Přestože je prodej casu marzu zakázán, na Sardinii se s ním stále můžete potkat.

Přestože je prodej casu marzu zakázán, na Sardinii se s ním stále můžete potkat. Zdroj: Shutterstock

Sýr casu marzu s larvami se v roce 2019 dostal i na výstavu Disgusting Food Museum v Nantes.
Casu marzu se na Sardinii už po staletí vyrábí z ovčího sýra pecorino sardo.
V krémové konzistenci sýra se zběsile vrtí larvy sýrohlodky drobné.
Pohled do čerstvě rozkrojeného sýra nicméně není pro slabé povahy.
5 Fotogalerie

Jen pro odvážné a otrlé. Casu marzu je nejnebezpečnější sýr světa

Alice Kottová

Pochází ze Sardinie a získal si pověst nejnebezpečnějšího sýra na světě. Casu marzu, známý také jako „shnilý sýr“, se totiž konzumuje ve vysokém stadiu rozkladu s ještě živými larvami, kterými ho výrobci záměrně infikují. Kvůli možným zdravotním rizikům byl jeho prodej nejen v Itálii, ale i v rámci celé Evropské unie zakázán. Přesto se s ním na Sardinii můžete stále setkat.

Casu marzu se tu už po staletí vyrábí z ovčího sýra Pecorino sardo, do něhož jsou přidány larvy sýrohlodky drobné. Během jeho zrání, které trvá přibližně tři měsíce, larvy tráví tuky v sýru, čímž vytvářejí jeho měkkou konzistenci a intenzivní chuť. Podle znalců se má sýr pojídat, dokud jsou larvy živé. Pokud uhynou, jíst byste ho už neměli.

Pohled do čerstvě rozkrojeného sýra nicméně není pro slabé povahy. V jeho krémové konzistenci se totiž larvy zběsile vrtí a Sardiňané, kteří jsou na jeho konzumaci zvyklí, ho pak vyjídají i s jeho neobvyklými „obyvateli“.

Pohled do čerstvě rozkrojeného sýra nicméně není pro slabé povahy.Pohled do čerstvě rozkrojeného sýra nicméně není pro slabé povahy. | Shutterstock

Někteří Sardiňané jeho „kouzlu“ nepodlehli, zatímco jiní, kteří vyrostli na slaném pecorinu si jeho výraznou chuť nedokážou odepřít. „Někteří pastevci považují tento sýr za unikátní osobní potěšení, něco, co mohou ochutnat jen vyvolení,“ doplňuje sardinský gastronom Paolo Solinas, kterého cituje CNN.

Může ohrozit zdraví

Casu marzu je registrován jako tradiční sardinský produkt, a je dokonce i místně chráněn. Přesto ho v roce 1962 označila italská vláda za nelegální kvůli zákonům, které zakazují konzumaci potravin napadených parazity. Kvůli hygienickým předpisům je jeho prodej zakázán i v rámci celé Evropské unie.

Sýr casu marzu s larvami se v roce 2019 dostal i na výstavu Disgusting Food Museum v Nantes.Sýr casu marzu s larvami se v roce 2019 dostal i na výstavu Disgusting Food Museum v Nantes. | Profimedia

Nebezpečí konzumace casu marzu spočívá právě v možnosti přežití larev v lidském trávicím traktu, což může vést k nevolnostem, zvracení nebo průjmům. Ačkoli dosud nebyly hlášeny žádné případy přímo spojené s tímto sýrem, teoretické riziko existuje. V roce 2009 byl casu marzu dokonce zapsán do Guinnessovy knihy rekordů coby nejnebezpečnější sýr na světě.

Navzdory zákazu ho nicméně na Sardinii stále tradičně vyrábějí a konzumují. Setkat se s ním můžete na tradičních oslavách nebo u místních obyvatel, kteří jej potajmu vyrábějí pro vlastní potřebu. Podle výzkumu italského odborníka na zemědělství Giulia Brescii se roční výroba casu marzu na černém trhu odhaduje na přibližně tisíc kilogramů. Jeden kilogram sýra se pak prodává za dvacet až třicet eur.