Městečko Chřibská

Městečko Chřibská Zdroj: Profimedia.cz

Městečko Chřibská
Městečko Chřibská
Tipy na srpnové výlety
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Do Chřibské za vodopádem i vyhlídkou

Na výlet jsme se tentokrát vydali do městečka Chřibská ležícího na úpatí Lužických hor nedaleko hranice Národního parku České Švýcarsko. Najdete tu několik krásných roubenek, gotický kostel a v okolí také malý vodopád a pěknou vyhlídku.

Městečko Chřibská leží asi 15 kilometrů jižně od Varnsdorfu v severních Čechách. Nejstarší dochovaná písemná zmínka o této obci pochází z roku 1352, ale na kameni, který se našel při přestavbě kostela v 16. století, najdeme dokonce číslo 1144. Jedná se tedy o hodně staré město, v němž jsme navštívili několik památek ještě před tím, než jsme se vydali objevovat okolní přírodu.

Na dohled od náměstí stojí kostel sv. Jiří s barokním vybavením. Stěny zdobí renesanční náhrobky významných osobností své doby. Makovice zdejší věže je zajímavá tím, že v roce 2001 odhalila tajemství v podobě skrytých dokumentů. Bylo v ní nalezeno pět kovových schránek s dobovými písemnostmi z let 1897 a 1933. Po prostudování a pořízení kopií byly písemnosti do schránek vráceny a spolu s další schránkou, do níž byly vloženy písemnosti a dokumenty z doby současné, byla makovice opět vztyčena.

Chřibskou protéká říčka Chřibská Kamenice, kolem níž se můžete procházet a obdivovat zdejší architekturu. Vedle pseudogotické radnice z 19. století tu stojí rodný dům Tadeáše Haenkeho, vědce a cestovatele. V prvním patře domu navštivte vlastivědné muzeum.

V Chřibské se také dochovalo několik tzv. obvazcových domů s typickým roubeným přízemím a podstávkou, na které je postavena buď střecha, či další horní, hrázděné patro. Mnoho z nich bylo po konci druhé světové války zničeno, ale zejména v Dolní Chřibské se jich podařilo zachovat poměrně velké množství a místní se snaží toto místo prohlásit za památkovou zónu.

To už se ale vydáváme z náměstí směrem k objevování Chřibských vodopádů. Jdeme po žluté turistické značce a po necelém kilometru dojdeme k rozcestí, z něhož budeme pokračovat lesní pěšinou doleva. Po chvíli chůze dorazíme k pěknému dvoustupňovému vodopádu, stékajícímu ze svahů Plešivce. Jeho stupně tvoří pískovcové lavice a skalní převisy. Neznačenými lesními cestami odtud případně dojdeme až k samotnému vrchu Plešivec.

Z centra Chřibské se také můžeme vydat na Chřibský (Kamzičí) vrch. Vzdálený je asi čtyři kilometry a je snadno dostupný po zelené turistické stezce. Po cestě se dá omrknout také lesní divadlo, tvořené vysokými stěnami pískovcových skal, improvizovaným jevištěm a dřevěnými lavičkami. Ochotníci tu předváděli své umění už od roku 1938. Ze samotného vrchu se pak nabízí pěkný výhled na Lužické hory a lesy Českého Švýcarska.

Video placeholde
Tipy na srpnové výlety • Videohub