Skalní kaple v Modlivém Dolu.

Skalní kaple v Modlivém Dolu. Zdroj: Shutterstock

Modlit se sem prý chodil i bývalý císař Ferdinand V. při svých projížďkách ze zámku v nedalekých Zákupech.
Poutní místo s mnoha pověstmi, lemované pískovcovými skalami .
Dřevěný kříž v lese u Svojkova.
Poutní místo, které určitě stojí za návštěvu.
5
Fotogalerie

Tip na výlet: tajemný Modlivý důl u Svojkova

Listopadová melancholie a brzké stmívání nás čím dál tím víc drží v teple domova. Procházka na čerstvém vzduchu je ale vždycky dobrý nápad. Tentokrát pro vás máme tip na výlet k romantickému poutnímu místu v Lužických horách, které je opředeno mnoha pověstmi.

Skalnaté údolí lemované pískovcovými skalami pod Slavíčkem a Tisovým vrchem na severovýchodním okraji Svojkova nedaleko Nového Boru, ukrývá místo, které rozhodně stojí za návštěvu. Na konci křížové cesty tu najdete skalní kapli, jejíž vnitřek nápadně připomíná jeskyni Massabielle v Lurdech.

Ačkoliv má poutní tradice vázaná k tomuto místu počátky v 18. století, uhlíři ho znali už dávno předtím, a to pod názvem Smolný důl. Měli tu totiž smolné pece, v nichž vařili kolomaz.

Modlit se sem prý chodil i bývalý císař Ferdinand V. při svých projížďkách ze zámku v nedalekých Zákupech.Modlit se sem prý chodil i bývalý císař Ferdinand V. při svých projížďkách ze zámku v nedalekých Zákupech.|Shutterstock

Tajemný původ

První svatý obrázek tu byl údajně vyvěšen roku 1704. Pomocník ve svojkovském pivovaru Melzer jím chtěl údajně zaplašit zlé duchy. U obrázku se brzy začali zastavovat pocestní a krajinou se začaly šířit zprávy o zázračně vyslyšených modlitbách.

Jedno tajné přání pak obrázek roku 1772 splnil i svobodné paní von Czerwelli ze Svojkova, která na znamení svého vděku nechala na místě vystavět dřevěnou kapličku, do níž obrázek umístila.

Začali k ní rázem přicházet poutníci z celého okolí i vzdálenějších míst. Mířila sem dokonce procesí z České Lípy, která měla odvrátit morové a cholerové epidemie.

Dřevěný kříž v lese u Svojkova.Dřevěný kříž v lese u Svojkova.|Shutterstock

Trnem v oku

Když tu koncem 18. století nechala namísto dřevěné kapličky hraběnka Alžběta Kinská vytesat kapli do skalní stěny, bylo o proslulost Modlivého dolu postaráno. To se ale nelíbilo faráři z nedalekého Sloupu, který začal poutě do Modlivého dolu prohlašovat za modlářství a nařídil obrázky i sochy svatých neprodleně přenést do kostela ve Sloupu v Čechách.

Lidé se ale nedali. V roce 1836 bylo průčelí kaple vyzdobeno gotickým portálem, který vytvořil sloupský sochař Antonín Wagner, a uvnitř kaple byl umístěn pozoruhodný milostný obraz Panny Marie od malířky Eugenie Hauptmann-Sommerové. Náboženský kult se tu od počátku silně prolínal s okolní divokou přírodou.

Poutní místo, které určitě stojí za návštěvu.Poutní místo, které určitě stojí za návštěvu.|Shutterstock

Svobodné poutní místo

Koncem 19. století změnila církev postoj ke zdejším poutím a kaple byla konečně oficiálně vysvěcena a zasvěcena Panně Marii Lurdské. Ze Svojkova byla pak ke kapli vystavena křížová cesta a dále k východu vedlo dlouhé schodiště až k oratoriu na konci rokle. Byl to uměle vytesaný skalní výklenek s pískovcovou plastikou Ukřižování od sloupského sochaře Josefa Maxe staršího. Do dnešní podoby se bohužel zachovala jen skalní kaple a prázdný výklenek oratoře.

Nový začátek

Křížová cesta byla obnovena v roce 2016, a dnes je Modlivý důl oblíbený nejen poutním, ale hlavně výletním místem. Pokud výlet sem nechcete absolvovat autem, tak vězte, že k parkovišti u Modlivého dolu mezi vás doveze i autobus. Pokud se z parkoviště vydáte opačným směrem, dojdete ke zřícenině skalního hradu Svojkov. Vyrazit odsud ale můžete třeba i na krásnou skalní vyhlídku Dědovy kameny.