Světový unikát. Botanická zahrada v Praze vyrábí jako jediná vlastní víno
Vlastní vinohrad v botanických zahradách běžně nenajdete. Až na jednu výjimku. Tou je Botanická zahrada v Praze, která je v tomto ohledu světovým unikátem. Příběh její vinice sahá hluboko do historie a výsledky úrody můžete každoročně také ochutnat. Ať už během návštěvy zahrady, podzimního vinobraní, nebo během speciálně pořádaných degustací.
Slávu pražského vinařství připomíná v hlavním městě hned několik míst. Arcibiskupská vinice v Modřanech, Svatováclavská na Pražském hradě, Svatojánská na Malé Straně, Máchalka ve Vysočanech, Gröbovka na Vinohradech, Baba v Dejvicích, Salabka v Troji nebo památkově chráněná Vinice sv. Kláry v botanické zahradě.
Právě na svazích Vinice sv. Kláry nad Trojským zámkem se do dnešních dnů vinná réva nejen pěstuje, ale také se tu vyrábí jedinečné víno. „Jsme jediná botanická zahrada na světě, která vyrábí alkohol,“ říká s úsměvem sommelier zahrady Jakub.

Vinice v pražské Troji byla pravděpodobně založena už v roce 1228 za vlády Přemysla Otakara I. Zcela jisté pak je, že na tomto místě existovala za vlády Karla IV. ve 14. století. Císař Svaté říše římské totiž nařídil osázet vinou révou všechny jižní svahy do tří mil okolo Prahy. Rozsáhlý svah v Troji tak nebyl výjimkou.
Hrozící zánik
Vinice byla v 17. století připojena k Trojskému zámku. Několikrát jí však také hrozil zánik. Na přelomu 19. a 20. století byla její velká část zničena zavlečením mšičky révokaz, která v tomto období zdecimovala i většinu vinic v Evropě. Trojská vinice se dokonce na čas proměnila v třešňový sad, ale na začátku padesátých let minulého století byla nakonec obnovena. Její současná podoba pochází z let sedmdesátých.

V 90. letech přešla pod správu botanické zahrady. „Vinice sv. Kláry je součástí botanické zahrady už od roku 1995 a od roku 2004 je otevřena návštěvníkům. Pěstuje se na ní škála kvalitních odrůd, ze kterých získáváme čistě odrůdová vína, ale i oblíbená cuvée,“ shrnuje ředitel botanické zahrady Bohumil Černý. První víno z nové éry, které mohli návštěvníci ochutnat, byl ročník 2004.
Odrůdy k ochutnání
Původně se hrozny zpracovávaly v Mělníku, ale od roku 2009 se víno vyrábí přímo v botanické zahradě v nově vybudovaném sklepě s moderní technologií. K ochutnání je hned několik odrůd: Ryzlink rýnský, Rulandské modré, Rulandské šedé, Modrý Portugal, Müller Thurgau a Tramín červený.

Místní vína, kterých vinice ročně vyprodukuje okolo 12 tisíc litrů, můžete ochutnat ve vinotéce sv. Kláry v historickém viničním domku během podzimního vinobraní nebo degustací pořádaných místními sommeliery, během nichž se o vínech z botanické zahrady dozvíte nejednu zajímavost. Třeba to, že za kvalitou místních vín stojí i břidlicové podloží svahu, které akumulováním tepla půdu ohřívá, což révě náramně svědčí.


















