Drábské světničky

Drábské světničky Zdroj: Profimedia.cz

Koněpruské jeskyně
Ze Srbska do Berouna
Ringelland
Čertovy hlavy
Lom Velká Amerika
12
Fotogalerie

Středočeský kraj: tipy na neotřelé výlety s příběhem

Kraj s magnetickou přitažlivostí, kde se smějí i skály a kde lehce ututláte svatbu. Protože se tu dá dobře namastit kapsa, snadno pro tenhle požehnaný kraj ztratíte hlavu.

Hlavy a domy ve skále

Největším tajemstvím Kokořínska nejsou ani tak tajemné chodby pod hradem, ve kterých se snad ukrývá i poklad, ale Čertovy hlavy, vytesané do pískovcových skal, schované uprostřed staletých borovic. Měří devět metrů a jsou prý skoro největšími tvářemi vytesanými člověkem ve volné přírodě. Větší už jsou jen portréty čtyř amerických prezidentů na Mount Rushmore v Jižní Dakotě. Václav Levý je ale zase vytvořil o celé století dříve nad obcí Želízy.

Obří hlavy nejsou jedinou zvláštností, kterou se Kokořínsko pyšní. Jedinečná jsou třeba i četná skalní obydlí. Na přelomu osmnáctého a devatenáctého století v nich žili ti nejchudší z chudých. Samozřejmě sloužila i jako vděčný úkryt ve válečných dobách. Docela úsměvné ovšem je, že některá z nich měla i své číslo popisné a obec je přidělovala jako obecní byty. Asi nejznámější skalní příbytek najdete ve Lhotce u Mělníka. Jistá Marie Holubová se tu nejen narodila, ale žila tu až do roku 1982. Dnes se do jeho útrob mohou podívat všichni nadšenci ekologického bydlení, aby zvážili, jestli to nemůže být také jejich cesta. Stejně jako v minulosti by se do pískovcového bloku vešla rodina včetně hospodářských zvířat.

Smočit tělo v horkých letních dnech pak můžete v nedalekém rybníku Harasov, který je považovaný za jeden z nejhezčích na Kokořínsku. Jeho vody jsou přístupné ze dvou menších písečných pláží. K relaxaci přispívá pohled na okolní pískovcové skály, ale i na lekníny, které kvetou na hladině. Den stojí za to zakončit nějak romanticky. To lehce splní pohled na překrásně zrenovovaný větrný mlýn holandského typu uprostřed polí u Vrátna.

Čertovy hlavyČertovy hlavy|Profimedia.cz

Na Sázavu za zlatem

Když se řekne Sázava, každému se vybaví tramping a šňůra neohrožených kanoistů brázdící vody téhle opěvované řeky. Už od keltských dob se tu ale slušně vydělávalo. Zdejší vzácnou komoditou nebylo nic menšího než zlato. Nejvýnosnější lokality se dodnes nacházejí mezi jezem Žampach a Pikovicemi a tou vůbec nejvýznamnější je Jílovský zlatonosný revír v kaňonovitém údolí řeky. Když si uděláte čas a vyrazíte sem s pánví, je dost pravděpodobné, že vám v ní uvízne nějaké blyštivé zrnko či plíšek. Největší nalezený nugget od povodní měl velikost hrášku a vážil tři a půl gramu.

Jílovské zlaté dolyJílovské zlaté doly|Profimedia.cz

Za cvoky a knihami

Středočeský kraj je rájem hradů, zámků a zřícenin. Ze všech třinácti krajů se jich nejvíce nachází právě tady. Celoročně proudí davy na Karlštejn, ale hotové skvosty bez řeky lidí najdete třeba na zámku v Březnici. K největším lákadlům patří Lokšanská knihovna, která je vůbec nejstarší renesanční zámeckou knihovnou u nás, a na záda jí dýchá rozsáhlá sbírka chladných a palných zbraní. Zámek se stal i tichým svědkem tajné svatby, a to ne jen tak ledajaké. Na tajňačku tu pojal za svou ženu neteř majitele zámku samotný syn císaře Ferdinanda I. Asi tak deset minut autem směrem na severovýchod na vás čeká další jedinečné místo, cvokařské muzeum ve Starém Rožmitále. Ne, nejedná se o sbírku psychiatrického náčiní ani o kolekci rozpačitých historek o zdejších bláznech. Jde o zcela unikátní a jediné muzeum svého druhu, které se zaměřuje na ruční výrobu kovaných cvočků, hřebíků, skob a šerek. Vstup je zdarma.

