Karibik, ilustrační foto

Karibik, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Antigua a Barbuda
Dominika
Grenada
Svatá Lucie
Svatý Kryštof a Nevis
8
Fotogalerie

Slunné státy Malých Antil

Karibik čítá stovky ostrovů a ostrůvků. Východní část oblasti tvoří Malé Antily, které už podle názvu zahrnují spíš ty menší velikosti. Většina z nich má status závislého území, najdeme tu pouze osm nezávislých států. Barbados jsme již představili, nyní se stručně podívejme na zbývající sedmičku.

1) Antigua a Barbuda

Větší Antigua je známá jako ostrov 365 pláží. Ty svou bělostí a průzračnou vodou patří k nejkrásnějším v Karibiku. A nabízejí také setkání s neuvěřitelně bohatou mořskou faunou. Vnitrozemí pokrývá bujná džungle, připravená pro milovníky adrenalinových kratochvílí. Pozůstatky koloniálního období představují pevnosti a zbytky třtinových plantáží. Menší Barbuda postrádá turistickou infrastrukturu, tudíž je vhodnou volbou pro ty, kteří si chtějí užít ničím nerušený relax na plážích s bílým a růžovým pískem.

Antigua a BarbudaAntigua a Barbuda|Shutterstock

2) Dominika

Ostrov osídlený údajně už 3000 let před naším letopočtem je jediným z karibských, kde doposud žijí komunity původního etnika Karibů. Získal přezdívku „přírodní“, a to díky členité a panenské krajině, jejímiž nejvýraznějšími prvky jsou tropické deštné lesy a horké prameny sopečného původu. Tři národní parky jsou protkané kilometry stezek, například k Vařícímu jezeru. Sopečná aktivita je znatelná i na jedinečné pláži Champagne. Za několik hodin času stojí i hlavní město Roseau se starým trhem a botanickou zahradou.

DominikaDominika|Shutterstock

3) Grenada

Přízvisko „ostrov koření“ si Grenada vysloužila především díky několika plantážím s muškátovníkem vonným. Kromě jejich prohlídky si tu užijete také dva národní parky, čtyři desítky pláží (v čele s pohlednicovou Grand Anse), patnáct vodopádů, pět továren na výrobu čokolády a přes třicet potápěčských stanovišť, díky nimž objevíte největší lodní vrak v Karibiku a první podvodní výstavu soch na světě. Milovníky historie by mohly potěšit pevnosti v barevném hlavním městě Saint George’s.

GrenadaGrenada|Shutterstock

4) Svatá Lucie

Ostrov, kde si užijete jak polehávání na pláži, tak adrenalinové chvilky, je rozeznatelný už z dálky díky dvěma ikonickým štítům The Pitons, čnícím dramaticky přímo z mořské hladiny. A na oba můžete vylézt nebo kolem nich šnorchlovat. Skutečným unikátem je ovšem jediný autem průjezdný vulkán světa v geotermální oblasti Sulphur Springs, v níž se dá také vykoupat ve vyhřáté řece. Po výšlapech džunglí na úchvatné vyhlídky můžete prozkoumat život pod hladinou oceánu, rybářské vesnice nebo přilehlý Holubí ostrov.

Svatá LucieSvatá Lucie|Shutterstock

5) Svatý Kryštof a Nevis

Hlavní město Basseterre je jedním z nejstarších měst Karibiku. A zajímavý pohled do historie se naskýtá i v rámci rozsáhlé sítě pevností na Brimstone Hillu. Pohodlnější průzkum většího z ostrovů zajišťuje St. Kitts Scenic Railway (původně určená k dopravě cukrové třtiny), vinoucí se divokým vnitrozemím, kolem sopek i bělostných pláží. Ty jsou vyhledávané kvůli životu mořskému i nočnímu. Menší Nevis (konkrétně historický Charlestown) je rodištěm Alexandera Hamiltona a známý je i výskytem kočkodanů.

Svatý Kryštof a NevisSvatý Kryštof a Nevis|Shutterstock

6) Svatý Vincenc a Grenadiny

Hlavní odlišností od předchozí pětice je skutečnost, že tato země je kromě hlavního ostrova tvořena i více než třemi desítkami ostrůvků, z nichž některé jsou soukromé. To z ní dělá ráj pro jachtaře, kteří mohou plout mezi nádhernými plážemi a zátokami lemovanými palmami a luxusními resorty. Na ostrově Svatý Vincenc lze vystoupat ke kráteru aktivní sopky Soufriere, procházet se kol oniálními dlážděnými ulicemi Kingstownu nebo se projet po 40kilometrové vyhlídkové Leeward Highway Scenic Drive.

Svatý Vincenc a GrenadinySvatý Vincenc a Grenadiny|Shutterstock

7) Trinidad a Tobago

Nejjižnější dvojice ostrovů přitahuje především nezávislé cestovatele a nadšené ornitology. A proslavila se i bujarým karnevalem. Rušné hlavní město Port of Spain je přehlídkou koloniální a renesanční architektury stejně jako ukázkou rozmanité směsi kultur. Lákadlem menšího a méně rozvinutého Tobaga je spíš příroda – deštné lesy, vodopády, korálové útesy i pláže s výbornými možnostmi šnorchlování a potápění. A v tzv. Nylonovém bazénu ani nebudete potřebovat výbavu, křišťálově čisté vody je v něm totiž jen po pás.

Trinidad a TobagoTrinidad a Tobago|Shutterstock