Camargue je přísně chráněnou přírodní rezervací, která byla v sedmdesátých letech zařazena mezi regionální přírodní parky.

Camargue je přísně chráněnou přírodní rezervací, která byla v sedmdesátých letech zařazena mezi regionální přírodní parky. Zdroj: Shutterstock

Camargueský krémově bílý kůň je samostatným starobylým plemenem, které je potomkem prehistorických zvířat.
Nejrozsáhlejší saliny v Evropě tu září různými odstíny fialové a růžové, za což můžou zdejší jednobuněčné řasy.
Nejlépe si plameňáky užijete v Ornitologickém parku v areálu mokřin nedaleko hlavního centra oblasti, vesnice Saintes-Maries-de-la-Mer.
Ve vesnici Saintes-Maries-de-la-Mer je v kostele ukryta kultovní soška romské patronky černé Sáry.
Tisíce romských poutníků se sem každoročně sjíždí z celého světa.
6
Fotogalerie

Pohádka zvaná Camargue: Divoký ráj na jihu Francie

Nedotčená příroda v místech, kde se Provence setkává s mořem, kde stáda býků uhýbají divokým koním a mokřady voní solí. Oblast Camargue na jihu Francie učaruje všem milovníkům života, skvělého jídla a pestrých barev. Anebo těm, kteří věří legendám a uctívají svatou Sáru.

Když se řekne Camargue, ocitnete se v místě nedaleko města Arles. V oblasti ohraničené rameny řeky Rhôny, která se právě tady rozděluje a jedním ramenem ústí do Středozemního moře. Slaná voda se tu stýká se sladkou, mokřady s jezery se tu mísí s mořskými lagunami a zlatobílé písečné pláže protkané shluky rákosí a remízků, jsou ideálním místem pro život bohaté fauny a flóry. Že to zní jako utopie?

Camargueský krémově bílý kůň je samostatným starobylým plemenem, které je potomkem prehistorických zvířat.

Francouzský „divoký západ“

Jen málo oblastí ve Francii je tak svérázných jako právě Camargue. Je proto pochopitelné, že je přísně chráněnou součástí biosférické rezervace UNESCO. Jednou z největších „atrakcí“ jsou místní kovbojové, zvaní gardians. Prohánějí se tu na polodivokých bílých koních, kteří jsou jedním z nejstarších plemen a žijí tu již od středověku. V Camargue tak narazíte na spoustu stájí, které lákají turisty na vyjížďky, a za pár euro nabízejí romantický zážitek i bez předchozí jezdecké zkušenosti. Gardians na bělouších shánějí dohromady svá stáda býků. Statní černí býci, kteří jsou také typickou součástí camargueské oblasti, prosluli především díky býčím zápasům. Nutno podotknout, že na rozdíl od španělské koridy, je to ale souboj zcela nekrvavý.

Růžové zátoky

Na tom, že Camargue je oblastí pestrobarevnou, mají svůj velký podíl také plameňáci. Přesněji řečeno, tisíce růžových plameňáků, kteří zde mají svá hnízdiště, jež jsou jedněmi z mála na evropském kontinentu. Narazíte na ně při procházkách kolem jezer, anebo přímo v ornitologickém parku Camargue. Celkem tu můžete spatřit více než 340 druhů ptáků.

Nejlépe si plameňáky užijete v Ornitologickém parku v areálu mokřin nedaleko hlavního centra oblasti, vesnice Saintes-Maries-de-la-Mer

Cikánské slavnosti

Centrem provensálské oblasti Camargue je malá vesnice Saintes-Maries-de-la-Mer, tedy Svaté Marie z moře. A právě tady bývá nejživěji koncem května. Vesnička, jejíž jméno vychází z legendy o třech biblických Mariích, které sem snad kdysi připluly na loďce až ze Svaté země, se každoročně stane cílem tisícovek romských poutníků. Ti sem rok co rok konají pestrobarevnou pouť ve jménu své patronky, černé Sáry. A jelikož je ve Francii poněkud jiný přístup k etnickým menšinám, tak i romská pouť připomíná spíš velkolepý open-air etno festival, jehož vrcholem je vynesení pestře oblečené sochy svaté Sáry z místního kostela Notre-Dame-de-la-Mer, kde je uchovávána ve sklepním prostoru. Na konci průvodu, kdy je socha ozdobena květinami a v doprovodu strážců na bílých koních přivezena k moři, je ponořena a rituálně omyta.

Tisíce romských poutníků se sem každoročně sjíždí z celého světa.

Rýže a sůl nad zlato

Ve spojení s Camargue nesmíme zapomenout ani na dva vyhlášené gurmánské produkty, tedy rýži a sůl. Na místních rýžových polích, jež zaujímají na 20 000 hektarů, se rýže pěstuje už od dob středověku. Oblíbeným místním suvenýrem je právě červená nebo černá camargská rýže. Chuťově je jedinečná, protože zemina, na které roste, je prosolena vodami Středozemního moře. Když se vydáte po silnici z Arles jižně po pravém břehu Rhôny, dostanete se kolem rýžových polí až k vesnici Salin de Giraud, kde jsou pestrobarevně zbarvená solná jezera, z nichž pochází místní sůl. Ne nadarmo se oblasti kolem Camargue přezdívá „solnička Francie“. Ročně se tu vyrobí přibližně 400 000 tun soli. Tou nejvzácnější z nich je takzvaný fleur de sel, solný květ, který se získává tradičním způsobem, kdy takzvaní sauniéři opatrně sbírají krystalky sněhových vloček dřevěnými lopatami ze solných pánví.