Západ slunce nad opatstvím, které je vyhlášeno zlatavým mokem.

Západ slunce nad opatstvím, které je vyhlášeno zlatavým mokem. Zdroj: Shutterstock

V Německu i mimo něj je opatství Andechs proslulé klášterem, kde mniši vaří pivo již od 15. století.
Klášterní věž se slunečními hodinami.
Komplex klášterních budov s klášterní zahradou a okolními polnostmi.
V mnichově se k pivu z Andechs hrdě hlásí.
Jezero Ammersee je obzvlášť teď, během léta, skvělým záchytným bodem.
7
Fotogalerie

Nejen za prvotřídním pivem do bavorského kláštera Andechs

Neobyčejné poutní místo kousek za Mnichovem láká ke kontemplaci a osvěžení. Zdejší mniši totiž kromě modliteb přispívají k dobru světa ještě jednou činností. Už od 15. století tu vaří prvotřídní pivo, které údajně patří k nejlepším v Německu. Od hory, na které klášter stojí, je navíc skvělý výhled na nedaleká jezera, která jsou jako stvořená pro letní rekreaci.

Nejstarší doložená zmínka o vaření piva v opatství Andechs pochází z roku 1455. Benediktinští mniši od té doby pokračují v této bohulibé tradici. V klášterní restauraci se pivo čepuje bez výčepního zařízení, samospádem přímo z dřevěného sudu. Kdo si potrpí na posvěcené světské radovánky, určitě rád navštíví i místní palírnu destilátů, které může rovnou ochutnat.

Komplex klášterních budov s klášterní zahradou a okolními polnostmi.Komplex klášterních budov s klášterní zahradou a okolními polnostmi.|Shutterstock

Bylinková zahrada

A není to jen kvalitní alkohol, se kterým se zde návštěvníci mohou seznámit. Za prohlídku jistě stojí i vzdělávací bylinková zahrada. Na vyvýšených záhonech tu dospělí i děti mohou hádat, k čemu se jaká bylinka používá.

Kořeny klášterního lékařství sahají až ke svatému Benediktu z Nursie, který kolem roku 527 založil v jižní Itálii klášter Montecassino, pro který stanovil rozsáhlá pravidla. Kapitola 36, 1 Řehole svatého Benedikta říká: „Přede vším a především je třeba pečovat o nemocné. Zatímco lékařskou péči dosud dostávali pouze lidé s vyšším postavením, mniši v souladu s křesťanskou láskou léčili každého, kdo hledal pomoc – dokonce i bezdomovce a chudé.“

Klášeterní restaurace je obklopena překrásnou zahradou.Klášeterní restaurace je obklopena překrásnou zahradou.|Shutterstock

Veřejná lékárna

Většina rostlin v této naučné zahradě pochází z „Andechser Apothekenliste“, seznamu léčiv, který pravděpodobně pochází z kláštera Tegernsee. „Andechser Apothekenliste“ je historický lékárenský dokument z 15. století. Poskytuje přehled léčiv používaných v pozdním středověku a je součástí sbírky ručně psaných dokumentů včetně popisu nemocí, léčebných přípravků a návodů ke sběru bylin a léčivých rostlin.

V letech 1763 až 1811 provozoval klášter Andechs vlastní veřejnou lékárnu, která byla zároveň okresní lékárnou. Stavba zde existuje dodnes, stojí přímo naproti poutnímu kostelu. Části vybavení lékárny jsou pak k vidění Deutsches Museum v Mnichově.

Klášterní věž se slunečními hodinami.Klášterní věž se slunečními hodinami.|Shutterstock

Hudba pro poutníky

V klášteře je pohřbený skladatel Karl Orf, autor veleznámého cyklu písní Carmina burana, a tak není překvapením, že se zde často konají také hudební produkce. Od 16. června do 16. července se tu koná oblíbený hudební festival Andechser Tent, který za dobrovolné vstupné představí kapely z Bavorska, Německa i celé Evropy.

Svíce splněných přání

Při prohlídce kláštera můžete nahlédnout i do místnosti s desítkami modlitebních svící. Jednu tu má dokonce i klub Bayern Mnichov!

V Německu i mimo něj je opatství Andechs proslulé klášterem, kde mniši vaří pivo již od 15. století.V Německu i mimo něj je opatství Andechs proslulé klášterem, kde mniši vaří pivo již od 15. století.|Shutterstock

Střízlivění u jezer

Až se dostatečně nabažíte poutního místa, možná se budete chtít trochu protáhnout. Jedno ze dvou nedalekých jezer Starnberger See nebo Ammersse budou skvělou volbou. Ammersee navíc můžete pohodlně a po rovině objet na kole nebo kolečkových bruslích.

Jezero Ammersee je obzvlášť teď, během léta, skvělým záchytným bodem.Jezero Ammersee je obzvlášť teď, během léta, skvělým záchytným bodem.|Shutterstock