Dech beroucí alpský masiv.

Dech beroucí alpský masiv. Zdroj: Shutterstock

Účast na expedici je ale podmíněna tím, že na ni student vybere 4 000 eur – ty poputují přímo k lidem s hemofilií na úhradu jejich léčby.
Daniel Šimek dává odvahu ostatním hemofilikům.
Daniel Šimek se jako první český hemofilik pokusí v červenci zdolat vrchol nejvyšší hory Alp Mont Blanc (4 807,81 m n. m.)
4
Fotogalerie

Výstup hemofiliků na Mont Blanc se blíží

Třiadvacetiletý Daniel Šimek, který trpí vrozeným onemocněním krve, se na začátku července připojí k výpravě vedené Chrisem Bombardierem, horolezcem s hemofilií.  Svým výstupem chce podpořit mezinárodní projekt Save One Life.

Červenec se kvapem blíží a krátí se i čas na přípravu prvního Čecha, který s hemofilií hodlá zdolat nejvyšší vrchol Alp – Mont Blanc. Ještě před 30 lety přitom tato vrozená nemoc směrovala k invaliditě.

Podpora a solidarita

Pro účast na expedici Šimek potřebuje vybrat 4 000 eur, chybí mu ještě zhruba čtvrtina. Peníze pak poputují přímo na úhradu léčby pacientů s hemofilií. Na vrchol Mont Blanc odnese Daniel i vzkazy ostatních hemofiliků – členů Českého svazu hemofiliků a Hemojunioru, kteří ho v cestě podporují. Tyto vzkazy mohou členové obou spolků posílat prostřednictvím sociálních sítí nebo e-mailu u příležitosti Světového dne hemofilie, který každoročně připadá na 17. dubna.

Dosud v rámci sbírky Danielovi podporovatelé poslali přes 72 tisíc korun, tedy přibližně 2 800 eur. Do vytyčeného cíle mu tak ještě zbývá 1 200 eur. Kdo jej chce v jeho úsilí ještě podpořit, může poslat příspěvek na účet Českého svazu hemofiliků, č. ú. 2109200873/2700, a do zprávy napsat Mont Blanc.

Nepodcenit přípravu

„Stále více si uvědomuji, že výstup na Mont Blanc rozhodně nebude žádná legrace, a proto se snažím už dva měsíce poctivě budovat kondici. Zatím hodně běhám a plavu, s hezkým počasím určitě vytáhnu kolo. Mám v plánu také podniknout nějaké výšlapy, i když určitě ne na tak vysoké hory. Sbírám také informace o horolezectví, kterému jsem se dosud nevěnoval,“ říká Daniel Šimek, student Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Je jedním z asi tisíce lidí v Česku, kteří hemofilií trpí.

Když krev stávkuje

Vážnou vrozenou chorobu charakterizuje nedostatek tzv. koagulačního faktoru, v důsledku čehož se hemofilikům nesráží krev a způsobuje jim krvácení, například do kloubů či svalů. O výstup se mladý student pokusí jako člen skupiny devíti hemofiliků z celého světa vedené horolezcem a zároveň hemofilikem Chrisem Bombardierem. Ten jako první s touto nemocí zdolal tzv. Koruny planety. Při svých výstupech se rozhodl založit organizaci Save One Life.

Pomoc v rozvojových zemích

„K akci mě přizval sám Chris. Projekt pomáhá hemofilikům v rozvojových zemích, takže jsem rád, že kromě zdolání hory mohu také pomoci hemofilikům, jako jsem já. A to v zemích, kde nemají to štěstí na stejně dostupnou léčbu jako v České republice,“ říká Šimek, který reprezentuje pacientskou organizaci Český svaz hemofiliků a Hemojunior. Díky ní ponese na vrchol symbolicky i další hemofiliky z Česka. „Plánujeme Dana vybavit trikem nebo kusem látky, na kterém budou natištěné vzkazy ostatních hemofiliků a podporovatelů, kteří mu v jeho cestě drží palce. Tím způsobem s ním budou na cestě také, alespoň takto na dálku,“ říká Martin Bohůn, předseda Českého svazu hemofiliků.

Odvaha a odhodlání

Zatímco dříve se hemofilikům sportování nedoporučovalo, hlavně z důvodu rizika spontánního krvácení nebo úrazu, díky profylaktické léčbě je možné srážlivost krve upravit tak, že sport nepředstavuje zásadní problém. Danielův případ je specifický ještě tím, že trpí těžkou formou hemofilie. Na fyzickou zátěž je ale zvyklý, protože rodiče ho vedli od malička ke sportu.

 „Podobný výstup bude pro hemofilika vždy spojený s výrazně vyšším zdravotním rizikem než pro zdravého člověka, přestože má nasazenou nejmodernější faktorovou léčbu. Daniel má velkou výhodu v tom, že je zvyklý sportovat, je osvalený a to chrání jeho klouby a tělo před zraněním a potenciálním krvácením. Navíc vždy svědomitě dodržoval léčbu, a díky tomu jsou jeho klouby ve velmi dobré kondici,“ říká Danielův současný lékař MUDr. Petr Smejkal z Oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice Brno.

Podobný výstup je podle něj pro hemofilika možný pouze díky pokroku v léčbě. Ještě na začátku 90. let by byl nemyslitelný. Pacienti s hemofilií neměli k dispozici profylaktickou léčbu, takže čelili i několika krvácením do kloubů ročně. To vedlo k nevratnému poškození kloubů a často k invaliditě.