Perníkový betlém u sv. Matěje

Perníkový betlém u sv. Matěje Zdroj: Archiv Veroniky Kratochvílové

Perníčkový betlém rozhodně stojí za vidění.
Potěší celou rodinu.
Celý kostel voní perníkem.
Perníkový betlém v kostele sv. Matěje.
Barokní výzdoba kostela.
9
Fotogalerie

Tip na výlet: Perníkový betlém v Dejvicích u sv. Matěje

Pokud prožíváte letošní Vánoce duchovněji než obvykle, vyrazte na procházku do pražských Dejvic. V kostele sv. Matěje, který shlíží na Šárecké údolí, naleznete kromě klidu a obrazů akademického malíře Jiřího Anderleho také voňavý perníkový betlém.

Víc než padesát let tu právě v období Vánoc můžete obdivovat jesličky upečené z perníku, které se skládají téměř ze tří set dokonale zdobených figurek v lidových krojích. Tradici tu započala akademická malířka Helena Horálková, která v roce 1972 jako poděkování za duchovní péči o svou maminku přinesla tehdejšímu páterovi několik prvních perníčků. Po ní převzal tradici cukrář Daniel Zítka z Kladna, který figurky zdobí stejným způsobem.

Potěší celou rodinu.Potěší celou rodinu.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Strážce historie

Kostel sv. Matěje, jehož nynější podoba sahá až do 2. poloviny 18. století, stojí v místech prehistorického sídliště nad Šáreckým údolím. Václav Hájek z Libočan zaznamenal dávnou pověst o vzniku kostela v roce 971, která vypráví o jeho založení knížetem Boleslavem II., a to z vděčnosti ke svatému Matěji, který se mu v těchto místech zjevil a zachránil mu život před divokým medvědem, střežícím hroby Ctiradových bojovníků pobitých v dívčí válce družkami Šárky. V novodobé historii proslavily kostel sv. Matěje právě perníkové jesličky, kvůli kterým se sem v období Vánoc sjíždějí návštěvníci ze všech koutů Česka i ze zahraničí.

Celý kostel voní perníkem.Celý kostel voní perníkem.|Archiv Veroniky Kratochvílové

Voňavý svatostánek

Jakmile vejdete do kostela, obejme vás vůně perníku, který se vlivem vlhkosti rozvoní tak, až budete mít chuť zakousnout se do některé z figurek. Neopakovatelnou atmosféru tohoto místa podtrhují také obrazy malíře Jiřího Anderleho, které byly umístěny vedle oltáře poté, co byl kostel vykraden. Betlém bude v kostele k vidění až do 28. ledna.

Obrazy Jiřího Anderleho vedle oltáře.Obrazy Jiřího Anderleho vedle oltáře.|matejstranti.com

Hřbitov Šárka

Poklidná procházka po hřbitově s krásným výhledem na Prahu vás přivede k myšlenkám o podstatě života. Zastavit se můžete u náhrobků mnoha významných osobností. Zavzpomínat tu můžete třeba na herce Josefa Kemra, spisovatele Josefa Koptu, divadelního režiséra Svatopluka Skopala a mnohé další.

Kostel sv. Matěje.Kostel sv. Matěje.|matejstranti.com