Zámek v BřezniciZámek v Březnici|Profimedia.cz

Ráj pro psychotroniky

Milovníci záhad a konspiračních teorií musejí přímo zbožňovat Kounovské kamenné řady na náhorní plošině nad obcí Kounov. Ve čtrnácti rovnoběžných řadách tu leží celkem dva tisíce balvanů, o kterých nikdo neví, k čemu sloužily. Všechny řady mají přesnou severojižní orientaci. Podle historických pramenů tu dříve stával ještě úplný kamenný kruh o průměru pěti metrů. Někteří si dokonce myslí, že se jedná o navigační systém pro UFO. Odborníci tuto teorii ale už dávno vyvrátili, protože zjistili, že uložení kamenů je práce člověka. Otázkou tedy zůstává, jestli nemůže jít o pravěký kalendář, observatoř či posvátné závodiště, protože jednotlivé řady připomínají závodní dráhy. Může však jít čistě prakticky o určení hranic jednotlivých polí.

Absolutní mysteriózní pecka, kterou máloco v České republice předčí, je třicet kilometrů vzdálený Panenský Týnec. Sem si skutečně lidé jezdí pro pozitivní energii. Málokdo si tu dovolí mluvit nahlas, všichni tu uprostřed nedostavěných zdí chrámu rozjímají. Spiritisté tvrdí, že se tu kříží dvě energetické zóny do tvaru kříže, čímž se ještě více násobí jejich údajně léčivý potenciál. Chrám pravděpodobně patří do stavitelské sbírky Petra Parléře stejně jako Karlův most či chrám svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Archeologové také výrazně spekulují o tom, že by zdejší zdi mohly být místem posledního odpočinku Anežky České. Původně byla sice pohřbená v kostele svatého Františka v Praze, ale její ostatky byly vyjmuté a přesunuté na neznámé místo. A protože je velmi pravděpodobné, že Anežka měla k Panenskému Týnci úzkou vazbu, neboť přebývala v nedalekém ženském klášteře, mohlo to být právě sem.

Kounovské kamenné řadyKounovské kamenné řady|Profimedia.cz

Na procházku do Srbska

Ne, tohle nebude mnohadenní túra na Balkán. Nádherná sedmikilometrová procházka podél řeky Berounky vede ze Srbska do Berouna. Stačí vystoupit v Srbsku z vlaku, přejít most a už jste na té správné straně. Abyste mohli pokračovat plní síly, rovnou se zastavte na zahrádce restaurace, kterou nemůžete přehlédnout a ve které se velmi rádi zastavují i vodáci, aby načerpali ztracenou energii. Až se dostatečně posilníte, vydejte se na cestu. Stezka je většinou asfaltová, ale hlavně ze začátku počítejte s přírodním terénem. Takže berete-li si s sebou kolečkové brusle, počítejte s tím, že se budete muset asi dvakrát přezout. Určitě to ale stojí za to. Po čtyřech kilometrech přijdete k prvnímu oficiálnímu lezeckému parku v České republice. Vznikl z bývalého vápencového lomu. Pod jeho skalami je připraveno několik ohnišť, takže tu klidně můžete opéct i buřty. Nezapomeňte také pořádně prozkoumat opuštěné štoly, ve kterých se krásně straší děti.

