Útulna Stan

Útulna Stan Zdroj: Archiv ČVUT

Útulna Jenga
Útulna Kømen
Útulna Silo
Útulna Silo
Útulna Oko
9
Fotogalerie

Tip na výlet: Ukryjte se před nástrahami krkonošského počasí v moderních útulnách

Horské boudy, chaty a penziony jsou sice pohodlným místem k odpočinku po náročné túře, někteří turisté však dávají přednost spánku blíž přírodě. Zatímco výletníci na Šumavě využívají systém nouzových nocovišť, Krkonošský národní park nabízí návštěvníkům přístřeší v podobě útulen. Kromě těch klasických tu najdete i stavby, které se od zbytku liší zajímavým architektonickým prvkem.

Těchto šest designových přístřešků je dílem talentovaných studentů Fakulty architektury ČVUT, kteří je sestavili během zimního semestru v roce 2018. Svá díla veřejnosti nejdřív představili před budovou fakulty a posléze byly útulny ve spolupráci se Správou Krkonošského národního parku instalovány do přírody, aby chránily výletníky před nepředvídatelným horským podnebím nebo jim případně zajistily klidný spánek. Přístřeší nemusí být ani tak samostatným cílem výletu, spíš zajímavou zastávkou na vašem výšlapu. Jsou rozmístěna na známých turistických trasách, od Harrachova až po Janské Lázně.

Stan

První útulna, příhodně pojmenovaná po klasickém příbytku, do něhož trampové uléhají nejen po náročné túře, se nachází přímo u soutoku Lubošské bystřiny s řekou Mumlavou. Nejrychleji se sem dostanete z Harrachova, který je odsud vzdálený necelé čtyři kilometry. Po cestě se můžete pokochat i známými Mumlavskými vodopády. Útulna je sestavena z modřínových prken a zkosený obklad peření zajišťuje hladký odtok vody při dešti. Celkový vzhled je moderní a funkční, ale působí naprosto v souladu s okolní přírodou.

Jenga

Další příbytek se nachází u sedla pod Dvoračkami na průsečíku několika turistických, běžeckých a cyklistických tras. Můžete se tu zastavit například při výšlapu na Lysou horu z Rokytnice nad Jizerou. Zvenku je útulna obložena zvlněným skleněným sklolaminátem, a je navíc dvoupatrová, přičemž místo schůdků tu k cestě nahoru dobře poslouží žebřík. Díky tomu se tady pohodlně vyspí minimálně čtyři lidé.

Kømen

Tato útulna působí svým stříbřitým zevnějškem značně futuristicky. Kámen je ústředním motivem jejího tvaru i umístění, nachází se totiž v blízkosti Balvanového vodopádu v údolí Bílého Labe asi pět kilometrů od Špindlerova Mlýna. Menší okno nabízí krásný průhled mezi stromy k řece a dvě lavice u zkosených stěn vybízejí k odpočinku. V blízkosti se nachází i ohniště a posezení s malým dětským hřištěm.

Silo

Jak už název napovídá, k výstavbě této útulny bylo využito staré silo. Stavbu ve tvaru válce najdete na Slunečné stráni u Svobody nad Úpou blízko Medvědí skály. Uvnitř je kruhová lavice vybízející k posezení s přáteli třeba za zpěvu u kytary. Dvě okénka informují o dění v okolí.

Oko

„Oko do přírody“ najdete na rozcestí u Rýchorského kříže nedaleko Rýchorské boudy. Zvláštností této stavby je vypouklý světlík, jímž v noci můžete pozorovat nejen noční oblohu. Tato útulna je velmi flexibilní i díky velkým oknům, která otevřením v teplých měsících zvětší prostor přístřeší.

Atüln

Snad nejhezčí útulna leží na svahu blízko rozcestí Klínovky. Kopíruje typický vzhled krkonošských příbytků se zkosenými střechami a je vyvýšena asi dva metry nad zem, takže v zimě nehrozí zapadání sněhem. V létě pod ni můžete pohodlně schovat třeba kola nebo zavěsit hamaku. Dominantou útulny je velké, prosklené okno, kterým se dívá do krajiny. Zkrátka ideální místo, kde zakončíte den na čerstvém vzduchu!

A ještě mostky!

Kdo by chtěl obdivovat další práci šikovných, mladých, začínajících architektů z ČVUT, měl by se vydat ke krkonošským vodním tokům. Přes ně totiž vede několik mostků vybudovaných v rámci projektu Lávky. Ty byly do přírody instalovány v roce 2019. Jmenovitě jde o dvě lávky na Klínové cestě, příhradový nosník přes Medvědí potok, mostík ve tvaru trojúhelníku u Hrnčířských bud a lávku pro pěší i auta v Eliščině údolí.