Vesnice, která měla skončit pod vodou.

Vesnice, která měla skončit pod vodou. Zdroj: Shutterstock

Překrásné umělé jezero Lac du Salagou.
Vesnice, která měla být zatopena.
Jezero přeměnilo někdejší vyprahlou zemědělskou krajinu v přitažlivý turistický region.
Jezero je stále oblíbenějším cílem turistů.
Podzim na jihu Francie.
6
Fotogalerie

Celles: Pohádková vesnice, která měla skončit pod vodou

Pokud se vám někdy poštěstí navštívit překrásné jezero Lac du Salagou v jižní Francii, rozhodně se zastavte také v Celles. Tato tichá a opuštěná vesnička, která leží hned na severním břehu jezera, dodnes vypráví svůj smutný příběh. Její někdejší obyvatelé byli kvůli stavbě přehrady a vybudování jezera donuceni k vystěhování. Jako zázrakem se ale voda zastavila přímo před prahy jejich domů. Po letech se sem opět vrací život.

Tak, jak to známe z příběhů dalších evropských zemí, dostali koncem 50. let 20. století obyvatelé malé vesnice v údolí Salagou v jižní Francii výzvu k evakuaci. Jejich obec byla úřady vybrána jako místo pro výstavbu vodní nádrže.

Jelikož se v té době hroutil trh s vínem a ceny klesaly rapidně dolů, místní vláda rozhodla, že zemědělci musí diversifikovat své plodiny a namísto vína pěstovat ovoce. Jelikož ale ovocné stromy spotřebují víc vody než vinná réva, bylo nutné vybudovat na řece přehradu a vytvořit umělé jezero. A vesnice Celles mu měla stát v cestě.

Překrásné umělé jezero Lac du Salagou.Překrásné umělé jezero Lac du Salagou.|Shutterstock

Štěstí v neštěstí

Vesničané se násilnému vystěhování bránili celých deset let. Nakonec však vláda dosáhla svého a v roce 1968 byla přehrada na řece Salagou dokončena. Krátce poté se voda začala přibližovat i k vesnici. Podle plánu se měla hladina vody zvýšit ve dvou etapách - nejprve na 139 metrů a poté na 150 metrů. Druhá etapa by pohltila vesnici, která leží ve střední výšce 144 metrů. Druhá etapa však nebyla nikdy realizována, takže vody jezera se ocitly těsně za humny.

Vesnice, která měla být zatopena.Vesnice, která měla být zatopena.|Shutterstock

Těžká cesta domů

Někteří obyvatelé se pokusili ihned vrátit do svých bývalých domovů, ale většina opuštěných budov byla natolik zdevastována vandaly a zloději, že to nebylo možné.  Několik odvážných vesničanů nadále bojovalo o život ve vesnici a odhodlaně se pohybovali mezi ruinami, jen aby střežili, co z vesnice zbylo. Z šedesáti obyvatel v polovině 50. let 20. století klesl jejich počet na pouhých pět v roce 1975. Nyní se sem díky iniciativě starostky a součastných třiceti obyvatel znovu vrací život.

Jezero přeměnilo někdejší vyprahlou zemědělskou krajinu v přitažlivý turistický region.Jezero přeměnilo někdejší vyprahlou zemědělskou krajinu v přitažlivý turistický region.|Shutterstock

Nový začátek

Voda mezitím proměnila kdysi vyprahlý zemědělský region v atraktivní lokalitu. Vodní sporty a cyklostezky sem lákají stále větší množství turistů. Celles se ale nechce stát další pastí na turisty. Plány, jak vesnici znovu zabydlet jsou mnohem velkorysejší.

 Celles se promění v ekologickou vesnici s jedinou povolenou komerční činností. Starostka Joëlle Goudalová převzala zodpovědnost za vesnici po svém otci Henrim Goudalovi, který kdysi také býval starostou. Nejen proto, že ona a její rodina patřili mezi původních 80 obyvatel, kteří byli v roce 1969 přestěhováni, jí na osudu Celles opravdu záleží.

Jezero je stále oblíbenějším cílem turistů.Jezero je stále oblíbenějším cílem turistů.|Shutterstock

Místo, na které nezapomenete

Celles rozhodně není typickou turistickou zastávkou v regionu. Je to však klidné místo s velmi zajímavou historií. V současné době najdete v blízkosti vesnice jednu jedinou restauraci. Podnik Le Mas de Riri tu založili jedni z místních obyvatel už v roce 1970. Dnes toto krásné místo, které bylo postupem času rozšířeno o kemp a hotel, provozuje jejich vnuk. Při sklence vína na jedné z panoramatických teras, si podmanivou atmosféru dokonale vychutnáte.