Ze Srbska do BerounaZe Srbska do Berouna|Profimedia.cz

Na kole za červenými kapry

Cyklotrasa Kladno–Čabárna–Kamenné Žehrovice a zpět je okruh, který vás zabaví na celý den. Nejzajímavější zastávkou je určitě Vodní park Čabárna s okrasnými jezírky s červenými kapry Koi, lekníny a spoustou dalších rostlin a živočichů. Na tříapůlhektarovém pozemku si dokonce můžete i zarybařit a v létě rozložit stan. Pokud to s udicí zrovna neumíte, stačí vytáhnout peněženku a některého šupináče si koupit. V nabídce jsou i jiné druhy ryb, jako například jeseter, amur, lín nebo jesen. Stejné je to i s vodními rostlinami a krmivem.

Vodní park ČabárnaVodní park Čabárna|Profimedia.cz

Za tygry do Habrkovic

To je tak, když si práci taháte domů, až si nakonec zařídíte svůj vlastní podnik.Manželský pár Olga a Ivan se svým jedním synem pracovali jako ošetřovatelé v zoologických zahradách a následně jako drezéři v cirkuse. Proč ale dělat na cizího, když můžete mít vlastní zoopark. A přesně takový si v Habrkovicích u Kutné Hory postavili. Nakonec se k nim přidal i jejich druhý syn a založili Ringelland. Své chovance nadevše milují a snaží se, aby se u nich cítili jako u maminky. Dnes mají největší chovnou stanici sibiřských tygrů u nás, ale potkáte tu také hrocha Davídka, lva, levharta, lamy či dikobraza. Ringelland své dveře návštěvníkům nikdy nezavírá. O víkendu se vždy od dvou hodin konají představení se zvířaty. Pokud vás láká povolání drezéra, můžete si ho vyzkoušet na holandských zakrslých kozičkách. V nabídce je také možnost stát se na chvíli ošetřovatelem. Na vlastní kůži se tak přesvědčíte, jestli lamy plivou nebo zda pštros strká hlavu do písku. Kromě exotických zvířat si tu můžete prohlédnout také největší sbírku cirkusových plakátů, jakou neuvidíte nikde jinde.

RingellandRingelland|Profimedia.cz

Netradiční křížová cesta

Zcela netradiční dvoukilometrová křížová cesta se vine z Kuníčku do Kuní na Petrovicku a je součástí naučné stezky, která vás provede krajem kamenů. Celá je autorským dílem nedalekého rodáka, akademického sochaře Ivara Kodyma. Místo toho, abyste po cestě míjeli kříže, jak je to na tradičních křížových cestách obvyklé, míjíte balvany, do kterých jsou vytesané reliéfy. Toto dílo nevzniklo jen tak z čistého nebe. Přispělo na ně mnoho rodin z Petrovic a okolí. Při procházce po naučné stezce vás ještě čekají dvě biofarmy a dva viklany. Vrškámen je největší volně položený kamen ve středních Čechách, kdežto Husova kazatelna je prý největší v celém Česku. Má úctyhodné rozměry. Měří čtyři na dva a půl metru a vysoký je skoro metry tři. Říká se, že zde kázal mistr Jan Hus od července do listopadu 1413, kdy pobýval na hradě Zvěřinec, ze kterého se do dnešních dnů zachovala vcelku rozlehlá a fotogenická zřícenina. Z Husovy kazatelny je to sem autem ani ne patnáct kilometrů.

Viklan Husova kazatelnaViklan Husova kazatelna|Profimedia.cz


Hvězdná pětka

Následující cíle nejspíš znáte, ale proč je nezařadit do itineráře? Stojí za to!

  • Lomy v Českém krasu (Velká Amerika, Malá Amerika, Mexiko) s možností dojít stezkou až na Karlštejn či k Bubovickým vodopádům
  • Koněpruské jeskyně s nejdelším, třípatrovým jeskynním systémem v Česku
  • Kutná Hora s chrámem sv. Barbory a nedalekou sedleckou Kostnicí
  • Zámek Loučeň s labyrinty, lanovým centrem a dalšími vychytávkami pro celou rodinu
  • Hrad Český Šternberk s bohatě zařízenými místnostmi i hladomornou