Původní maják měl půdorys šestnáctiúhelníku a bukové stěny o výšce pěti metrů.

Původní maják měl půdorys šestnáctiúhelníku a bukové stěny o výšce pěti metrů. Zdroj: Shutterstock

Na tomto místě stál původní maják.
Replika majáku byla dokončena v roce 1998 a poprvé se rozsvítila 26. února 1998.
V roce 1884 na nehostinném Isla de los Estados, místě zmítaném větrem a deštěm, odděleném od Ohňové země drsným a bouřlivým průlivem, byl postaven maják San Juan de Salvamento.
Replika majáku dnes slouží jako museum.
5
Fotogalerie

Oživlá „verneovka“: Maják na konci světa

Není to jen název známého románu Julese Verna z roku 1901. Skutečný Maják na konci světa stojí v Patagónii, v argentinské provincii Tierra del Fuego. Nejstarší a zároveň nejjižněji položený argentinský maják svou přezdívku nezískal náhodou. Boj o přežití v extrémních podmínkách je s jeho jménem nerozlučně propojen.

O tom, proč získal svou přezdívku právě podle známé verneovky, která se odehrává v budově majáku, netřeba dlouze přemýšlet. Život v extrémních podmínkách na skalnatém ostrohu nemohl mít pro autora dobrodružných románů ikoničtější dějiště.

V roce 1884 na nehostinném Isla de los Estados, místě zmítaném větrem a deštěm, odděleném od Ohňové země drsným a bouřlivým průlivem, byl postaven maják San Juan de Salvamento.V roce 1884 na nehostinném Isla de los Estados, místě zmítaném větrem a deštěm, odděleném od Ohňové země drsným a bouřlivým průlivem, byl postaven maják San Juan de Salvamento.|museomaritimo.com

Nešťastný strážce

Byl vybudován roku 1884 na takzvaném Ostrově států jižně od mysu Horn, hned vedle záchranné stanice, která měla v nebezpečném úseku zjednodušovat lodím plavbu. Maják měl lodě navigovat rozbouřenými vodami a zamezit jejich ztroskotání.

Původní maják měl půdorys šestnáctiúhelníku a jeho bukové stěny dosahovaly výšky pěti metrů. Světlo vycházelo z osmi petrolejových lamp a zesilovaly ho Fresnelovy čočky. Přesto ho ale většina lodních kapitánů přehlédla, nebo ho zahlédla až příliš pozdě. Maják stojící ve výšce 60 metrů byl totiž většinu času zahalen mlhou. A tak lodě kolem něj troskotaly i nadále.

Na tomto místě stál původní maják.Na tomto místě stál původní maják.|Shutterstock

Zapomenutý hrdina

Maják přestal plnit svou funkci již v roce 1902. A tak bývá často zaměňován s fotogenickým argentinským majákem Les Eclaireurs. Inspirací pro Vernovu knihu byl ale rozhodně původní maják San Juan de Salvamento, který byl na celá desetiletí odsouzen k zapomnění.

Až v roce 1994 se o jeho rekonstrukci přičinil francouzský navigátor André Bronner, kterého fascinoval právě Verneův román. Bronner musel maják nejprve vypátrat a následně v něm strávil tři dlouhé měsíce života. Za podpory neziskové organizace, kterou založil, ale i příspěvků argentinské vlády či Verneova rodného města Nantes se mu podařilo maják znovu opravit a přivést k životu.

26. února roku 1998 v něm tak opět zahořelo světlo. Replika majáku dnes stojí také nedaleko francouzského města La Rochelle, kde nadšený zachránce majáku  žije.

Replika majáku byla dokončena v roce 1998 a poprvé se rozsvítila 26. února 1998.Replika majáku byla dokončena v roce 1998 a poprvé se rozsvítila 26. února 1998.|Shutterstock