se vypracoval na jednoho z nejuznávanějších cestovatelských fotografů v Česku. Povídal si s ním nejen o jeho nové knize, kam shrnul zážitky ze svých tří výprav do Himálaje.

Petr Jan JuračkaPetr Jan Juračka|Lidé a Země

Pavla Smetanová, která žije na řeckém ostrově Korfu, si chválí hlavně počasí, život bez stresu a kvalitní potraviny. Prozradila také, co jí tu vadí a po čem se jí nejvíc stýská. A Eliška Švrlanská popsala, jak se dá v Ekvádoru skloubit cestování s dobrovolnictvím.

Přejeme vám příjemné čtení!