Lidé a Země

Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Bolivie
Čad
Česko
Lombok
Madeira
9
Fotogalerie

Putování saharskými pláněmi, rajský Lombok i pohádkový Omán. Lednové číslo LaZ právě vychází!

Ať už jste do nového roku vstoupili plni očekávání a předsevzetí, nebo toužíte spíš po klidu a volnějším tempu, určitě vám přijde vhod další dávka našich autentických reportáží z celého světa. Projděte se spolu s námi nekonečnými saharskými a sahelskými pláněmi, užijte si nespoutanou přírodu Lomboku a objevte čarokrásný arabský klenot. Přejeme pohodové čtení a spoustu inspirace na cesty.

„V naší zalidněné krajině si tu nekonečnost nedokážeme ani představit. A ani přítomnost mapy nám v tom příliš nepomůže,“ říká o cestování po Čadské republice Lenka Hrabalová. „Čad je esencí saharské kultury, která mi přirostla k srdci. Její nekonečnost, strohost a kontrastní barvitost,“ dodává. Tato země, ležící na pomezí Sahary, Sahelu a subtropické Afriky, je neuvěřitelně barevná a fotogenická. Mozaika nejrůznějších národů a etnik je tudíž pro mnohé cestovatele i fotografy splněným snem.

ČadČad|Lidé a Země

Lombok lze prý vzdáleně přirovnat k Bali před třiceti lety. Martin Hájek vám odhalí krásu jeho nespoutané přírody.

Jolana Sedláčková se tentokrát vypravila do Ománu, který považuje za nejhezčí zemi Arabského poloostrova. Magická kombinace úžasné přírody, skvělého jídla a milých obyvatel, kteří vítají návštěvníky ve své zemi jako hosty, činí z Ománu skutečnou perlu Arábie. Jeho půvab objevuje rok od roku více a více lidí, takže není na co čekat.

LombokLombok|Lidé a Země

Kristýna Baloghová vás seznámí s bolívijskými lebkami ñatitas. „Kostry a mumie všeho druhu mě odjakživa fascinovaly. Obzvlášť tvar lidské lebky pro mě má určitou morbidní eleganci, nemluvě o jejím symbolismu napříč kulturami,“ říká. Lebky, které nosí čepice, květinové věnce nebo třeba kouří, jsou symbolem avarské víry v to, že smrt naší tělesné schránky nepředstavuje definitivní konec života.

BolivieBolivie|Lidé a Země

V rubrice Portrét vyzpovídal Honza Čermák Šebestiána Boka, který se stal v osmnácti letech mistrem republiky v poněkud neobvyklé disciplíně, autostopu. Jeho stopovací tachometr ukazuje 70 000 kilometrů ujetých přes Balkán, Blízký východ, Střední Asii a Maroko. Dozvíte se, odkud si přivezl ty nejsilnější zážitky, i mnoho dalšího.

Za ochutnání určitě stojí turecké menu, které pro vás připravila Kristýna Baloghová. V Turecku se totiž v mnoha smyslech setkává Blízký východ s Evropou. Na jedné straně lehké středomořské saláty, vynikající sýry a mořské plody, na té druhé voňavé orientální koření, exotické ingredience a v arabských zemích oblíbený čaj.

Honza Čermák se podělí o zážitky z putování po Madeiře. Ostrov banánů prozkoumal uprostřed zimy.

MadeiraMadeira|Lidé a Země

Zatímco otevřený horizont moře a antické památky táhnou turisty do Turecka již po desetiletí, mnohé jeho okrajové části zůstávají pořád nepoznané i pro individuální cestovatele. Oblast Karsu v samém severovýchodním cípu země je branou na Kavkaz a místem, jehož autentičnost nepoškodil masový turismus. Své o tom ví i Erik Siegl.

RozhovorRozhovor|Lidé a Země

Jak se žije Čechovi v Dubaji, se dozvíme od Jana Podzimka. Dostal se sem přes nadnárodní korporaci a ve zdravotnictví tu pracuje už šest let.

Veronika Kratochvílová vás v nové rubrice Úlety vezme do švýcarského Dornachu. Jen asi patnáct kilometrů od Basileje najdete velkolepou betonovou stavbu a množství podivuhodných budov, které jaksi neuznávají pravé úhly. Kromě náhodných turistů sem míří hlavně příznivci antroposofie – učení o významu mýtů, které proslavil filozof Rudolf Steiner.

ŠvýcarskoŠvýcarsko|Lidé a Země